ЕУРО - Анализа: Бесмртни Икер, седмогодишњак, румунски див и остале бајке...!

На Европском првенству они најјачи "пуцају" на рекорде и титуле, али иако првенство није ни почело некима је место у историји загарантовано.

Фудбал 13.06.2016 | 23:30
ЕУРО - Анализа: Бесмртни Икер, седмогодишњак, румунски див и остале бајке...!

То је случај са Икером Касиљасом који већ држи неколико рекорда које ће у Француској само побољшати. Реал више није хтео да га држи на голу, а Икер не блиста ни у Порту, но то није сметало Висентеу Дел Боскеу. Искусни шпански селектор који га је и открио у Реалу верује 35-годишњем чувару мреже.

Касиљас је и даље први избор на голу и капитен Фурије, тако да се очекује да већ 13. јуна у Тулузу одигра свој 12. меч на Европским првенствима као капитен тима и тако поправи рекорд који већ држи. Уколико успе да сачува мрежу на мечу са Чешком биће му то и десети дуел на ЕП у коме није примио гол и узеће и тај рекорд за себе, пошто га са садашњих девет сачуваних мрежа дели са Едвином ван дер Саром.

Девет фудбалера има по исто толико победа на првенствима Старог континента, а четворица ће у Француској јурити двоцифрен број тријумфа. То су поред Касиљаса и Ћаби Алонсо, Сеск Фабрегас и Андрес Инијеста. С обзиром да је тешко поверовати да у дуелима са Чешком, Турском и Хрватском Дел Босков тим неће успети да оствати ниједну победу, скоро је сигурно да ће неко од Шпанаца приграбити овај рекорд за себе

Ибракадабрин поход и исландска стручна комисија

Шведска је на претходна два Европска првенства испадала у групној фази, али за то је најмање крив Златан Ибрахимовић. Он је уз Кристијана Роналда најбољи стрелац Европских првенстава од тренутно активних играча, ЦР7 и Ибра су постигли по шест голова.

Златан је једини фудбалер који је на три узастопна ЕП успео да постигне по два гола, а уз Алана Ширера је и играч са највише утакмица Еура на којима је тресао мреже, опет се ради о броју шест.

Швеђане овога пута неће са клупе водити Ларс Лагербек, човек који улази у историју као тренер који четврти пут води неки тим на смотри најбољих у Европи. После три турнира на челу Шведске и кратке епизоде у Нигерији преузео је малени Исланд и направио право чудо.

У квалификацијама за Светско првенство у Бразилу репрезентација острвске државице са крајњег севера стала је на последњој степеници, елиминисали су их Хрвати у баражу после кога је Џо Шимунић неславно завршио репрезентативну каријеру.

Сада није било задршке, Исланђани су иза себе у групи оставили Турке и Холандију, а једина су репрезентација коју ће водити двојица селектора. Поред искусног Лагербека на клупи је и 48-годишњи Хеигир Халгирмарсон. Ко се сећа наше "стручне комисије" зна и како смо тада прошли, али очигледно Нордијци то раде боље.

Лагербак је и један од најстаријих селектора на првенству, али је ипак нешто млађи од Роја Хоџсона који је после неколико не толико успешних година на клупи Енглеске успео да води Горди Албион у перфектним квалификацијама. Предвођени Рунијем (7 голова) и Велбеком који због повреде пропушта турнир (6 голова) победили су у свим квалификационим мечевима и постали тек пети тим коме је то пошло за руком.

Острвски снови, пета деценија легенде са тренерком

Осим Исланђана дебитанти на овом ЕП су Албанија, Словачка, Велс и Северна Ирска, мада Словаци одударају од ове групе с обзиром да су се већ такмичили под заставом Чехословачке.

Осим дебитаната дуго се чекао и наступ Мађарске на Еуру. После тачно десет пропуштених ЕП (последњи наступ 1972. године) момци из земље која је дала неке од првих звезда европског фудбала попут Ференца Пушкаша и Шандора Кочиша су се пласирали на велико такмичење.

Стандардни голман Мађара током квалификација био је Габор Кираљи. Ветеран препознатљив по доњем делу тренерке у коме увек брани вратио се у матични клуб Хадаш, а уколико буде одирао неки меч у Француској постаће најстарији учесник ЕП икада. За сада тај рекорд са 39 година и 91 даном држи Лотар Матеус, а Кираљи је 1. априла ушао у пету деценију живота.

Потенцијални кандидат за овај рекорд је и 15 дана млађи Шај Гивен, али тешко је да ће он добити шансу с обзиром да је трећа опција на голу Ирске, а и у клубу седи на клупи.

Џетро Виљемс ће остати најмлађи учесник ЕП икада, али на Европско првенство долази човек који је има има 33 наступа за национални тим и једно освојено Светско првенство, а прославио је тек седам рођендана. У питању је Бенедикт Хеведес, који је рођен 29. фебруара 1988. године. Календар за 2016. годину је био тек седми који је од његовог рођења имао уписан тај датум.

Румунски дивови и напуљски Лилипутанац

У Француској ћемо видети два двометраша и оба су голмани. Највиши на првенству је Румун Костел Пантилимон са 202 цм, док је Фрејзер Фостер центиметар нижи од њега. Чак и ако се румунски селектор одлучи за другу опцију на свом голу Сипријана Татарушануа неће пуно изгубити на висини – голман Фиорентине има 198 цм.

Са друге стране убедљиво најнижи је Лоренцо Инсиње. "Магични" Наполитанац је један од најнижих играча на Еурима икада са 163 цм. Два центиметра виши од њега је нападач Северне Ирске и Нотингем Фореста Џејми Ворд. Њега ћемо можда видети у дуету са најбољим стрелцем тима из квалификација Кајлом Лафертијем који је од њега виши чак 28 центиметара.

Цртице: 

Убедљиво највише учесника Еура долази из Премијер лиге 107, на другом месту је Серија А са 61 играчем, а изненађујуће треће место држи Турска са 42. Колико је енглески клупски фудбал јак потврђује и то да из Чемпионшипа долази 41 учесник ЕП, а ту су и деветорица из Лиге 1, те тројица из Лиге 2.

Када су клубови у питању 13 фудбалера Јувентуса путује у Француску, уз дванаесторицу из Ливерпула, те 11 чланова Тотенхема. Барса и Реал имају "тек" по десеторицу, а двоцифрен број учесника на Европском првенству имају Фенер и Базел.

Од држава које имају своје представнике на Еуру Русија је најмногољуднија са 142 милиона становника. Исланд је држава са најмањом популацијом (332.529), а у Русији постоје 53 града са већим бројем становника.

Највећи дебакл у квалификацијама доживела је Холандија која је завршила као четврта у групи А иза Чешке, Исланда и Турске. То ће бити први пут да 'Орање' не игра на Еуру још од 1984. године, а и тада је шампионат игран у Француској.

Највреднији појединац је Кристијано Роналдо чија је цена 110 милиона, следе нападачи Бајерна Томас Милер (75 милиона) и Роберт Левандовски (70 милиона). Еден Азар се и поред лоше сезоне цени на 70 милиона, а Пол Погба вреди "само" 65.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар