Loznica danas proslavlja Spasovdan

Liturgijom u novoj crkvi posvećenoj Vaznesenju Gospodnjem i litijom koja je posle obilaska tri kruga oko crkve prošla gradom, kao i rezanjem slavskog kolača, Lozničani su obeležili Spasovdan, slavu ovog grada ispod Gučeva i kraj Drine.

Srbija 09.06.2016 | 11:34
Loznica danas proslavlja Spasovdan

Litiji je, pored mnoštva vernika, među kojima je bilo dosta i starih i mladih, sveštenstva i monaštva, prisustvovalo skoro kompletno gradsko rukovodstvo i većina odbornika lokalnog parlamenta.

Mnogi sugrađani koji nisu stigli da budu deo litije, pozdravljali su je na njenom putu od nove crkve, koja je podignuta na Lagatoru, nekadašnjem imanju Vuka Karadžića, do stare crkve na istorijskim šančevima sa kojih se u Prvom srpskom ustanku branila i Srbija, i Evropa i pravoslavlje, i vaskoliko hrišćanstvo od najezde Osmanlija.

"Saborno u slozi i ljubavi, evo, proslavljamo slavu, zahvalni i Bogu i ljudima što se ovaj lepi običaj vratio u naš grad i kraj, imajući u vidu da smo decenijama, umesto litije, na našim ulicama i trgovima imali nekakve štafete", kaže protojerej stavrofor Milan Aleksić, starešina lozničkih crkava, ističući odličnu saradnju sa lokalnim vlastima u gradu što je, ne tako davno, bilo nešto o čemu se samo maštalo.

(BN televizija/V.Mitrić)

Komentari / 0

Ostavite komentar