Не морамо сви радити у Влади. Можете бити гатара или СОС мајка

Гатара, директор кафане, СОС мајка, те сакупљач и наплаћивач дугова само су нека од необичних занимања која званично постоје у Републици Српској.

Република Српска 09.06.2016 | 19:50
Не морамо сви радити у Влади. Можете бити гатара или СОС мајка

Такозвани “шифарски попис” занимања, међу којима се налазе и поменута, могуће је пронаћи на сајту Завода за статистику Републике Српске под опцијом “класификација занимања”.

Наведено је да се занимања ажурирају у складу с промјенама на тржишту рада. Тако се на овој листи, у дијелу који се односи на личне услуге, осим астролога и гатаре, налазе и предсказивач среће, те нумеролог.

Једна од гатара, која услуге нуди на својој интернет страници, тврди да, осим што прориче будућност, може и да направи такозвани “љубавни урок”, који помаже несрећнима у љубави и онима које је оставио партнер, пишу "Независне новине".

"У питању је позитивна молитва у времену у којем скупим позитивну енергију, коју преко длана преносим на талисман", објашњава ова гатара и додаје да поред талисмана даје и савјете како се треба понашати према вољеној особи.

Према њеним наводима цијена “љубавног урока” износи 150 евра, али уколико клијент има додатне жеље, “урок” је скупљи.

Како директорска функција годинама слови за једну од најпожељнијих, тако су многи који “пате од функције”, захваљујући новој класификацији занимања, дошли на своје. Подугачак списак “новокомпонованих директора” је и директор малог диско-бара или мале кафане. Они имају прилику да шефују вођи бенда, пјевачу и плесачу у ноћном клубу, који су такође регистровани као занимања.

Према овом документу постоји и плесач на улици, а занимање којим би сви сладокусци несумњиво вољели да се баве, да би спојили угодно са корисним, јесте и дегустатор хране. Судећи према поменутом попису, у РС раде и изнајмљивачи одјеће, мјешачи пића, ручни перачи стакла и то улични, како је прецизно наведено, као и сакупљачи и наплаћивачи дугова.

Жена која је одабрала да јој животни позив буде СОС мајка радно вријеме проводи са напуштеном дјецом која су јој повјерена на бригу. Она им пружа емоционалну сигурност, љубав и стабилност, али и води рачуна о уређењу домаћинства.

У узгајиваче животиња и пчела, између осталих, сврстани су и узгајивач глиста, нојева, те узгајивач свилене бубе, док се међу заштитницима нашао чувар стаје.

Ипак, колико год се ишчуђавали неким занимањима, изрека да за сваку робу постоји купац се и овдје показала као тачна, што потврђује и економски стручњак Зоран Павловић. Он сматра да живимо у необичној земљи у којој се тржиште отвара за различите активности, а потражња за оваквим занимањима неријетко се може наћи у огласима и захтјевима за запошљавање.

"Чињеница да се код нас не траже радници у производњи показује да смо друштво у којем производња није никоме интересантна, па имамо систем у којем се траже наведена занимања", казао је Павловић. Напомиње да, иако постоји потреба за вјештинама које посједују људи поменутих занимања, то се не може узети као генерална потреба тржишта. У Заводу за статистику РС су објаснили да је “шифарски попис” занимања за Републику Српску само преведен са енглеског језика и да због тога немају детаљна објашњења шта је обим посла сваког од наведених занимања.

Биоенергичари

На попису занимања, поред стандардних медицинских струка, нашли су се и биоенергичари, који су сврстани у нераспоређене здравствене стручњаке, међу којима се налазе и медицинска сестра, здравствени инспектор, те мртвозорник.

Извор: Независне новине/Мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар