148 г. од смрти кнеза Михаила Обреновића

Државна церемонија поводом обележавања 148 година од смрти Кнеза Михаила биће одржана данас у Саборној цркви у Београду, најавио је Одбор Владе Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Србија 10.06.2016 | 10:20
148 г. од смрти кнеза Михаила Обреновића

Обележавању ће присуствовати помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Милан Поповић.

Како се наводи у саопштењу, биће одржан верски обред, а крај саркофага прослављеног владара биће положени ловорови венци и одата државна и војна почаст.

Венце ће, поред представника Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, положити и висока делегација Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије, као и представници невладиних организација опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Организатор комеморативне свечаности је Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије Владе Републике Србије.

Кнез Михаило Обреновић био је један од најзначајнијих нововековних српских владара.

Владавину кнеза Михаила обележило је даље јачање аутономије Београдског пашалука у оквиру Османског царства, као и успостављање читавог низа значајних институција културе, просвете и науке.

Био је велики заговорник стварања савеза хришћанских држава Балкана ради њиховог коначног и потпуног ослобођења од отоманске власти.

Трагично је настрадао у атентату у Топчидеру 1868. године, подсећа се у саопштењу.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар