Бензин најјефтинији у БиХ,дизел у Македонији

Цијена сирове нафте веома је променљива и од почетка године до сада знатно је скупља. Наиме, почетком године цијена сирове нафте типа “брент” била је око 37 долара, крајем јануара коштала је испод 30 долара, а ових дана се барел “брента” продаје за више од 50 долара.

Босна и Херцеговина 10.06.2016 | 08:24
Бензин најјефтинији у БиХ,дизел у Македонији

У складу са цијенама сирове нафте, на свим локалним тржиштима, па и у Србији, мијењале су се и цијене горива, а на домаћем нафтном тржишту је, у односу на прошлу недјељу, литар скупљи за око динар, па литар бензина кошта око 133 динара, док је литар дизел горива око 137 динара.

Из Удружења нафтних компанија Србије указују да је односу на крај јануара, када је цијена нафте била на вишегодишњем минимуму и барел “брента” коштао испод 28 долара, сада барел скупљи за око 85 одсто. Послије дужег времена цијена барела отишла је изнад 50 долара, јер је у понедјељак сирова нафта типа “брент” прешла ту психолошку границу, а у сриједу је за исту количину требало више од 52,24 долара.

У уторак је барел “брента” коштао 52,73 долара, а та цијена је посљедњи пут забиљежена у октобру прошле године. У складу с цијенама нафте и цијене горива су се мјењале, па је од краја јануара до сада на тржишту Србије цијена бензина виша је за око осам процената, а дизела за око девет. Сличне промјене цијене горива десиле су се и у земљама у окружењу, а када се упореде цене литре горива у еврима, литар бензина у Србији јефтинији од регионалног просјека, док је просјечна цијена дизела и даље међу највишима.

Тако је бензин најповољније купити у Босни и Херцеговини јер је литар 0,89 евра, а најскупље у Грчкој гдје кошта 1,38 евра. У Бугарској је литар бензина 0,98 евра, Македонији 1,03 евра, а након тога сљеди Србија, гдје за литар бензина треба 1,07 евра. Скупље него у Србији ово гориво кошта у Мађарској, гдје литар бензина кошта 1,09 евра, Румунији 1,10, Црној Гори 1,12 евра и Албанији 1, 16 евра.

У Хрватској и Словенији ово гориво кошта готово идентично, а литар је нешто мало скупљи од 1,20 евра. Кад је у питању цијена дизела Србија је веома високо пласирана јер литар кошта око 1,11 евра, а скупље га је наточити у Албанији и Хрватској гдје за литар треба 1,12 односно 1,16 евра.

Дизел је најповољније наточити у Македонији, гдје литар кошта 0,81 евро, а потом у БиХ – 0,87 евра.

У Бугарској дизел кошта 0,96 евра, а цијена је готово иста и у Црној Гори јер литар кошта 0,97 евра.

Изнад једног евра за литру дизела плаћају возачи у Румунији и Мађарској – 1,07 евра, у Словенији је дизел 1,08 евра, док је у Грчкој за литар дизела потребно 1,10 евра.

Иако с у цијене у неколико држава веома сличне и понекад се разлику за свега један евроцент, разлике у цијени између појединих држава су велике па се у зависности гдје се гориво купује, може уштедети или потрошити више новца.

Тако је за пуњење резрвоара од 40 литара бензина у БиХ потребно 35,6 евра, а у Грчкој 55,2 евра, што је значајан разлика од чак 20 евра. За исту количину горива у Србији треба издвојити 42,8 евра. Слично је и при куповини дизел горива јер у Македионији за резервоар од 40 литара треба 32,4 евра, а у Хрватској 46,6 евра.

Тако ће возачи који ову количину горива купе у Македонији платити за готово 15 евра мање него у Хрватској, односно око 12 евра мање него у Србији гдје је за резерваор од 40 литара дизела потребно око 44,4 евра.

(Цапитал.ба)

Коментари / 0

Оставите коментар