Анализа - Звездин тим за Лигу шампиона: Уложи два да би добио 20.000.000 евра!

Црвено-бели су свесни да им време није савезник и да до 13.јуна морају да имају оформљен тим како се ново европско искуство не би завршило трауматично. Чињеница да су пикирали Кангу и Бисесвара говори да су спремни да ризикују као никад пре.

Фудбал 11.06.2016 | 11:30
Анализа - Звездин тим за Лигу шампиона: Уложи два да би добио 20.000.000 евра!

Кога Черноморец или Каират опеку и у Младост из Подгорице – дува! Звучи крајње смешно, али последња дешавања у Љутице Богдана можда наговештавају да су одговорни са Маракане коначно нешто научили из сопствених грешака. Претходна два искуства на међународној сцени, дочекана са тимовима у транзицији, која су се скупљала са коца и конопца, завршена су – трауматично. Реприза таквих немилих догађаја имала би дејство ургана за Црвену звезду. Све грађано у прошлој сезони било би до темеља срушено.

Челници Црвене звезде, предвођени генералним директором Звезданом Терзићем, схватили су да им време никако није савезник. Српски шампион би до 13. јуна за када је заказана прозивка требало да има оформљен тип, што је био услов свих услова првог човека шефа стручног штаба. Тачније, да се на прошлогодишњу основу, доминантну на српски теренима, накалеми озбиљан квалитет.

Поново је Црвена звезда у раскораку између жеља и могућности, али некако, бар са стране, делује да је постала активна, не чекајући да појачања падну с неба. И да су челници тог клуба спремни да ризикују како би створили све предуслове да најбољи српски тим буде више него конкурентан на међународној сцени.

МИЈАИЛОВИЋ ИМАО 600.000 У КАЈЗЕРИЈУ, КОЛИКО ЛИ ЈЕ ЗАРАЂИВАО БИСЕСВАР?

Иако прелазни рок још није почео бројна имена су везивана за Црвену звезду, праћено је близу 40 играча, док се млади леви бек Стефан Милошевић (плаћен 300.000) обавезао на четворогодишњу верност. У чекаоници је и француски штопер Томас Фибел (слободан годишња плата 240.000 евра), али то су само петарде слабог интензитета. Бројни навијачи Црвене звезде данима „висе“ на порталима и навијачким форумима како би дочекали бомбе (мада је тај израз у последње време излизан).

Наговестио је Звездан Терзић да ће Црвена звезда морати да подигне стандарде и можда пробије лимит годишњих зарада од 240.000 евра како би направила јачи тим. У томе шта очекује Црвену звезду у летњем прелазном року недавно је врло директно говорио генерални директор.

„Недавно сам причао за Драганом Џајићем. Чак сам га питао да ли да подигнем кредит од три милиона евра, доведем пет топ играча и покушам да уласком у Лигу шампиона клубу донесем скоро 20.000.000. Али ако не успем да узмем пиштољ и себи просвирам слепочницу. Џаја ми је само рекао – не знам“, рекао је недавно Звездан Терзић.

Међутим, Звезда има више него пристојан залет. До те мере да ради на довођењу играча са више него пристојним ЦВ-ом, као што су Дијего Бисесвар и Гелор Канга. Питање је колико је то реално, посебно када се поведе реч о Бисесвару који је навикао да ужива у благодетима турске лиге. Примера ради некадашњи играч Црвене звезде Срђан Мијаиловић је имао годишњу плату у Кајзерију 600.000 евра. А Бисевар је у клуб из Анадолије дошао као много већа „мачка“. Код Ганге је мало повољнија ситуација, јер је емотивним ланцима везан за садашњег тренера Звезде који га је катапулитрао у стартну поставу Ростова. Тако да има половичне шансе да заврши на Маракани. Њих двојица би збирно Црвену звезду коштала најмање 800.000 евра (немају обештећење).

ОТВАРАЊЕ ЗА НАПАДАЧА, МОЖДА И ДЕСНОГ БЕКА

Расплет би требало да донесу наредни дани, али Црвена звезда има и алтернативне варијанте. Пре свега мислио на Костариканца Руиза... У некој идеалној варијанти везни ред Црвене звезде чинили би Доналд, Ле Талек и Плавшић, док би по боковима деловали Катаији и Дијего Бисесвар. Поменути играчи могли би да рачунају на више него значајну подршку Срђана Плавшића, Михајла Ристића и Славољуба Срнића. Рекло би се ростер способан да игра на три фронта, под условом да Звезда осигура пласман у неко од европских такмичења.

Јесте да креативни играчи изазивају више пажње, али спортски сектор Црвене звезде озбиљно је схватио подухват реконструисања одбране. Црвено-бели су се мучили током претходне сезоне, Бразилац Едсон је током пролећа више био ослабљење него појачање. Због тога је Звездан Терзић крстарио Европом још од априла покушавајући да нађе адекватног дефанзивца. Румун Габан није положио тест, штопер ПАОК-а Мигел Витор је био превелики залогај, баш као и велике српске жеље Душко Тошић и Марко Баша. После одличних препорука из Русије доведен је Томас Фибел (данас би тај трансфер) требало да се заврши, а на Маракани много очекују од некадашњег штопера Рада Милана Митровића. Он је претходне три године боравио у Турској. Очекује се и напредак Александра Луковића, док је Зоран Рендулић показао у завршиници првенства да се на њега може ослонити. Уз младе снаге као што су Стојановић, Адам Мичел и искусног Сава Павићевића то је пристојан квалитет и кванитет.

Поред голмана Кахримана сигуран је леви бек Ибањез. На супротном боку је блага магла неизвесности. Пре свега док се не дефинише статус Марка Петковића. Његов инострани трансфер (све чешће се помиње Фјорентина) убрзао би долазак вишегодишње жеље – Филипа Стојковића. Као опција фигурира и Бразилац Сисињо...

И на крају – напад. Португалац Уго је неприкосновен, подршку ће му пружати Петар Орландић (искористио шансу у финишу сезоне), неизвесна је судбина Предрага Сикимића. Али и ту има Звезда пикове који ди донели квалитет више. Због ограничења са бројем странаца тражи се српски нападач. Помињао се Ђурђевић, али није тајна да ће у Љутице Богдана покушати да „сломе“ газду Чукаричког Драгана Обрадовића како би дао зелено светло Андрији Павловићу. Нови репрезентативац још није остварио инострани трансфер и у његовом случају време је савезник Црвене звезде. Међутим, сигурно је да ће за нападача, па и десног бека у случају продаје Петковића, Црвена звезда морати да се отвори. Рачунајући платеКанге, Митровића и Бисесвара, односно обештећење Спартаку за Стефана Милошевића, била би то улагања већа од два милиона евра. Примера рад у прошлом прелазном року Звезда је потрошила 840.000 евра.

Летњи прелазни рок је, што би фудбалски радници рекли, жив организам. Тешко се бавити проценама, посебно јер је могуће да неко од јунака из  прошле сезоне напусти Маракану.

Али у Звезди чине све како би европску премијеру дочекали са уиграним тимом који је макар прошао заједничке припреме. И чини се да га имају у глави. Још кад би имали новца...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар