NATO ne odgovara interesima BiH

Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov rekao je da članstvo u NATO ne odgovara interesima BiH i da ova zemlja nije ugrožena od svojih komšija, te da je smiješno govoriti da Rusija može ugrožavati bezbjednost BiH.

Bosna i Hercegovina 10.06.2016 | 11:36
NATO ne odgovara interesima BiH

Ivancov je istakao da Republika Srpska ima pravo na referendum kada je riječ o ulasku BiH u NATO, kao i da je rukovodstvo Srpske nedvosmisleno protiv ulaska u Alijansu, što je identično stavu zvaničnog Beograda.

“Neutralna pozicija više odgovara, ne samo interesima Republike Srpske, nego i cijele BiH. To bi BiH dalo šansu da razvije dobre odnose sa zapadnim državama i da ima dobre odnose sa Rusijom. Neutralan stav bi značio i da BiH ne ulazi u vojne sukobe u kojima bi morala učestvovati ako bi postala članica NATO”, rekao je Ivancov za “Glas Srpske”.

On je naglasio da glavni zadatak Savjeta za sprovođenje mira u BiH /PIK/ treba da bude pomoć u primjeni Dejtonskog mirovnog sporazuma i kontrola njegove realzacije, te da samo ta pitanja treba da budu razmatrana na sjednicama, iako u posljednje vrijeme zapadni partneri na dnevni red stavljaju i ona koja su u njihovom, a ne u interesu BiH.

Ruski ambasador smatra da je neophodno zatvoriti OHR jer visoki predstavnik i OHR sada apsolutno nemaju realnu ulogu.

“Primjer je Mostar gdje oni već godinama pokušavaju pomoći lokalnim političarima da riješe to pitanje, ali ne uspijevaju. To potvrđuje naš stav da sva otvorena pitanja u BiH moraju rješavati lokalni političari. U ovom kontekstu uloga visokog predstavnika je više negativna, jer umjesto da političari nađu kompromis, ponekada se obraćaju visokom predstavniku da on riješi to pitanje”, rekao je Ivancov.

Ivancov je naveo da na zvaničnom nivou nijedna država ne govori o promjeni Dejtonskog sporazuma, te da međunarodna zajednica ne može diktirati suverenoj zemlji nove dokumente. On ističe da unutrašnje uređenje može biti promijenjeno samo ako se saglase sva tri konstitutivna naroda i dva entiteta.

On smatra da je popis stanovništva osjetljivo pitanje za sva tri naroda i da bi tako važne odluke morale biti donesene zajednički jer će, u suprotnom, rješenja koja donosi biti drugačije tumačena u različitim dijelovima BiH.

Komentarišući ocjene da Rusija ima previše uticaja na Republiku Srpsku, Ivancov je rekao da nije riječ o uticaju, nego o visokom nivou saradnje.

“Naše veze sa Republikom Srpskom su snažnije nego sa Federacijom BiH zbog kulturne, religiozne i duhovne bliskosti naših naroda. Tu su i istorijske veze Srbije i Rusije”, rekao je Ivancov i dodao da i predstavnici ruskog biznisa lakše sklapaju poslove u Srpskoj nego u FBiH.

(Srna)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

TRN

10.06.2016 09:45

Ko tebe sta pita.

ODGOVORITE
Name

neko iz mase

10.06.2016 10:12

Dabogda se Rusija iscjepala na jos vise drzavica pa tamo pronalazi rjesenja

Name

re za nesto iz

10.06.2016 10:49

Kako vidimo Rusija se prosiruje a ne smanjuje se uopste. A kad Grckoj bude vracena istorijska teritorija Zapadne male azije (Milet, Efes......), pa kad Kurdi uzmu svoje, pa Jermeni istorijsku pokrajinu Jermeniju - pa ti vidi sta ce nekima drugima ostati.

Name

saja

10.06.2016 09:49

Bosni i Hercegovini uopšte nije potrebna vojska a učlanjenje u NATO naročito.Trebaju samo Hrvatska ,Crna Gora i Srbija da potpišu da neće napadati Bosnu.Takva Bosna bez vojske bila bi poželjna za sve tri naroda i vjere.Policiija je dovoljna da čuva javni red i mir.

ODGOVORITE
Name

zajebant analitičar

10.06.2016 09:56

"On ističe da unutrašnje uređenje može biti promijenjeno samo ako se saglase sva tri konstitutivna naroda i dva entiteta." ..Ok ako je tako onda ćemo batalit dejtonski nametnuti ustav i od BiH napravit normalnu državu u kojej će biti mjesta za sva tri naroda srbe i hrvate i bošnjake..i gdje nas nacionalni vlastodržci neće pljačkat pod maskom zaštite nacionalnih interesa i ..izazivanjem straha od nekog drugog ili trećeg...

ODGOVORITE
Name

Re

10.06.2016 10:13

Pravi je od Federacije. RS ne diraj

Name

vrs rvi

10.06.2016 11:46

Ja lično ne vidim kome je tjesno i kome smeta Dejton. Što nametanja tiče to ostavi za svoju mamu. Prošlo je takvo vrijeme o kome opet sanjate

Name

Its cool

10.06.2016 10:00

Kako predstavnici ruskog biznisa sklapaju poslovne veze u RS vidi se po 600 miliona gubitaka u naftnoj industriji RS. Vi nama precijenjenu sirovinu, a mi vama pare i oprost poreza. Gotiva.

ODGOVORITE
Name

zajebant biznismen

10.06.2016 10:05

"Rekao je Ivancov i dodao da i predstavnici ruskog biznisa lakše sklapaju poslove u Srpskoj nego u FBiH." !! Braćo Srbi, razmislite malo o ovom :D ako pogodite na šta je rus mislio dobit ćete 1kg zlata ua unučad ;)

ODGOVORITE
Name

009

10.06.2016 10:47

Ovaj se bas nista ne razumije u balkanske prilike a tek u Bosanske.

ODGOVORITE
Name

jos€

10.06.2016 11:02

Druže Jeljcin, Ako je neka država članica NATO-a to znači da je ta država sigurna od svih onih koji je žele napasti, automatski postaje sigurna za strana ulaganja I samim tim se povećava broj radnih mjesta što bi BiH itekeko odgovaralo. Što se tiče ratovanja za NATO, ratuju profesinalni vojnici koji su plaćeni za to, kao što rudar kopa rudu tako I vojnik ratuje ZA PLATU, ko neće ne mora. Na kraju ratuju sa teroristima I kome bi to smetalo. Vi nama uvozite naftu koju neće niko zato što je otpad I ništa više. Ima li I jedan most, zgrada ili bilo šta što je rusija napravila kao donaciju u BiH ja ne znam ni jednu. Sve što je napravljeno poslije rata napravile su zemlje članice NATO-a, Japan..... itd. Lijep pozdrav, Druže Jeljcin

ODGOVORITE