ЕП - У Паризу кува: "Вратићемо штрајкаче силом на посао"!

Француски министар саобраћаја Ален Видали запретио је да ће влада приморати машиновође које штрајкују да се врате на посао.

Фудбал 10.06.2016 | 17:30
ЕП - У Паризу кува: "Вратићемо штрајкаче силом на посао"!

Видали је истакао да ће то учинити како би се обезбедио превоз за навијаче до стадиона где ће се од петка играти утакмице у оквиру Европског првенства у фудбалу.

У штрајку због новог закона у раду су машиновође возова на линијама које воде до националног стадиона где ће вечерас бити одржана прва утакмица шампионата, између селекција Француске и Румуније, преноси АП.

Видали је нагласио да ће превоз до Стадиона Француске данас бити обезбеђен.

На питање да ли ће влада применити посебне мере како би приморале машиновође да се врате на посао из разлога везаних за јавни ред, Видали је данас радију Ероп-1 рекао да ће "влада то учинити ако се проблеми са превозом сутра погоршају".

Ступање у штрајк за сутра су најавили и пилоти "Ер Франса", док је у неким деловима земље настављен и штрајк запослених у службама градске чистоће, због чега се по улицама данима налазе гомиле смећа.

Градоначелница Париза Ан Идалго поручила је да ће смеће нагомилано због штрајка бити у потпуности склоњено са улица, пренео је АФП.

Француски председник Франсоа Оланд упозорио је штрајкаче да не покушавају да протестима због новог закона о раду омету Европско првенство.

Оланд је поручио да су сви дужни да обезбеде ток такмичења без инцидената, преноси Би-Би-Си.

"Апелујем на осећај одговорности сваког од вас јер, ако држава мора да обавља своју дужност, а хоће, предузеће све потребне мере, онда и они који учествују у протестима или их организују треба да преузму своју одговорност како би овај велики догађај могао бити заједнички народни празник", истакао је француски председник.

Министар спорта Тијери Брајар позвао је синдикате да мисле на фудбалске навијаче.

"Иако постоје времена када се штрајкови могу одржавати, сутра ћемо имати догађај током којег ће такве акције спречити неке навијаче да дођу до стадиона", упозорио је он.

Машиновођа Беранжер Сернон, који је и генерални секретар синдиката ЦГТ, неумољиво каже да "нису штрајкачи ти који одређују календар".

"Нисмо ми одлучили да се ЕУРО одржи. У току је социјални покрет, реорганизација рада се наставља, закон о раду се наставља. Желимо да преговори о колективним споразумима буду отворени за све. Јесте да ће то омести првенство, али ми настављамо штрајк", рекао је он.

Како је додао, улажу се напори да се ситуација реши, мада су се досад тицали само Националне железнице (СНЦФ).

Француска је на удару протеста у индустријском сектору због реформи у домену рада, а на утакмицу којом се данас отвара шампионат могао би да се одрази штрајк железничара, наводи Би-Би-Си.

Машиновође прете штрајком на линији која води до Стадиона Француске у париском предграђу Сен-Дени, где ће се вечерас играти утакмица између селекција Француске и Румуније.

Фудбалске навијаче који су ове недеље стигли у француску престоницу и неколико других градова дочекао је непријатан призор и задах несакупљеног смећа на улицама пошто синдикати блокирају рад пећи за спаљивање.

Скоро 3.000 тона смећа стоји несакупљено на улицама Париза, саопштиле су власти, а смеће се нагомилава и у Марсеју, који ће бити домаћин четири утакмице.

Француска је, такође, под јаким мерама безбедности откако су у Паризу новембра прошле године изведени џихадистички напади, док се истовремено опоравља од штете коју су јој прошле недеље нанеле поплаве у централним и северним регионима.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар