EURO - Analiza: Besmrtni Iker, sedmogodišnjak, rumunski div i ostale bajke...!

Na Evropskom prvenstvu oni najjači "pucaju" na rekorde i titule, ali iako prvenstvo nije ni počelo nekima je mesto u istoriji zagarantovano.

Fudbal 13.06.2016 | 23:30
EURO - Analiza: Besmrtni Iker, sedmogodišnjak, rumunski div i ostale bajke...!

To je slučaj sa Ikerom Kasiljasom koji već drži nekoliko rekorda koje će u Francuskoj samo poboljšati. Real više nije hteo da ga drži na golu, a Iker ne blista ni u Portu, no to nije smetalo Visenteu Del Boskeu. Iskusni španski selektor koji ga je i otkrio u Realu veruje 35-godišnjem čuvaru mreže.

Kasiljas je i dalje prvi izbor na golu i kapiten Furije, tako da se očekuje da već 13. juna u Tuluzu odigra svoj 12. meč na Evropskim prvenstvima kao kapiten tima i tako popravi rekord koji već drži. Ukoliko uspe da sačuva mrežu na meču sa Češkom biće mu to i deseti duel na EP u kome nije primio gol i uzeće i taj rekord za sebe, pošto ga sa sadašnjih devet sačuvanih mreža deli sa Edvinom van der Sarom.

Devet fudbalera ima po isto toliko pobeda na prvenstvima Starog kontinenta, a četvorica će u Francuskoj juriti dvocifren broj trijumfa. To su pored Kasiljasa i Ćabi Alonso, Sesk Fabregas i Andres Inijesta. S obzirom da je teško poverovati da u duelima sa Češkom, Turskom i Hrvatskom Del Boskov tim neće uspeti da ostvati nijednu pobedu, skoro je sigurno da će neko od Španaca prigrabiti ovaj rekord za sebe

Ibrakadabrin pohod i islandska stručna komisija

Švedska je na prethodna dva Evropska prvenstva ispadala u grupnoj fazi, ali za to je najmanje kriv Zlatan Ibrahimović. On je uz Kristijana Ronalda najbolji strelac Evropskih prvenstava od trenutno aktivnih igrača, CR7 i Ibra su postigli po šest golova.

Zlatan je jedini fudbaler koji je na tri uzastopna EP uspeo da postigne po dva gola, a uz Alana Širera je i igrač sa najviše utakmica Eura na kojima je tresao mreže, opet se radi o broju šest.

Šveđane ovoga puta neće sa klupe voditi Lars Lagerbek, čovek koji ulazi u istoriju kao trener koji četvrti put vodi neki tim na smotri najboljih u Evropi. Posle tri turnira na čelu Švedske i kratke epizode u Nigeriji preuzeo je maleni Island i napravio pravo čudo.

U kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Brazilu reprezentacija ostrvske državice sa krajnjeg severa stala je na poslednjoj stepenici, eliminisali su ih Hrvati u baražu posle koga je Džo Šimunić neslavno završio reprezentativnu karijeru.

Sada nije bilo zadrške, Islanđani su iza sebe u grupi ostavili Turke i Holandiju, a jedina su reprezentacija koju će voditi dvojica selektora. Pored iskusnog Lagerbeka na klupi je i 48-godišnji Heigir Halgirmarson. Ko se seća naše "stručne komisije" zna i kako smo tada prošli, ali očigledno Nordijci to rade bolje.

Lagerbak je i jedan od najstarijih selektora na prvenstvu, ali je ipak nešto mlađi od Roja Hodžsona koji je posle nekoliko ne toliko uspešnih godina na klupi Engleske uspeo da vodi Gordi Albion u perfektnim kvalifikacijama. Predvođeni Runijem (7 golova) i Velbekom koji zbog povrede propušta turnir (6 golova) pobedili su u svim kvalifikacionim mečevima i postali tek peti tim kome je to pošlo za rukom.

Ostrvski snovi, peta decenija legende sa trenerkom

Osim Islanđana debitanti na ovom EP su Albanija, Slovačka, Vels i Severna Irska, mada Slovaci odudaraju od ove grupe s obzirom da su se već takmičili pod zastavom Čehoslovačke.

Osim debitanata dugo se čekao i nastup Mađarske na Euru. Posle tačno deset propuštenih EP (poslednji nastup 1972. godine) momci iz zemlje koja je dala neke od prvih zvezda evropskog fudbala poput Ferenca Puškaša i Šandora Kočiša su se plasirali na veliko takmičenje.

Standardni golman Mađara tokom kvalifikacija bio je Gabor Kiralji. Veteran prepoznatljiv po donjem delu trenerke u kome uvek brani vratio se u matični klub Hadaš, a ukoliko bude odirao neki meč u Francuskoj postaće najstariji učesnik EP ikada. Za sada taj rekord sa 39 godina i 91 danom drži Lotar Mateus, a Kiralji je 1. aprila ušao u petu deceniju života.

Potencijalni kandidat za ovaj rekord je i 15 dana mlađi Šaj Given, ali teško je da će on dobiti šansu s obzirom da je treća opcija na golu Irske, a i u klubu sedi na klupi.

Džetro Viljems će ostati najmlađi učesnik EP ikada, ali na Evropsko prvenstvo dolazi čovek koji je ima ima 33 nastupa za nacionalni tim i jedno osvojeno Svetsko prvenstvo, a proslavio je tek sedam rođendana. U pitanju je Benedikt Hevedes, koji je rođen 29. februara 1988. godine. Kalendar za 2016. godinu je bio tek sedmi koji je od njegovog rođenja imao upisan taj datum.

Rumunski divovi i napuljski Liliputanac

U Francuskoj ćemo videti dva dvometraša i oba su golmani. Najviši na prvenstvu je Rumun Kostel Pantilimon sa 202 cm, dok je Frejzer Foster centimetar niži od njega. Čak i ako se rumunski selektor odluči za drugu opciju na svom golu Siprijana Tatarušanua neće puno izgubiti na visini – golman Fiorentine ima 198 cm.

Sa druge strane ubedljivo najniži je Lorenco Insinje. "Magični" Napolitanac je jedan od najnižih igrača na Eurima ikada sa 163 cm. Dva centimetra viši od njega je napadač Severne Irske i Notingem Foresta Džejmi Vord. Njega ćemo možda videti u duetu sa najboljim strelcem tima iz kvalifikacija Kajlom Lafertijem koji je od njega viši čak 28 centimetara.

Crtice: 

Ubedljivo najviše učesnika Eura dolazi iz Premijer lige 107, na drugom mestu je Serija A sa 61 igračem, a iznenađujuće treće mesto drži Turska sa 42. Koliko je engleski klupski fudbal jak potvrđuje i to da iz Čempionšipa dolazi 41 učesnik EP, a tu su i devetorica iz Lige 1, te trojica iz Lige 2.

Kada su klubovi u pitanju 13 fudbalera Juventusa putuje u Francusku, uz dvanaestoricu iz Liverpula, te 11 članova Totenhema. Barsa i Real imaju "tek" po desetoricu, a dvocifren broj učesnika na Evropskom prvenstvu imaju Fener i Bazel.

Od država koje imaju svoje predstavnike na Euru Rusija je najmnogoljudnija sa 142 miliona stanovnika. Island je država sa najmanjom populacijom (332.529), a u Rusiji postoje 53 grada sa većim brojem stanovnika.

Najveći debakl u kvalifikacijama doživela je Holandija koja je završila kao četvrta u grupi A iza Češke, Islanda i Turske. To će biti prvi put da 'Oranje' ne igra na Euru još od 1984. godine, a i tada je šampionat igran u Francuskoj.

Najvredniji pojedinac je Kristijano Ronaldo čija je cena 110 miliona, slede napadači Bajerna Tomas Miler (75 miliona) i Robert Levandovski (70 miliona). Eden Azar se i pored loše sezone ceni na 70 miliona, a Pol Pogba vredi "samo" 65.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar