Без милости: Шараповој двије године казне!

Марија Шарапова суспендована је на две године због коришћења недозвољеног лека мелдонијума, саопштила је Међународна тениска федрација (ИТФ).

Тенис 08.06.2016 | 17:45
Без милости: Шараповој двије године казне!

Рускиња, некада прва играчица света и и освајачица сва четири Грен слема, саопштила је почетком фебруара да је током Аустралијан Опена била позитивна на допинг тесту.

Њена казна почела је да тече 26. јануара, а с обзиром да има 29 година није немогуће и да се на овај, неславан начин опрости од професионалног бављења тенисом.

Марија је тада истакла да спорни мелдонијум, лек који је забрањен у већини земаља, а помаже у проблемима са срцем, узима пуних десет година, као и да је њега грешка што није проверила да је споменути лек забрањен од почетка нове сезоне.

Иако је Светска антидопинг агенција (WАДА) недуго затим саопштила да њени научници нису сигурни колико лек остаје у организму, сходно томе наложивши нова тестирања спортиста који су тестирани позитивно пре првог дана марта, Шарапова је на истој конференцији за штампу додала да га и даље користи.

Шарапова је ту супстанцу користила од 2006. године, али се она нашла на листи недозвољених од 1. јануара ове године. ИТФ је навео да се као почетак казне наводи 26. јануар, што значи да би спорту могла да се врати у фебруару 2018, када ће имати 31. годину.

У саопштењу ИТФ-а, наведени су сви детаљи. На тестовима Светске антидопинг агенције у Монтреалу, пронађењ е мелдонијум, а све је у јавност доспело 2. марта.

"Због њеног признања, датум почетка казне враћен је на 26. јануар и суспензија ће се завршити у поноћ 25. јануара 2018. Њени резултати са последњег Аустралијан опена биће поништени, уз одузимање поена и новчане награде са турнира", саопштио је ИТФ.

Огласио се и Стив Сајмон, први човек WТА.

"Важно је да сви играчи буду добро упознати са правилима и да их поштују. Сходно томе, и Марија је морала да преузме одговорност за своју грешку. WТА подржава процес који су ИТФ и Марија водили, ИТФ је поставио правила у складу са Антидопинг програмом, а постоји могућност да се уложи жалба Суду за арбитражу у спорту. Наставићемо да пратимо процес и надамо се да ће се све разрешити што пре", навео је Сајмон.

Маша је у богатој каријери осовјила 35 титула у синглу, од чега пет Грен слем трофеја. Два пута је освајала Ролан Гарос, а по једном Вимблдон, Аустралијан Опен и УС Опену.

У периоду од 2003. до 2015. сваке године освајала је најмање један турнир, док је у каријери одиграла 733 меча и победила у 80 одсто дуела, зарадивши 36 милиона долара.

Извор: Б92/блиц.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Машо Машо

08.06.2016 18:19

Мелдонијум ти опраштамо, ал што ће ти онај тута бугарин?

ОДГОВОРИТЕ