POČINJE EURO 2016.! Slavimo umjetnost fudbala!

Francuska je od danas do 10. jula domaćin najboljim evropskim reprezentacijama. Počinje EURO 2016.!

Fudbal 10.06.2016 | 20:30
POČINJE EURO 2016.! Slavimo umjetnost fudbala!

Skoro polovina zemalja čiji su savezi članovi UEFA, tačnije 24 od 55, poslalo je ovog leta svoje reprezentacije u Francusku gde će se od danas do 10. jula boriti za titulu prvaka Evrope.

Pogledajte kvote za prvi meč na Evropskom prvenstvu

Pod sloganom „Slavimo umetnost fudbala“, UEFA najavljuje nikad uzbudljiviji turnir, ali ono što je sigurno jeste da će u Francuskoj biti nikad više ekipa – 24 u odnosu na ranijih 16, i nikad više utakmica – 51, u odnosu na 31, koliko ih je odigrano 2012. godine, i nikad duže trajanje – 31 dan, u odnosu na ranijih 25.

Upravo promena broja učesnika Evropskog prvenstva bila je jedna od glavnih tema u susret ovom takmičenju. Tome su se svakako obradovale slabije reprezentacije koje su dobile priliku da prvi put budu na smotri najboljih na Starom kontinentu (Albanija, Island, Severna Irska, Slovačka, Vels), kao i Mađarska, koja se vraća na turnir posle više od 40 godina odsustva. Duže i glomaznije takmičenje po ukusu je i navijača širom sveta koji će imati priliku da uživaju u više utakmica, a organizatori se nadaju da će biti viđeno i više naboja i zanimljivih mečeva.

S druge strane, reprezentacije koje pucaju na titulu, formirane od fudbalera koji su članovi vrhunskih klubova, imale su težak zadatak da posle iscrpljujuće sezone koja se završila finalom Lige šampiona 28. maja oporave glavne zvezde i iz njih izvuku maksimum tokom takmičenja u Francuskoj. Možda je upravo to šansa za autsajdere, mnogi od njih nadaju se da će napraviti senzaciju sličnu Lesterovoj u Premijer ligi, ali koliko im neke okolnosti išle naruku, činjenica je da dodavanje osmine finala u raspored smanjuje šanse da se tako nešto dogodi.

Postoji i škola mišljenja koja tvrdi da je ukrupnjavanjem EURO izgubio na atraktivnosti, a razlog za takvu tvrdnje je više nego očigledan: dosad je Evropsko prvenstvo bilo sinonim za kvalitet jer je u konkurenciji 16 odličnih timova većina utakmica bila spektakl u najavi, dok pojavom slabije rangiranih ekipa gledaoci gubi tu privilegiju i javlja se više nezanimljivih duela.

Svaka od ovih tvrdnji biće na ispitu od danas do 10. jula, ali ono što nas više zanima jeste jedan drugi ispit – onaj za titulu šampiona Evrope.

A tu postoji jedan aksiom: kad Francuzi organizuju neko veliko takmičenje, oni planiraju i da ga osvoje. I vrlo su ozbiljni u tome. Evropski šampionat dva puta je održan u zemlji Galskih petlova – 1960. Trikolori su osvojili 4. mesto, a 1984. postali su prvaci, dok su Mundijal takođe dva puta organizovali – 1938. kad su stigli do četvrtfinala i 1998, kada je ona čuvena generacija pod vođstvom Emea Žakea uzela titulu. Gledajući baš taj, poslednji veliki uspeh Francuske, ne može a da se ne konstatuje kako i ova generacija dostiže vrhunac upravo pred takmičenje u njihovoj zemlji. Pogba kao predvodnik, paGrizman, Marsijal, Matuidi, Paje... jesu šampionski materijal i nije ni čudo što ih mnogi vide 10. jula na krovu Evrope. U Sen Deniju, na istom stadionu na kojem su 18 godina ranije Zidan, Blan, Dešan... uzeli Zlatnu boginju.

Način na koji su osvojili Svetsko prvenstvo 2014. u Brazilu i činjenica da im je tim veoma uigran, daje Nemcima za pravo da se uvrede kad neko kaže da je domaćin prvi favorit na EURO 2016. Oni žele da uspostave fudbalsku dominaciju kakvu su Španci imali ranijih godina, a upravo Crvena furija veoma je motivisana da se u Francuskoj iskupi za debakl od pre dve godine na Mundijalu, kada je kao svetski šampion ispraćena kući posle prvog kruga. Uostalom, u pitanju su aktuelni vladari Starog kontinenta koji su 2012. u finalu samleli Italijane sa 4:0.

Šanse da poprave plasman sa EP 2012, kada su ispali u polufinalu, mnogi daju Englezima. Posle silaska sa scene generacije Džerarda i Lamparda u fokusu su igrači koji su u tek završenoj sezoni drmali Premijer ligom – Džejmi Vardi i Hari Kejn. Uz kapitenaRunija, Kejhila, Rosa Barklija, Dele Alija, Harta... očekuje se da Gordi Albion igra veoma ofanzivno, a ako im se sve kockice poklope zaista je sve moguće!

Belgija, Italija i Portugalija spadaju u grupu favorita iz senke, dok se pred početak EURO 2016 najslabije kotiraju reprezentacije Rumunije, Mađarske, Severne Irske i Albanije.

MASKOTA

Super Viktor, maskota EURO 2016, je pola dečak, pola superheroj. Nosi dres reprezentacije Francuske, ogrnut je crvenim plaštom, a u njegovim rukavicama i kopačkama pronalaze se supermoći koje mu omogućavaju da leti. Što se imena tiče, Viktor asocira na pobedu, a Super na supermoći koje poseduje.

Ovo je, inače, četvrti put da maskota Evropskog prvenstva ima ljudski lik.

Ime Super Viktor dobilo je 48% od ukupno 107.790 glasova i na taj način „pobedilo“ konkurenciju – Driblua i Galiksa.

SLOGAN

Kompletan vizuelni identitet Evropskog prvenstva nosi slogan „Slavimo umetnost fudbala“, dok je oficijalni slogan samog takmičenja „La Rendez-Vouz“. Ili u prevodu sastanak, što asocira na činjenicu da će Francuska treći put ugostiti najbolje evropske reprezentacije.

LOGO

Zvanični logo EURO 2016 promovisan je 26. juna 2013, a izradila ga je portugalska agencija Brandia Central. U središtu logoa je trofej Anrija Delonea, koji se dodeljuje pobedniku turnira, a oko njega su razni oblici i linije koji predstavljaju različite umetničke pokrete i fudbalske elemente. Naravno, dominiraju boje francuske zastave.

ULAZNICE

Još od 10. juna 2015. u prodaji su ulaznice za Evropsko prvenstvo u Francuskoj.

Najjeftinije su se prodavale po ceni od 25 evra, i bile su dostupne za 43 od ukupno 51 meča. Za sve utakmice, osim za finale, bile su dostupne ulaznice koje su koštale manje od 100 evra. Za završni meč EURO 2016 najskuplja karta košta 895 evra.

PEHAR

Pobedniku turnira biće uručen pehar koji nosi ime po Anriju Deloneu, nekadašnjem predsedniku Fudbalskog saveza Francuske, i čoveku po čijoj ideji je organizovani prvo Evropsko prvenstvo. Nažalost, Delone je umro 1955, pet godina pre nego što je njegova ideja realizovana.

Originalni pehar zamenjen je 2008, a sadašnja verzija visoka je 60 centimetara i teška osam kilograma.

PROPOZICIJE

* U prvoj fazi postoji šest grupa od po četiri reprezentacije

* Prolazak u osminu finala obezbeđuju prvoplasirane i drugoplasirane selekcije, kao i četiri najbolje trećeplasirane ekipe

* U slučaju istog broja bodova o plasmanu odlučuju ovi kriterijumi navedenim redosledom: 1. učinak u međusobnom susretu; 2. gol-razlika u grupnoj fazi; 3. broj postignutih golova u grupnoj fazi; 4. ukoliko su dva tima izjednačena po svim navedenim kriterijumima, a igraju međusobno u poslednjem kolu, izvode se penali posle meča; 5. fer-plej tabela (jedan poen dobija se žuti karton, tri za crveni, a četiri ukoliko tim odmah posle crvenog dobije žuti karton; 6. UEFA rang-lista

* Ako su dve trećeplasirane reprezentacije iz različitih grupa izjednačene po broju bodova o plasmanu odlučuju ovi kriterijumi navedenim redosledom: 1. gol-razlika u grupnoj fazi; 2. broj postignutih golova u grupnoj fazi; 3. fer-plej tabela; 4. UEFA rang-lista

* Od osmine finala igra se po klasičnom nokaut sistemu

* U slučaju da u nokaut fazi bude nerešeno posle 90 minuta, igraju se dva produžetka po 15 minuta, a ukoliko ni tada ne bude pobednika, izvode se penali.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar