ПОЧИЊЕ ЕУРО 2016.! Славимо умјетност фудбала!

Француска је од данас до 10. јула домаћин најбољим европским репрезентацијама. Почиње ЕУРО 2016.!

Фудбал 10.06.2016 | 20:30
ПОЧИЊЕ ЕУРО 2016.! Славимо умјетност фудбала!

Скоро половина земаља чији су савези чланови УЕФА, тачније 24 од 55, послало је овог лета своје репрезентације у Француску где ће се од данас до 10. јула борити за титулу првака Европе.

Погледајте квоте за први меч на Европском првенству

Под слоганом „Славимо уметност фудбала“, УЕФА најављује никад узбудљивији турнир, али оно што је сигурно јесте да ће у Француској бити никад више екипа – 24 у односу на ранијих 16, и никад више утакмица – 51, у односу на 31, колико их је одиграно 2012. године, и никад дуже трајање – 31 дан, у односу на ранијих 25.

Управо промена броја учесника Европског првенства била је једна од главних тема у сусрет овом такмичењу. Томе су се свакако обрадовале слабије репрезентације које су добиле прилику да први пут буду на смотри најбољих на Старом континенту (Албанија, Исланд, Северна Ирска, Словачка, Велс), као и Мађарска, која се враћа на турнир после више од 40 година одсуства. Дуже и гломазније такмичење по укусу је и навијача широм света који ће имати прилику да уживају у више утакмица, а организатори се надају да ће бити виђено и више набоја и занимљивих мечева.

С друге стране, репрезентације које пуцају на титулу, формиране од фудбалера који су чланови врхунских клубова, имале су тежак задатак да после исцрпљујуће сезоне која се завршила финалом Лиге шампиона 28. маја опораве главне звезде и из њих извуку максимум током такмичења у Француској. Можда је управо то шанса за аутсајдере, многи од њих надају се да ће направити сензацију сличну Лестеровој у Премијер лиги, али колико им неке околности ишле наруку, чињеница је да додавање осмине финала у распоред смањује шансе да се тако нешто догоди.

Постоји и школа мишљења која тврди да је укрупњавањем ЕУРО изгубио на атрактивности, а разлог за такву тврдње је више него очигледан: досад је Европско првенство било синоним за квалитет јер је у конкуренцији 16 одличних тимова већина утакмица била спектакл у најави, док појавом слабије рангираних екипа гледаоци губи ту привилегију и јавља се више незанимљивих дуела.

Свака од ових тврдњи биће на испиту од данас до 10. јула, али оно што нас више занима јесте један други испит – онај за титулу шампиона Европе.

А ту постоји један аксиом: кад Французи организују неко велико такмичење, они планирају и да га освоје. И врло су озбиљни у томе. Европски шампионат два пута је одржан у земљи Галских петлова – 1960. Триколори су освојили 4. место, а 1984. постали су прваци, док су Мундијал такође два пута организовали – 1938. кад су стигли до четвртфинала и 1998, када је она чувена генерација под вођством Емеа Жакеа узела титулу. Гледајући баш тај, последњи велики успех Француске, не може а да се не констатује како и ова генерација достиже врхунац управо пред такмичење у њиховој земљи. Погба као предводник, паГризман, Марсијал, Матуиди, Паје... јесу шампионски материјал и није ни чудо што их многи виде 10. јула на крову Европе. У Сен Денију, на истом стадиону на којем су 18 година раније Зидан, Блан, Дешан... узели Златну богињу.

Начин на који су освојили Светско првенство 2014. у Бразилу и чињеница да им је тим веома уигран, даје Немцима за право да се увреде кад неко каже да је домаћин први фаворит на ЕУРО 2016. Они желе да успоставе фудбалску доминацију какву су Шпанци имали ранијих година, а управо Црвена фурија веома је мотивисана да се у Француској искупи за дебакл од пре две године на Мундијалу, када је као светски шампион испраћена кући после првог круга. Уосталом, у питању су актуелни владари Старог континента који су 2012. у финалу самлели Италијане са 4:0.

Шансе да поправе пласман са ЕП 2012, када су испали у полуфиналу, многи дају Енглезима. После силаска са сцене генерације Џерарда и Лампарда у фокусу су играчи који су у тек завршеној сезони дрмали Премијер лигом – Џејми Варди и Хари Кејн. Уз капитенаРунија, Кејхила, Роса Барклија, Деле Алија, Харта... очекује се да Горди Албион игра веома офанзивно, а ако им се све коцкице поклопе заиста је све могуће!

Белгија, Италија и Португалија спадају у групу фаворита из сенке, док се пред почетак ЕУРО 2016 најслабије котирају репрезентације Румуније, Мађарске, Северне Ирске и Албаније.

МАСКОТА

Супер Виктор, маскота ЕУРО 2016, је пола дечак, пола суперхерој. Носи дрес репрезентације Француске, огрнут је црвеним плаштом, а у његовим рукавицама и копачкама проналазе се супермоћи које му омогућавају да лети. Што се имена тиче, Виктор асоцира на победу, а Супер на супермоћи које поседује.

Ово је, иначе, четврти пут да маскота Европског првенства има људски лик.

Име Супер Виктор добило је 48% од укупно 107.790 гласова и на тај начин „победило“ конкуренцију – Дриблуа и Галикса.

СЛОГАН

Комплетан визуелни идентитет Европског првенства носи слоган „Славимо уметност фудбала“, док је официјални слоган самог такмичења „Ла Рендез-Воуз“. Или у преводу састанак, што асоцира на чињеницу да ће Француска трећи пут угостити најбоље европске репрезентације.

ЛОГО

Званични лого ЕУРО 2016 промовисан је 26. јуна 2013, а израдила га је португалска агенција Брандиа Централ. У средишту логоа је трофеј Анрија Делонеа, који се додељује победнику турнира, а око њега су разни облици и линије који представљају различите уметничке покрете и фудбалске елементе. Наравно, доминирају боје француске заставе.

УЛАЗНИЦЕ

Још од 10. јуна 2015. у продаји су улазнице за Европско првенство у Француској.

Најјефтиније су се продавале по цени од 25 евра, и биле су доступне за 43 од укупно 51 меча. За све утакмице, осим за финале, биле су доступне улазнице које су коштале мање од 100 евра. За завршни меч ЕУРО 2016 најскупља карта кошта 895 евра.

ПЕХАР

Победнику турнира биће уручен пехар који носи име по Анрију Делонеу, некадашњем председнику Фудбалског савеза Француске, и човеку по чијој идеји је организовани прво Европско првенство. Нажалост, Делоне је умро 1955, пет година пре него што је његова идеја реализована.

Оригинални пехар замењен је 2008, а садашња верзија висока је 60 центиметара и тешка осам килограма.

ПРОПОЗИЦИЈЕ

* У првој фази постоји шест група од по четири репрезентације

* Пролазак у осмину финала обезбеђују првопласиране и другопласиране селекције, као и четири најбоље трећепласиране екипе

* У случају истог броја бодова о пласману одлучују ови критеријуми наведеним редоследом: 1. учинак у међусобном сусрету; 2. гол-разлика у групној фази; 3. број постигнутих голова у групној фази; 4. уколико су два тима изједначена по свим наведеним критеријумима, а играју међусобно у последњем колу, изводе се пенали после меча; 5. фер-плеј табела (један поен добија се жути картон, три за црвени, а четири уколико тим одмах после црвеног добије жути картон; 6. УЕФА ранг-листа

* Ако су две трећепласиране репрезентације из различитих група изједначене по броју бодова о пласману одлучују ови критеријуми наведеним редоследом: 1. гол-разлика у групној фази; 2. број постигнутих голова у групној фази; 3. фер-плеј табела; 4. УЕФА ранг-листа

* Од осмине финала игра се по класичном нокаут систему

* У случају да у нокаут фази буде нерешено после 90 минута, играју се два продужетка по 15 минута, а уколико ни тада не буде победника, изводе се пенали.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар