Agencija neće povući odluku o objavi popisa

Agencija za statistiku BIH potpuno je autonomna u svom radu, a organi vlasti nemaju zakonski osnov da se miješaju i utiču na rad Agencije.

Bosna i Hercegovina 08.06.2016 | 18:35
Agencija neće povući odluku o objavi popisa

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovina neće povući odluku o objavi rezultata popisa stanovništva u BiH, potvrđeno je Slobodnoj Bosni u ovoj instituciji, uz napomenu da Savjet ministara BiH ne može preinačiti ovu odluku jer za takvu vrstu intervencije ne postoji pravni osnov.

"Agencija za statistiku BiH radi u skladu sa važećim zakonima i međunarodnim preporukama, a odluku koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić uživa punu podršku predstavnika svih relevantnih institucija Evropske unije i drugih međunarodnih organizacija koje su nadležne za ovo pitanje, rečeno je Slobodnoj Bosni na pitanje hoće li se stav Agencije promijeniti nakon učestalih poziva iz Republike Srpske da odustane od objave rezultata.

U Agenciji ističu da je ova institucija potpuno autonomna u radu i odlučivanju te da je njen nezavisni status precizno regulisao ZAKON O STATISTICI BOSNE I HERCEGOVINE.

Naime, u članu 20. stav 1. ovog Zakona eksplicitno se navodi da osoblje Agencije za statistiku BiH ne smije ni tražiti ni primati uputstva bilo kojeg organa vlasti.

“Prilikom realizacije Programa, osoblje Agencije i entitetskih zavoda neće tražiti ili primati uputstva od vlasti, drugih državnih organa, političkih stranaka ili drugih interesnih grupa, posebno prilikom selekcije izvora podataka, statističkih metoda i procedura, u vezi sa sadržajem, formom i vremenom distribucije, i u vezi sa zaštitom povjerljivosti statističkih podataka”, doslovno glasi navedeni član važećeg Zakona.

U istom članu, a u stavu 2. ovog Zakona, izričito se navodi obaveza organa vlasti da poštuje autonomiju Agencije za statistiku BiH.

“Organi vlasti i druge grupe iz stava 1. ovog člana se obavezuju da će poštovati principe utvrđene ovim zakonom i da neće vršiti uticaj na osoblje statističkih organa prilikom obavljanja njihovih zadataka”,  piše u ovom stavu Zakona o statistici BiH.

U Agenciji za statistiku BiH navede kako do sada nisu dobili niti jedan prigovor o kršenju zakonskih propisa i da su sve pristigle primjedbe bez izuzetka političkog karaktera.

“A mi radimo na temelju pozitivnih zakonskih propisa, a ne na temelju političkih zahtjeva”, ističu u Agenciji.

 SB

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

yEAHH

08.06.2016 17:28

Pa sada fino neka Agencija za statistiku Republike Srpske objavi rezultate popisa za Republiku Srpsku u kojima se vidi da u Republici Srpskoj živi preko 93% Srba, i oko 3-4% Bošnjaka, resto Hrvata i Ostalih. I ĆAO ĆIRKO.

ODGOVORITE
Name

Re

08.06.2016 17:53

I onda se upali cjela eu iz sarajeva i visoki to suspenduje i sta dalje opet Srbi po navici ispadnu ovce koje nista ne razumiju i budu glavni krivci. Sto to i kome treba u RSu. Privatimo rezultate i idemo dalje.

Name

Brčko

08.06.2016 18:00

Prepričavaš svoje snove...?

Name

ML

08.06.2016 18:04

A sta cemo sa onih sto su protjerani sa svojih ognjista....

Name

re yehh

09.06.2016 03:59

U federaciji živi mnogo više Srba od 3-4%. Otkud tebi takva procjena , nije za radovanje.

Name

mn

08.06.2016 17:29

Ako budete pitali politicare nikad se necete dogovoriti.njima nikakav dogovor nije potreban,jer samo haos u koji su nas uvukli od prvih tzv.visestranackih izbora,garantuje istima enormno bogacenje na racun naroda koji je platio i placa cijenu.

ODGOVORITE
Name

Luka

08.06.2016 17:55

Ova aencija radi po zakonu koji je izglaso SNSD.

ODGOVORITE
Name

nn

08.06.2016 18:09

Neka neće, ostavi te rezultate popisa svom tati.

ODGOVORITE
Name

kiki

08.06.2016 21:27

Popis je ispravan i nema se sta tu pametovat. Idemo dalje.

ODGOVORITE
Name

Mrki

09.06.2016 05:15

Kako nema, moramo da imamo nesto oko cega cemo narednih 10 godina da se svadjamo. Puno nas je bez posla, moramo nesto da radimo.