НАТО не одговара интересима БиХ

Руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов рекао је да чланство у НАТО не одговара интересима БиХ и да ова земља није угрожена од својих комшија, те да је смијешно говорити да Русија може угрожавати безбједност БиХ.

Босна и Херцеговина 10.06.2016 | 11:36
НАТО не одговара интересима БиХ

Иванцов је истакао да Република Српска има право на референдум када је ријеч о уласку БиХ у НАТО, као и да је руководство Српске недвосмислено против уласка у Алијансу, што је идентично ставу званичног Београда.

“Неутрална позиција више одговара, не само интересима Републике Српске, него и цијеле БиХ. То би БиХ дало шансу да развије добре односе са западним државама и да има добре односе са Русијом. Неутралан став би значио и да БиХ не улази у војне сукобе у којима би морала учествовати ако би постала чланица НАТО”, рекао је Иванцов за “Глас Српске”.

Он је нагласио да главни задатак Савјета за спровођење мира у БиХ /ПИК/ треба да буде помоћ у примјени Дејтонског мировног споразума и контрола његове реалзације, те да само та питања треба да буду разматрана на сједницама, иако у посљедње вријеме западни партнери на дневни ред стављају и она која су у њиховом, а не у интересу БиХ.

Руски амбасадор сматра да је неопходно затворити ОХР јер високи представник и ОХР сада апсолутно немају реалну улогу.

“Примјер је Мостар гдје они већ годинама покушавају помоћи локалним политичарима да ријеше то питање, али не успијевају. То потврђује наш став да сва отворена питања у БиХ морају рјешавати локални политичари. У овом контексту улога високог представника је више негативна, јер умјесто да политичари нађу компромис, понекада се обраћају високом представнику да он ријеши то питање”, рекао је Иванцов.

Иванцов је навео да на званичном нивоу ниједна држава не говори о промјени Дејтонског споразума, те да међународна заједница не може диктирати сувереној земљи нове документе. Он истиче да унутрашње уређење може бити промијењено само ако се сагласе сва три конститутивна народа и два ентитета.

Он сматра да је попис становништва осјетљиво питање за сва три народа и да би тако важне одлуке морале бити донесене заједнички јер ће, у супротном, рјешења која доноси бити другачије тумачена у различитим дијеловима БиХ.

Коментаришући оцјене да Русија има превише утицаја на Републику Српску, Иванцов је рекао да није ријеч о утицају, него о високом нивоу сарадње.

“Наше везе са Републиком Српском су снажније него са Федерацијом БиХ због културне, религиозне и духовне блискости наших народа. Ту су и историјске везе Србије и Русије”, рекао је Иванцов и додао да и представници руског бизниса лакше склапају послове у Српској него у ФБиХ.

(Срна)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

ТРН

10.06.2016 09:45

Ко тебе ста пита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко из масе

10.06.2016 10:12

Дабогда се Русија исцјепала на јос висе дрзавица па тамо проналази рјесења

Name

ре за несто из

10.06.2016 10:49

Како видимо Русија се просирује а не смањује се уопсте. А кад Грцкој буде врацена историјска територија Западне мале азије (Милет, Ефес......), па кад Курди узму своје, па Јермени историјску покрајину Јерменију - па ти види ста це некима другима остати.

Name

саја

10.06.2016 09:49

Босни и Херцеговини уопште није потребна војска а учлањење у НАТО нарочито.Требају само Хрватска ,Црна Гора и Србија да потпишу да неће нападати Босну.Таква Босна без војске била би пожељна за све три народа и вјере.Полициија је довољна да чува јавни ред и мир.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зајебант аналитичар

10.06.2016 09:56

"Он истиче да унутрашње уређење може бити промијењено само ако се сагласе сва три конститутивна народа и два ентитета." ..Ок ако је тако онда ћемо баталит дејтонски наметнути устав и од БиХ направит нормалну државу у којеј ће бити мјеста за сва три народа србе и хрвате и бошњаке..и гдје нас национални властодржци неће пљачкат под маском заштите националних интереса и ..изазивањем страха од неког другог или трећег...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.06.2016 10:13

Прави је од Федерације. РС не дирај

Name

врс рви

10.06.2016 11:46

Ја лично не видим коме је тјесно и коме смета Дејтон. Што наметања тиче то остави за своју маму. Прошло је такво вријеме о коме опет сањате

Name

Итс цоол

10.06.2016 10:00

Како представници руског бизниса склапају пословне везе у РС види се по 600 милиона губитака у нафтној индустрији РС. Ви нама прецијењену сировину, а ми вама паре и опрост пореза. Готива.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зајебант бизнисмен

10.06.2016 10:05

"Рекао је Иванцов и додао да и представници руског бизниса лакше склапају послове у Српској него у ФБиХ." !! Браћо Срби, размислите мало о овом :Д ако погодите на шта је рус мислио добит ћете 1кг злата уа унучад ;)

ОДГОВОРИТЕ
Name

009

10.06.2016 10:47

Овај се бас ниста не разумије у балканске прилике а тек у Босанске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јос€

10.06.2016 11:02

Друже Јељцин, Ако је нека држава чланица НАТО-а то значи да је та држава сигурна од свих оних који је желе напасти, аутоматски постаје сигурна за страна улагања И самим тим се повећава број радних мјеста што би БиХ итекеко одговарало. Што се тиче ратовања за НАТО, ратују професинални војници који су плаћени за то, као што рудар копа руду тако И војник ратује ЗА ПЛАТУ, ко неће не мора. На крају ратују са терористима И коме би то сметало. Ви нама увозите нафту коју неће нико зато што је отпад И ништа више. Има ли И један мост, зграда или било шта што је русија направила као донацију у БиХ ја не знам ни једну. Све што је направљено послије рата направиле су земље чланице НАТО-а, Јапан..... итд. Лијеп поздрав, Друже Јељцин

ОДГОВОРИТЕ