Плаћање ПДВ-а по наплати, а не авансно

Институт за развој младих КУЛТ покренуо је акцију потписивања писма подршке процесу измјене Закона о порезу на додатну вриједност Босне и Херцеговине, које је до сада потписало око 30.000 привредника окупљених око привредних и занатлијских комора, те удружења која у фокусу свог рада имају помоћ привреди. Шта ће бити од те иницијативе зависиће од одлуке Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Република Српска 08.06.2016 | 16:45
Плаћање ПДВ-а по наплати, а не авансно

Иницијатива за измјену Закона о порезу на додатну вриједност покренута је у марту ове године, а приједлог је да обвезици ПДВ плаћају по наплаћеној, умјесто по издатој фактури за испоручене робе и пружене услуге.

Управа за индиректно опорезивање надлежна је за провођење законских прописа из области индиректних пореза, па тако и Закона о порезу на додату вриједност, док је Управни одбор надлежан за креирање политике индиректних пореза, кажу у управи.

Концепт буквалне примјене ПДВ-а, који је узет из развијених земаља запада, довео нас је у ситуацију да је власт потпуно изгубила интерес за реални сектор и директне порезе, а базирајући све своје енормне трошкове на прикупљању ПДВ-а, каже економски аналитичар Зоран Павловић.

Према тренутним законским прописима, послодавци су дужни да измире пореске обавезе, иако нису наплатили своја потраживања, што чини бројне пословне субјекте неликвидним, те често доводи до престанка пословања.

БН телевизија

 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Милојко

08.06.2016 15:34

И тако ће развалити и последњу област у којој има колико толико реда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

инкогнито

08.06.2016 16:13

На западу није буквално тако, мали тј. оно који имају промета до 500.000 € или да им добит не прелази 50.000,00 € плацају ПДВ по плаценој фактури. они раде заврсни рацун по принципу излаз минус улаз инкл. троскови, код вецих који имају биланс је плацање унапријед

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не лупај

08.06.2016 19:42

Није Тацно,на западу се плаца пдв кад се рацун наплати,тј,отприлике за 30 дана. Друго порез на плате се плаца одмах по обрацуну али мозе и до 30дана касније уз 1% висе.

Name

лијан

08.06.2016 16:54

Гарантујем ако се наплати 6 милијарди пдва,да мозе сигурно јос 6 милијарди,корупција И префаце су невјероватне!?!?!?Ово обавезно истјерати до краја да wе пдв плаца по наплати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

08.06.2016 17:50

Поштовани , став да има пуно простора да се наплати много већи порез додатном дисциплином и контролом је по мени исправан и подрзавам га, медјутим овај приједлог о плаћању пдв по наплати је у директној супротности са пореском дисциплином и контролом. Ова и оваква мјера можесамо изазвати додатно смањење наплаћеног пореза никако повећање. Лијеп поздрав

Name

Севе

09.06.2016 07:25

А кад се признаје улазни пдв? У том слуцају по плацениј фактури, а не добијеној.Не мозе половицно се сагледавати.

ОДГОВОРИТЕ