EP - U Parizu kuva: "Vratićemo štrajkače silom na posao"!

Francuski ministar saobraćaja Alen Vidali zapretio je da će vlada primorati mašinovođe koje štrajkuju da se vrate na posao.

Fudbal 10.06.2016 | 17:30
EP - U Parizu kuva: "Vratićemo štrajkače silom na posao"!

Vidali je istakao da će to učiniti kako bi se obezbedio prevoz za navijače do stadiona gde će se od petka igrati utakmice u okviru Evropskog prvenstva u fudbalu.

U štrajku zbog novog zakona u radu su mašinovođe vozova na linijama koje vode do nacionalnog stadiona gde će večeras biti održana prva utakmica šampionata, između selekcija Francuske i Rumunije, prenosi AP.

Vidali je naglasio da će prevoz do Stadiona Francuske danas biti obezbeđen.

Na pitanje da li će vlada primeniti posebne mere kako bi primorale mašinovođe da se vrate na posao iz razloga vezanih za javni red, Vidali je danas radiju Erop-1 rekao da će "vlada to učiniti ako se problemi sa prevozom sutra pogoršaju".

Stupanje u štrajk za sutra su najavili i piloti "Er Fransa", dok je u nekim delovima zemlje nastavljen i štrajk zaposlenih u službama gradske čistoće, zbog čega se po ulicama danima nalaze gomile smeća.

Gradonačelnica Pariza An Idalgo poručila je da će smeće nagomilano zbog štrajka biti u potpunosti sklonjeno sa ulica, preneo je AFP.

Francuski predsednik Fransoa Oland upozorio je štrajkače da ne pokušavaju da protestima zbog novog zakona o radu ometu Evropsko prvenstvo.

Oland je poručio da su svi dužni da obezbede tok takmičenja bez incidenata, prenosi Bi-Bi-Si.

"Apelujem na osećaj odgovornosti svakog od vas jer, ako država mora da obavlja svoju dužnost, a hoće, preduzeće sve potrebne mere, onda i oni koji učestvuju u protestima ili ih organizuju treba da preuzmu svoju odgovornost kako bi ovaj veliki događaj mogao biti zajednički narodni praznik", istakao je francuski predsednik.

Ministar sporta Tijeri Brajar pozvao je sindikate da misle na fudbalske navijače.

"Iako postoje vremena kada se štrajkovi mogu održavati, sutra ćemo imati događaj tokom kojeg će takve akcije sprečiti neke navijače da dođu do stadiona", upozorio je on.

Mašinovođa Beranžer Sernon, koji je i generalni sekretar sindikata CGT, neumoljivo kaže da "nisu štrajkači ti koji određuju kalendar".

"Nismo mi odlučili da se EURO održi. U toku je socijalni pokret, reorganizacija rada se nastavlja, zakon o radu se nastavlja. Želimo da pregovori o kolektivnim sporazumima budu otvoreni za sve. Jeste da će to omesti prvenstvo, ali mi nastavljamo štrajk", rekao je on.

Kako je dodao, ulažu se napori da se situacija reši, mada su se dosad ticali samo Nacionalne železnice (SNCF).

Francuska je na udaru protesta u industrijskom sektoru zbog reformi u domenu rada, a na utakmicu kojom se danas otvara šampionat mogao bi da se odrazi štrajk železničara, navodi Bi-Bi-Si.

Mašinovođe prete štrajkom na liniji koja vodi do Stadiona Francuske u pariskom predgrađu Sen-Deni, gde će se večeras igrati utakmica između selekcija Francuske i Rumunije.

Fudbalske navijače koji su ove nedelje stigli u francusku prestonicu i nekoliko drugih gradova dočekao je neprijatan prizor i zadah nesakupljenog smeća na ulicama pošto sindikati blokiraju rad peći za spaljivanje.

Skoro 3.000 tona smeća stoji nesakupljeno na ulicama Pariza, saopštile su vlasti, a smeće se nagomilava i u Marseju, koji će biti domaćin četiri utakmice.

Francuska je, takođe, pod jakim merama bezbednosti otkako su u Parizu novembra prošle godine izvedeni džihadistički napadi, dok se istovremeno oporavlja od štete koju su joj prošle nedelje nanele poplave u centralnim i severnim regionima.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar