Фудбал: Данас почиње европско првенство

Вријеме је за фудбал! Наредних мјесец дана Француска ће бити центар Европе. Од данас па до 10. јула у овој земљи ће бити одржано 15. првенство Старог континента. Први пут ће на Европском првенству учествовати 24 репрезентације, а љубитељи фудбала ће моћи да уживају у 51 мечу.

Свијет 10.06.2016 | 08:04
Фудбал: Данас почиње европско првенство

Првенство ће почети утакмицом између домаће селекције и Румуније (21 час), која ће се играти на стадиону "Француска" у Сен Денију, предграђу Париза.

Упркос проширењу броја учесника за осам репрезентација, БиХ није успјела да се пласира на завршну смотру, а од земаља бивше Југославије у Француској ће се наћи само Хрватска. Али, зато су шансу искористили неки други, па ће се први пут у историји на великој сцени наћи Албанија, Исланд и Сјеверна Ирска.

Аустрија и Украјина, су ту први пут након што су по једном били домаћини, и то 2008. односно 2012. Ово првенство је повратак репрезентације Мађарске на велику сцену и то послије 44 године.

У Француској ће титулу да брани Шпанија, која је два пута заредом била најбоља на Старом континенту и то 2008. у Аустрији и Швајцарској, те 2012. у Пољској и Украјини.

Тим Висентеа дел Боскеа је и сада један од фаворита, а ту су још селекција домаћина, те актуелни првак свијета Њемачка и репрезентације Белгије и Енглеске.

Шпанија и Њемачка су најтрофејније са три титуле, сљеди Француска с двије, док су по једном прваци Европе били Италија, Чехословачка, Холандија, Данска, Грчка и СССР.

Утакмице ће бити игране на 10 стадиона, званично у 10 градова, пошто се "Парк принчева" води као Париз, а стадион "Француска" као Сен Дени, мада је у питању предграђе главног града Француске.

Играће се још у Марсељу, Лиону, Лилу, Бордоу, Ници, Сент Етјену, Лансу и Тулузу. Прве звијезде турнира свакако су Кристијано Роналдо (Португал), Златан Ибрахимовић (Шведска), Герет Бејл (Велс)...

Тероризам је уз фудбал главна тема у Француској и домаћи задатак "триколорима" је безбједност за такмичење. Француске власти и полиција увјеравају да ће све проћи у најбољем реду и да ће сви учесници бити безбједни.

Како је најављено, турнир ће обезбјеђивати 90.000 људи, од чега 77.000 полицијских и паравојних јединица, као и 13.000 припадника приватног обезбјеђења.

Прије самог турнира синоћ је требало да буде одржан концет планетарно популарног продуцента и ДЈ-а Давида Гете, који ће наступити и данас пред први меч на такмичењу. Он је музички амбасадор ЕП-а и написао је и урадио продукцију пјесме за Европско првенство.

Званична химна УЕФА ЕУРО 2016 је "Тхис Оне'с Фор Yоу" (Ово је за тебе). Церемонија отварања ЕП је у 20.45.

Распоред утакмица:

ФРАНЦУСКА - РУМУНИЈА ПОЧЕТАК: 21.00. Стадион: "Француска" у Сен Денију. Капацитет: 80.000. Судија: Касаи (Мађарска).

ФРАНЦУСКА: Љорис - Сања, Рами, Кошијелни, Евра - Погба, Канте, Матуиди - Гризман, Жиру, Паје. Селектор: Дидије Дешан.

РУМУНИЈА: Татарушану - Сапунару, Кирикеш, Григоре, Рат - Пинтили, Хобан - Попа, Станчију, Станку - Андоне. Селектор: Јорданедску.

ПЕТАК Француска - Румунија 21.00

СУБОТА Албанија - Швајцарска 15.00

Велс - Словачка 18.00

Енглеска - Русија 21.00

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар