Лозница данас прославља Спасовдан

Литургијом у новој цркви посвећеној Вазнесењу Господњем и литијом која је после обиласка три круга око цркве прошла градом, као и резањем славског колача, Лозничани су обележили Спасовдан, славу овог града испод Гучева и крај Дрине.

Србија 09.06.2016 | 11:34
Лозница данас прославља Спасовдан

Литији је, поред мноштва верника, међу којима је било доста и старих и младих, свештенства и монаштва, присуствовало скоро комплетно градско руководство и већина одборника локалног парламента.

Многи суграђани који нису стигли да буду део литије, поздрављали су је на њеном путу од нове цркве, која је подигнута на Лагатору, некадашњем имању Вука Караџића, до старе цркве на историјским шанчевима са којих се у Првом српском устанку бранила и Србија, и Европа и православље, и васколико хришћанство од најезде Османлија.

"Саборно у слози и љубави, ево, прослављамо славу, захвални и Богу и људима што се овај лепи обичај вратио у наш град и крај, имајући у виду да смо деценијама, уместо литије, на нашим улицама и трговима имали некакве штафете", каже протојереј ставрофор Милан Алексић, старешина лозничких цркава, истичући одличну сарадњу са локалним властима у граду што је, не тако давно, било нешто о чему се само маштало.

(БН телевизија/В.Митрић)

Коментари / 0

Оставите коментар