Plaćanje PDV-a po naplati, a ne avansno

Institut za razvoj mladih KULT pokrenuo je akciju potpisivanja pisma podrške procesu izmjene Zakona o porezu na dodatnu vrijednost Bosne i Hercegovine, koje je do sada potpisalo oko 30.000 privrednika okupljenih oko privrednih i zanatlijskih komora, te udruženja koja u fokusu svog rada imaju pomoć privredi. Šta će biti od te inicijative zavisiće od odluke Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Republika Srpska 08.06.2016 | 16:45
Plaćanje PDV-a po naplati, a ne avansno

Inicijativa za izmjenu Zakona o porezu na dodatnu vrijednost pokrenuta je u martu ove godine, a prijedlog je da obvezici PDV plaćaju po naplaćenoj, umjesto po izdatoj fakturi za isporučene robe i pružene usluge.

Uprava za indirektno oporezivanje nadležna je za provođenje zakonskih propisa iz oblasti indirektnih poreza, pa tako i Zakona o porezu na dodatu vrijednost, dok je Upravni odbor nadležan za kreiranje politike indirektnih poreza, kažu u upravi.

Koncept bukvalne primjene PDV-a, koji je uzet iz razvijenih zemalja zapada, doveo nas je u situaciju da je vlast potpuno izgubila interes za realni sektor i direktne poreze, a bazirajući sve svoje enormne troškove na prikupljanju PDV-a, kaže ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Prema trenutnim zakonskim propisima, poslodavci su dužni da izmire poreske obaveze, iako nisu naplatili svoja potraživanja, što čini brojne poslovne subjekte nelikvidnim, te često dovodi do prestanka poslovanja.

BN televizija

 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Milojko

08.06.2016 15:34

I tako će razvaliti i poslednju oblast u kojoj ima koliko toliko reda.

ODGOVORITE
Name

inkognito

08.06.2016 16:13

Na zapadu nije bukvalno tako, mali tj. ono koji imaju prometa do 500.000 € ili da im dobit ne prelazi 50.000,00 € placaju PDV po placenoj fakturi. oni rade zavrsni racun po principu izlaz minus ulaz inkl. troskovi, kod vecih koji imaju bilans je placanje unaprijed

ODGOVORITE
Name

Ne lupaj

08.06.2016 19:42

Nije Tacno,na zapadu se placa pdv kad se racun naplati,tj,otprilike za 30 dana. Drugo porez na plate se placa odmah po obracunu ali moze i do 30dana kasnije uz 1% vise.

Name

lijan

08.06.2016 16:54

Garantujem ako se naplati 6 milijardi pdva,da moze sigurno jos 6 milijardi,korupcija I preface su nevjerovatne!?!?!?Ovo obavezno istjerati do kraja da we pdv placa po naplati

ODGOVORITE
Name

Milojko

08.06.2016 17:50

Poštovani , stav da ima puno prostora da se naplati mnogo veći porez dodatnom disciplinom i kontrolom je po meni ispravan i podrzavam ga, medjutim ovaj prijedlog o plaćanju pdv po naplati je u direktnoj suprotnosti sa poreskom disciplinom i kontrolom. Ova i ovakva mjera možesamo izazvati dodatno smanjenje naplaćenog poreza nikako povećanje. Lijep pozdrav

Name

Seve

09.06.2016 07:25

A kad se priznaje ulazni pdv? U tom slucaju po placenij fakturi, a ne dobijenoj.Ne moze polovicno se sagledavati.

ODGOVORITE