Analiza - Zvezdin tim za Ligu šampiona: Uloži dva da bi dobio 20.000.000 evra!

Crveno-beli su svesni da im vreme nije saveznik i da do 13.juna moraju da imaju oformljen tim kako se novo evropsko iskustvo ne bi završilo traumatično. Činjenica da su pikirali Kangu i Bisesvara govori da su spremni da rizikuju kao nikad pre.

Fudbal 11.06.2016 | 11:30
Analiza - Zvezdin tim za Ligu šampiona: Uloži dva da bi dobio 20.000.000 evra!

Koga Černomorec ili Kairat opeku i u Mladost iz Podgorice – duva! Zvuči krajnje smešno, ali poslednja dešavanja u Ljutice Bogdana možda nagoveštavaju da su odgovorni sa Marakane konačno nešto naučili iz sopstvenih grešaka. Prethodna dva iskustva na međunarodnoj sceni, dočekana sa timovima u tranziciji, koja su se skupljala sa koca i konopca, završena su – traumatično. Repriza takvih nemilih događaja imala bi dejstvo urgana za Crvenu zvezdu. Sve građano u prošloj sezoni bilo bi do temelja srušeno.

Čelnici Crvene zvezde, predvođeni generalnim direktorom Zvezdanom Terzićem, shvatili su da im vreme nikako nije saveznik. Srpski šampion bi do 13. juna za kada je zakazana prozivka trebalo da ima oformljen tip, što je bio uslov svih uslova prvog čoveka šefa stručnog štaba. Tačnije, da se na prošlogodišnju osnovu, dominantnu na srpski terenima, nakalemi ozbiljan kvalitet.

Ponovo je Crvena zvezda u raskoraku između želja i mogućnosti, ali nekako, bar sa strane, deluje da je postala aktivna, ne čekajući da pojačanja padnu s neba. I da su čelnici tog kluba spremni da rizikuju kako bi stvorili sve preduslove da najbolji srpski tim bude više nego konkurentan na međunarodnoj sceni.

MIJAILOVIĆ IMAO 600.000 U KAJZERIJU, KOLIKO LI JE ZARAĐIVAO BISESVAR?

Iako prelazni rok još nije počeo brojna imena su vezivana za Crvenu zvezdu, praćeno je blizu 40 igrača, dok se mladi levi bek Stefan Milošević (plaćen 300.000) obavezao na četvorogodišnju vernost. U čekaonici je i francuski štoper Tomas Fibel (slobodan godišnja plata 240.000 evra), ali to su samo petarde slabog intenziteta. Brojni navijači Crvene zvezde danima „vise“ na portalima i navijačkim forumima kako bi dočekali bombe (mada je taj izraz u poslednje vreme izlizan).

Nagovestio je Zvezdan Terzić da će Crvena zvezda morati da podigne standarde i možda probije limit godišnjih zarada od 240.000 evra kako bi napravila jači tim. U tome šta očekuje Crvenu zvezdu u letnjem prelaznom roku nedavno je vrlo direktno govorio generalni direktor.

„Nedavno sam pričao za Draganom Džajićem. Čak sam ga pitao da li da podignem kredit od tri miliona evra, dovedem pet top igrača i pokušam da ulaskom u Ligu šampiona klubu donesem skoro 20.000.000. Ali ako ne uspem da uzmem pištolj i sebi prosviram slepočnicu. Džaja mi je samo rekao – ne znam“, rekao je nedavno Zvezdan Terzić.

Međutim, Zvezda ima više nego pristojan zalet. Do te mere da radi na dovođenju igrača sa više nego pristojnim CV-om, kao što su Dijego Bisesvar i Gelor Kanga. Pitanje je koliko je to realno, posebno kada se povede reč o Bisesvaru koji je navikao da uživa u blagodetima turske lige. Primera radi nekadašnji igrač Crvene zvezde Srđan Mijailović je imao godišnju platu u Kajzeriju 600.000 evra. A Bisevar je u klub iz Anadolije došao kao mnogo veća „mačka“. Kod Gange je malo povoljnija situacija, jer je emotivnim lancima vezan za sadašnjeg trenera Zvezde koji ga je katapulitrao u startnu postavu Rostova. Tako da ima polovične šanse da završi na Marakani. Njih dvojica bi zbirno Crvenu zvezdu koštala najmanje 800.000 evra (nemaju obeštećenje).

OTVARANJE ZA NAPADAČA, MOŽDA I DESNOG BEKA

Rasplet bi trebalo da donesu naredni dani, ali Crvena zvezda ima i alternativne varijante. Pre svega mislio na Kostarikanca Ruiza... U nekoj idealnoj varijanti vezni red Crvene zvezde činili bi Donald, Le Talek i Plavšić, dok bi po bokovima delovali Kataiji i Dijego Bisesvar. Pomenuti igrači mogli bi da računaju na više nego značajnu podršku Srđana Plavšića, Mihajla Ristića i Slavoljuba Srnića. Reklo bi se roster sposoban da igra na tri fronta, pod uslovom da Zvezda osigura plasman u neko od evropskih takmičenja.

Jeste da kreativni igrači izazivaju više pažnje, ali sportski sektor Crvene zvezde ozbiljno je shvatio poduhvat rekonstruisanja odbrane. Crveno-beli su se mučili tokom prethodne sezone, Brazilac Edson je tokom proleća više bio oslabljenje nego pojačanje. Zbog toga je Zvezdan Terzić krstario Evropom još od aprila pokušavajući da nađe adekvatnog defanzivca. Rumun Gaban nije položio test, štoper PAOK-a Migel Vitor je bio preveliki zalogaj, baš kao i velike srpske želje Duško Tošić i Marko Baša. Posle odličnih preporuka iz Rusije doveden je Tomas Fibel (danas bi taj transfer) trebalo da se završi, a na Marakani mnogo očekuju od nekadašnjeg štopera Rada Milana Mitrovića. On je prethodne tri godine boravio u Turskoj. Očekuje se i napredak Aleksandra Lukovića, dok je Zoran Rendulić pokazao u završinici prvenstva da se na njega može osloniti. Uz mlade snage kao što su Stojanović, Adam Mičel i iskusnog Sava Pavićevića to je pristojan kvalitet i kvanitet.

Pored golmana Kahrimana siguran je levi bek Ibanjez. Na suprotnom boku je blaga magla neizvesnosti. Pre svega dok se ne definiše status Marka Petkovića. Njegov inostrani transfer (sve češće se pominje Fjorentina) ubrzao bi dolazak višegodišnje želje – Filipa Stojkovića. Kao opcija figurira i Brazilac Sisinjo...

I na kraju – napad. Portugalac Ugo je neprikosnoven, podršku će mu pružati Petar Orlandić (iskoristio šansu u finišu sezone), neizvesna je sudbina Predraga Sikimića. Ali i tu ima Zvezda pikove koji di doneli kvalitet više. Zbog ograničenja sa brojem stranaca traži se srpski napadač. Pominjao se Đurđević, ali nije tajna da će u Ljutice Bogdana pokušati da „slome“ gazdu Čukaričkog Dragana Obradovića kako bi dao zeleno svetlo Andriji Pavloviću. Novi reprezentativac još nije ostvario inostrani transfer i u njegovom slučaju vreme je saveznik Crvene zvezde. Međutim, sigurno je da će za napadača, pa i desnog beka u slučaju prodaje Petkovića, Crvena zvezda morati da se otvori. Računajući plateKange, Mitrovića i Bisesvara, odnosno obeštećenje Spartaku za Stefana Miloševića, bila bi to ulaganja veća od dva miliona evra. Primera rad u prošlom prelaznom roku Zvezda je potrošila 840.000 evra.

Letnji prelazni rok je, što bi fudbalski radnici rekli, živ organizam. Teško se baviti procenama, posebno jer je moguće da neko od junaka iz  prošle sezone napusti Marakanu.

Ali u Zvezdi čine sve kako bi evropsku premijeru dočekali sa uigranim timom koji je makar prošao zajedničke pripreme. I čini se da ga imaju u glavi. Još kad bi imali novca...

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar