24 године од страшног злочина у селу Чемерно

Служењем парастоса и полагањем вијенаца на спомен-обиљежје, данас је у селу Чемерно, у федералној општини Илијаш, одата почаст за 32
српске жртве из овог села које су звјерски убијене 10.јуна 1992. године.

Република Српска 10.06.2016 | 19:54
24 године од страшног злочина у селу Чемерно

У раним јутарњим сатима 10.јуна 1992. године у селу Чемерно, муслиманске јединице из села Корита, Махмутовића Ријеке и Орахова кренули су у "крвави пир". Са јасном наредбом да униште све, убили су скоро све становнике. Страдали су старци, жене, дјеца. Они који нису убијени на кућном прагу или су рањени у нападу, одведени су у злогласне логоре за Србе.

Крвавог 10. јуна Велиборка Трифковић, тада у шестом мјесецу трудноће, успјела је да побјегне у оближњу пећину, али су од руке злочинаца настрадали њен супруг и отац. Видјела је стравичне призоре. “Напад је почео у 5.20х ујутру. Све су живо клали и палили да ништа не остане. Чула сам вриску, јаук. Гледала сам свашта, заклане, силоване...”, каже Велиборка.

Тог дана свирепо је угашен и живот двадесетједногодишњег Душана Лазендића. Отац Радоје његово тијело пронашао је у запаљеној штали.
“Познао сам га по комбинезону и огрлици”, са сузама у очима свједочи Радоје.

За стравичан злочин у селу Чемерно још нико није одговарао, а локалне власти Илијаша и Федерације БиХ нису чак ни дозволиле да на спомен-обиљежју пише да су ту сахрањене жртве злочина. Умјесто "жртве ратног злочина", на споменику пише "жртве ратног збивања".

“Кад смо поставили спомен-обиљежје, ми смо на њему написали онако како смо и доставили властима. Међутим, неко се послије тога сјетио и рекао да ће бити срушен уколико не измијенимо ту једну ријеч”, истиче замјеник предсједника Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца Републике Српске Вељко Лазић.

Село Чемерно 24 године послије "крвавог пира" потпуно је пусто, без иједног Србина повратника.

БН телевизија

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Репликар

10.06.2016 18:17

Вјецнаја памјат. Ботови слободно мозете и овде оставити неки коментар иако вас СНСД/СДС/ПДП/ДНС и остала братија неце платити за то. Осталу братију из СДА/СДП/ХДЗ и остали који би здусно подржали овај злочин замољавам да нас постеде коментара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

10.06.2016 18:26

Још једно, у низу кривичних дјела ратног злочина над Србима, са свим елементима геноцида.

Name

@Репликар

10.06.2016 19:13

Не лупај.Срамота да говорис несто а немас појма са мозгом.Ста је Додик урадио за ових 10 год колико је на власти да се злоцини над Србима испитају.Па реци цу ти ја.Доведе овако дебила ако сто је довео овог који стоји у првом реду а нема везе са овим,узме дебил дневницу,услика се пред камерама,наједе се и збрисе а да није обавестио породице страдалих засто се оволике године стопира истрага или да их је питао како зиве и од цега с обзиром да су ти људи изгубили најродјеније и сву имовину.Злоцини над Сарајевским Србима једноставно за Додика не постоје.

Name

Репликар

10.06.2016 20:49

Оптерећен си Додиком и то је твој проблем. И најмање дешавање у БиХ вежеш са њим. Зна се ко је био Амор Машовић а и зна се ко је наставио његов посао стопирања истраге. Вјероватно је Додик крив и што су побијени. Ствар је у томе што ми увијек тражимо кривца на погрешној адреси. Рат је престао прије 20 година. Шта урадише ови прије Додика? Шта ће урадити ови послије њега. Рећи ћу ти ја. Исто ће као и Додик послати неког да се наједе и напије и тако све док не пређе у заборав.

Name

ре репликар

11.06.2016 06:58

На чему си ти па ти мозак не функционише. Прескачеш терапије, у томе је проблем. Доводиш у везу данашња политичка збивања са ратним злочинима над Србима 1992. и наредних година. Ти си обични неурачунљиви идиот који нешто ''паметно'' жели да напише, али ти не иде. Иди лијечи се.

Name

ре Репликар

11.06.2016 11:15

Ови прије Додика су створили РС док је твој Додик тада гласао против РС.Ти прије Додика су једино несто и урадили а све послије њих је пропаст ментолу један.И наравно да сам оптерецен Додиком кад ми директно унистава зивот.А ти ментолу ако тако мислис да се сви понасају као Додик знаци да припадате истој фели......да су људи ткао радили мајмуне један никад српске дрзаве не би било а понајмање не би било РС.Болестан си Репликар и иди лијеци са са својим Додиком ако уопсте за вас кукавице и мамлазе има лијека.

Name

Рс

10.06.2016 18:38

Има ли иједан паметан србин на овом свијету па да направи макар мапу злоцина у бих са хронилоским редослиједом. Па март,април,мај и јун 1992 су апокалиптицни за србе. Све сами злоцини над србима, поцевси од сјековца. Па кад би свијет видјео знао би цему смо се ми срби на овим просторима могли надати. Сијековац, Српски сват, убиство полицајца у пол станици у Сарајеву, Брадина, Илијас, Цајнице, Добровољацка, Тузланска колона... то је само оно дио онога сто се десавало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс правда

10.06.2016 19:42

О измисљеној Сребреници брује не само медији из Педерације него сви свјетски медији јер Бакир зна како да манипулисе о злоцину а о злоцину над цивилним српским становниством на Цемерну не говори ни РТРС једино БНТВ и то 2 мин.Ти људи су тамо били најстрасније муцени,цитаве породице су масакриране,горе су биле куце,пут,вода,струја,велики објекти за пољопривреду, стоцарство и прераду дрвета а сад нема ни трага од тога.Људи се сналазе сами све финансирају,плацају хране и изнајмљују бусеве да оду тамо а онда Додиков ментол сједне први да се наздере и позира пред ТВ.Гдје тај Додик и РС институције да помогне тим људима.Јесу ли ти људи поклани да би гамад као Додик ходали земљом!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

за кога устаса додик ради и за цији рацун пљацка србе

11.06.2016 11:46

У РС се хапси предсједник Удружења породица несталих Сарајевско-романијске регије Милан Мандић а не да неко покрене истрагу против Бакирових и ХДЗ злочинаца јер ово на Чемерну су урадиле усташе и балије заједно чисто да се зна.О његовим ботовима који подрзавају злоцине и злоцинце сувисно је коментаристи све су то кркани и паценици,бивсе занатлије и малоумници који нису имали да намзу маст на хљеб и сад су издајом националних интереса се обогатили и све це радити да се одрзе ту.Али Додик треба да зна како је он хапсио Србе тако це сада Срби хапсити њега и његове - хттп://требевиц.нет/истоцно-сарајево/милан-мандиц-зртва-на-оптузеницкој-клупи/

ОДГОВОРИТЕ
Name

Докле це Додик крити злоцинце

11.06.2016 12:34

РС је за вријеме Додика у повратак муслимана издвојила 50 милиона КМ а ФБиХ за повратак Срба само 3 милиона КМ.Додик је увео босански језик у сколе РС,у Зворнику Ердоган сунети муслимане,залазе се за 3.НДХ ентитет,сад са лудим Дурицем клања и носи тепихе ходзама,направили су економски геноцид над Србима сто је једнако злоцину које су правили балисти и устасе и све це Додик и његови сатрапи урадити само да би Србе раселили из насих куца и задрзали покрадено и просли неказњено.То је обицан неписмени сеоски дјикан са коцкастом главом који се рита,псује и краде и који треба да захвали СФОР-овим тенковима и издаји сто уопсте неко зна за њега и сто је досао у позицију да се српство бави таквим кретеном.

ОДГОВОРИТЕ
Name

да се незаборави

11.06.2016 12:57

Зато око Дервенте ницу устаски споменици и то све кумује додиков Милорад Симиц.

Name

питање свих питања

11.06.2016 18:06

Који је злоцинац од стране Додика и његовог сеоског полицајца Лукаца ухвацен???Све сто је урадјено и ухапсено урадили су странци а они једино могу да пријете Србима.Па људи моји овај народ сто се окупио на Цемерну све сам финансира а онда додју Додиковци да се наједу и на рацун породица и зртава да наплате дневнице и усликају се пред камерама.То све говори колико немају срам и стид.За све ово вријеме тај идиот са крмецом главом никад није обисао рањенике,борце нити породице палих бораца,никад није окупио породице над којима је геноцид изврсен,никад апсолутно никад се није појавио на неком српском стратисту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс

11.06.2016 18:39

Судство РС има неких милион судова а ни један се не бави злоцинима над Србима сто знаци да док је Додик на власти он неце дирати злоцинце који су правили злоцине над Србима и они могу да се слободно сетају са ордењем и наградама које им је подјелио СДА и ХДЗ.Такодје,Додик цијело вријеме игнорисе вољу српског народа и уопсте му се не обраца....он једино кад има да казе позове роботе из ТВ Бастиље и обраца се ко аутомат у камеру.Или је дебил или је мрцина несто од овог јесте али то му неце бити изговор да се извуце.Правда је спора али достизна је златно правило и народна мудрост па нека сви злоцинци тога буду свјесни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

11.06.2016 22:23

Додика није брига ни за зиве а камоли за мртве Србе.Једноставно га Срби не занимају осим у контексту да их покраде.Па Срби немају ни гдје да се лијеце јер је он све паре из Здравственог фонда пребацио на своју кцерку да она купује лијекове и препродаје 100000 пута скупље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

поред додика нама нису потребни непријатељи

12.06.2016 09:06

Срамота да РТРС уопсте нема прилог о страдалим Србима на Цемерну али и било гдје друго.За РТРС српске зртве не постоје него постоји само мрцина Додик и његове лази како се у РС зиви боље него у Њемацкој и како има посла али народ је крив сто неце да ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон Кихот

12.06.2016 10:41

А Драгићевић на узима паре за обнову кућа...

ОДГОВОРИТЕ