148 g. od smrti kneza Mihaila Obrenovića

Državna ceremonija povodom obeležavanja 148 godina od smrti Kneza Mihaila biće održana danas u Sabornoj crkvi u Beogradu, najavio je Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Srbija 10.06.2016 | 10:20
148 g. od smrti kneza Mihaila Obrenovića

Obeležavanju će prisustvovati pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Milan Popović.

Kako se navodi u saopštenju, biće održan verski obred, a kraj sarkofaga proslavljenog vladara biće položeni lovorovi venci i odata državna i vojna počast.

Vence će, pored predstavnika Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, položiti i visoka delegacija Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije, kao i predstavnici nevladinih organizacija opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Organizator komemorativne svečanosti je Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije Vlade Republike Srbije.

Knez Mihailo Obrenović bio je jedan od najznačajnijih novovekovnih srpskih vladara.

Vladavinu kneza Mihaila obeležilo je dalje jačanje autonomije Beogradskog pašaluka u okviru Osmanskog carstva, kao i uspostavljanje čitavog niza značajnih institucija kulture, prosvete i nauke.

Bio je veliki zagovornik stvaranja saveza hrišćanskih država Balkana radi njihovog konačnog i potpunog oslobođenja od otomanske vlasti.

Tragično je nastradao u atentatu u Topčideru 1868. godine, podseća se u saopštenju.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar