Босиљак смањује напетост

Босиљак је много више од зачина: чај се користи за ублажавасе напетости, може да отера комарце, прави је еликсир здравља, али се не препоручује онима који имају повишени притисак, гастритис и хипертиреозу

Здравље 09.06.2016 | 10:17
Босиљак смањује напетост

Незаобилазан састојак медитеранске кухиње, босиљак је много више од зачина. Захваљујући богатом садржају витамина и минерала попут калцијума, калијума, гвожђа, магнезијума, цинка, витамина А, Ц, Б и Е, као и есенцијалним киселинама, ова нежна, ароматична биљка је уједно прави еликсир здравља. У фитотерапији, чај од босиљка се користи за ублажавање напетости, против несанице, кашља и прехладе, за подстицање апетита као и у терапији метаболичких поремећаја.

* Ако осећате напетост или патите од несанице, за вечеру поједите порцију барених тестенина добро зачињених ситно исецканим босиљком и маслиновим уљем. Или, пре спавања попијте чај од босиљка. У литар кључале воде сипајте 40 г сувих листића босиљка, оставите да одстоји 10 минута, процедите и пијте од две до три чаше дневно.

* Када се осећате уморно и нервозно, напуните каду топлом водом и ставите шаку лишћа и цветића босиљка или неколико капи есенцијалног уља и уживајте од 10 до 15 минута у пријатној, миришљавој купки. После ове мирисне "терапије", бићете опуштенији и пуни позитивне енергије.

* Ова мирисна биљка одличан је савезник и у борби против комараца. Да бисте отерали "ескадриле" ових малих летећих напасти или ублажили свраб после убода, протрљајте кожу листићима босиљка и решићете проблем.

* Напомена: босиљак се не препоручује особама које пате од повишеног притиска, гастритиса и хипертиреозе, као и трудницама и дојиљама због јаког стимулативног дејства

Новости

фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар