Агенција неће повући одлуку о објави пописа

Агенција за статистику БИХ потпуно је аутономна у свом раду, а органи власти немају законски основ да се мијешају и утичу на рад Агенције.

Босна и Херцеговина 08.06.2016 | 18:35
Агенција неће повући одлуку о објави пописа

Агенција за статистику Босне и Херцеговина неће повући одлуку о објави резултата пописа становништва у БиХ, потврђено је Слободној Босни у овој институцији, уз напомену да Савјет министара БиХ не може преиначити ову одлуку јер за такву врсту интервенције не постоји правни основ.

"Агенција за статистику БиХ ради у складу са важећим законима и међународним препорукама, а одлуку коју је донио директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић ужива пуну подршку представника свих релевантних институција Европске уније и других међународних организација које су надлежне за ово питање, речено је Слободној Босни на питање хоће ли се став Агенције промијенити након учесталих позива из Републике Српске да одустане од објаве резултата.

У Агенцији истичу да је ова институција потпуно аутономна у раду и одлучивању те да је њен независни статус прецизно регулисао ЗАКОН О СТАТИСТИЦИ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ.

Наиме, у члану 20. став 1. овог Закона експлицитно се наводи да особље Агенције за статистику БиХ не смије ни тражити ни примати упутства било којег органа власти.

“Приликом реализације Програма, особље Агенције и ентитетских завода неће тражити или примати упутства од власти, других државних органа, политичких странака или других интересних група, посебно приликом селекције извора података, статистичких метода и процедура, у вези са садржајем, формом и временом дистрибуције, и у вези са заштитом повјерљивости статистичких података”, дословно гласи наведени члан важећег Закона.

У истом члану, а у ставу 2. овог Закона, изричито се наводи обавеза органа власти да поштује аутономију Агенције за статистику БиХ.

“Органи власти и друге групе из става 1. овог члана се обавезују да ће поштовати принципе утврђене овим законом и да неће вршити утицај на особље статистичких органа приликом обављања њихових задатака”,  пише у овом ставу Закона о статистици БиХ.

У Агенцији за статистику БиХ наведе како до сада нису добили нити један приговор о кршењу законских прописа и да су све пристигле примједбе без изузетка политичког карактера.

“А ми радимо на темељу позитивних законских прописа, а не на темељу политичких захтјева”, истичу у Агенцији.

 СБ

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

yЕАХХ

08.06.2016 17:28

Па сада фино нека Агенција за статистику Републике Српске објави резултате пописа за Републику Српску у којима се види да у Републици Српској живи преко 93% Срба, и око 3-4% Бошњака, ресто Хрвата и Осталих. И ЋАО ЋИРКО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.06.2016 17:53

И онда се упали цјела еу из сарајева и високи то суспендује и ста даље опет Срби по навици испадну овце које ниста не разумију и буду главни кривци. Сто то и коме треба у РСу. Приватимо резултате и идемо даље.

Name

Брчко

08.06.2016 18:00

Препричаваш своје снове...?

Name

МЛ

08.06.2016 18:04

А ста цемо са оних сто су протјерани са својих огњиста....

Name

ре yехх

09.06.2016 03:59

У федерацији живи много више Срба од 3-4%. Откуд теби таква процјена , није за радовање.

Name

мн

08.06.2016 17:29

Ако будете питали политицаре никад се нецете договорити.њима никакав договор није потребан,јер само хаос у који су нас увукли од првих тзв.висестранацких избора,гарантује истима енормно богацење на рацун народа који је платио и плаца цијену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

08.06.2016 17:55

Ова аенција ради по закону који је изгласо СНСД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

08.06.2016 18:09

Нека неће, остави те резултате пописа свом тати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

08.06.2016 21:27

Попис је исправан и нема се ста ту паметоват. Идемо даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

09.06.2016 05:15

Како нема, морамо да имамо несто око цега цемо наредних 10 година да се свадјамо. Пуно нас је без посла, морамо несто да радимо.