Bez milosti: Šarapovoj dvije godine kazne!

Marija Šarapova suspendovana je na dve godine zbog korišćenja nedozvoljenog leka meldonijuma, saopštila je Međunarodna teniska fedracija (ITF).

Tenis 08.06.2016 | 17:45
Bez milosti: Šarapovoj dvije godine kazne!

Ruskinja, nekada prva igračica sveta i i osvajačica sva četiri Gren slema, saopštila je početkom februara da je tokom Australijan Opena bila pozitivna na doping testu.

Njena kazna počela je da teče 26. januara, a s obzirom da ima 29 godina nije nemoguće i da se na ovaj, neslavan način oprosti od profesionalnog bavljenja tenisom.

Marija je tada istakla da sporni meldonijum, lek koji je zabranjen u većini zemalja, a pomaže u problemima sa srcem, uzima punih deset godina, kao i da je njega greška što nije proverila da je spomenuti lek zabranjen od početka nove sezone.

Iako je Svetska antidoping agencija (WADA) nedugo zatim saopštila da njeni naučnici nisu sigurni koliko lek ostaje u organizmu, shodno tome naloživši nova testiranja sportista koji su testirani pozitivno pre prvog dana marta, Šarapova je na istoj konferenciji za štampu dodala da ga i dalje koristi.

Šarapova je tu supstancu koristila od 2006. godine, ali se ona našla na listi nedozvoljenih od 1. januara ove godine. ITF je naveo da se kao početak kazne navodi 26. januar, što znači da bi sportu mogla da se vrati u februaru 2018, kada će imati 31. godinu.

U saopštenju ITF-a, navedeni su svi detalji. Na testovima Svetske antidoping agencije u Montrealu, pronađenj e meldonijum, a sve je u javnost dospelo 2. marta.

"Zbog njenog priznanja, datum početka kazne vraćen je na 26. januar i suspenzija će se završiti u ponoć 25. januara 2018. Njeni rezultati sa poslednjeg Australijan opena biće poništeni, uz oduzimanje poena i novčane nagrade sa turnira", saopštio je ITF.

Oglasio se i Stiv Sajmon, prvi čovek WTA.

"Važno je da svi igrači budu dobro upoznati sa pravilima i da ih poštuju. Shodno tome, i Marija je morala da preuzme odgovornost za svoju grešku. WTA podržava proces koji su ITF i Marija vodili, ITF je postavio pravila u skladu sa Antidoping programom, a postoji mogućnost da se uloži žalba Sudu za arbitražu u sportu. Nastavićemo da pratimo proces i nadamo se da će se sve razrešiti što pre", naveo je Sajmon.

Maša je u bogatoj karijeri osovjila 35 titula u singlu, od čega pet Gren slem trofeja. Dva puta je osvajala Rolan Garos, a po jednom Vimbldon, Australijan Open i US Openu.

U periodu od 2003. do 2015. svake godine osvajala je najmanje jedan turnir, dok je u karijeri odigrala 733 meča i pobedila u 80 odsto duela, zaradivši 36 miliona dolara.

Izvor: B92/blic.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mašo Mašo

08.06.2016 18:19

Meldonijum ti opraštamo, al što će ti onaj tuta bugarin?

ODGOVORITE