И "полицајци" дилери, пљачкаши, убице...

У затворима Републике Српске, међу 800 робијаша, казне служи и 10 бивших припадника МУП Републике Српске. Неки крену странпутицом још у униформи, други кад се пензионишу

Република Српска 08.06.2016 | 16:09
И "полицајци" дилери, пљачкаши, убице...

Међу 800 затвореника и притвореника у казнионицама Републике Српске нашло се, сасвим заслужено, и десетак полицајаца, који због криминала служе затворске, или чекају казне у притвору. Неки од њих, ухапшени су док су били на дужности, а други су на пут безакоња кренули по завршетку рада у служби!

Некада у униформи, са значком, пендреком и лисицама, а сада у затворској одећи у ћелији, у непосредној близини оних које су некада хапсили. Ови, сада већ бивши полицајци, робијају због различитих кривичних дела, оних најтежих, због убистава, организовања трговине дрогом, оружаних пљачки, зеленашења...

Једна од најјачих пресуда полицајцима у Српској пала је прошле године кад су инспектори бањалучког Центра јавне безбедности Срђан Радуловић (30), Огњен Стијак (30) и Марко Ковачевић (30) осуђени на укупно 23 године и три месеца, због организоване трговине дрогом и других кривичних дела.

Према наводима у пресуди, Радуловић, Ковачевић и Стијак организовано су препродавали дрогу од почетка 2011. године до октобра 2013. Чинили су злочиначко удружење којем је на челу био Радуловић. Он је држао све конце у рукама и ангажовао нарко-дилера Горана Бошњака да за њих тројицу препродаје дрогу.

Лане су се поново тројица "плаваца" нашла иза решетака. Овога пута припадници Специјалне јединице полиције МУП Републике Српске, Горан Параш, Владан Малић и Александар Поповић, и осумњичени су за оружану пљачку око 600.000 марака из блиндираног возила компаније "Сектор секјурити" 22. септембра прошле године на ауто-путу Бањалука - Градишка. Они у притвору чекају суђење и казну за оружану пљачку.

На две године затвора осуђен је судски полицајац Драго Ђенић. Проглашен је кривим за превару и зеленаштво.

Поред активних полицајаца, који су право из униформе "улетели" у робијашко одело, међу затвореницима су данас и бивши полицајци, који су на робији завршили јер су у пензији починили неко кривично дело.

Тако је пензионисани полицајац Саван Симић из Горње Заблаће код Рибника, 2013. године осуђен на десет година робије због убиства супруге Јеле. Убио ју је оклагијом, а тело закопао у дворишту породичне куће.

Драган Ђокић (59), пензионисани полицајац из Лопара, осуђен је на рекорду казну од 38 година затвора, јер је у децембру 2012. године убио братову супругу Мару и нећакову супругу Миру. Иако је себи одмах после тога пуцао у главу, неким чудом је преживео.

Помоћник министра правде РС за извршење кривичних санкција, Перо Дуњић каже за "Новости" да полицајци у затворима служе заслужене казне и имају исти третман као и било који други затвореник.

"Наравно, приликом одређивања затвора у којем ће служити казну, водимо рачуна да их не сместимо иза истих решетака са робијашима које су управо они процесуирали, хапсили или радили на њиховим предметима. Тако, у ствари, избегавамо било какве њихове контакте и нереде" каже Дуњић.

Предраг Ћеранић, професор безбедности на Бањалука колеџу, каже за "Новости" да је веома битно за сваку безбедносну институцију да своје редове чисти од оних који су уронили у криминал.

"За грађане је веома битна порука да је полиција у сваком тренутку спремна и да се не либи да ухапси и свог члана, ако је заронио у криминал и незаконите радње", истиче Ћеранић.

Важно је за грађане да знају да нико није заштићен!

УНУТРАШЊА КОНТРОЛА

Ћеранић додаје да полицајаци прелазе на страну криминала и у другим уређенијим земљама, не само у Републици Српској и БиХ, и да нажалост ниједно друштво није имуно на ову појаву.

"Механизми унутрашње контроле у полицији морају бити ефикасни, јер онда се та дела на време уоче и санкционишу. Битно је и да безбедносне агенције не праве разлику између криминалаца и оних који носе униформу, а починили су кривично дело, и да се према свима примењује закон", истиче Ћеранић.

ДОБАР ПРИМЕР

Хапшење тројице припадника Специјалне јединице МУП Републике Српске управо је урађено након што су информације о њиховом криминалу процуриле из редова "плаваца".

"Значи да је неки поштени полицајац из ове јединице, а таквих је срећом већина, пријавио да су учествовали у криминалним радњама. Ово је акција која је донела МУП Републике Српске велики успех, позитиван пример где се МУП Српске није либио да своје припаднике процесуира" каже Ћеранић и додаје да је овим МУП Српске послао јаку поруку свим криминалцима да нико неће бити заштићен.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

бањалучки комуниста

08.06.2016 14:18

Чуј поштени Ћеранић' па сви ти полоицајци су његови и Лукачеви ученици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Збуњен

08.06.2016 14:40

"Ћеранић додаје да полицајаци прелазе на страну криминала и у другим уређенијим земљама". Шта знаци ова изјава? Да је понашање полицајаца-криминалаца оправдано, јер се то догадја и у другим земљама. Е мој Ћеранићу... рекао си оно што си мислио-није ти се отело...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Yунг

08.06.2016 14:42

Да полицајци а засто нема њихових сефова неко је морао ,требао и био дузан да зна прати и надгледа рад ових људи ....они су користили полицијску опрему орузје муницију телефоне просторије страсно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СелманКРИМИ

08.06.2016 14:52

Колико би још криминалаца било у затворима да их не штити криминалу и корупцији склони бивши Министар НЕправде Џери Селман који је "дебело наплатио" све функције на којима је био а нажалост и тренутно је...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мами

08.06.2016 15:03

Директор или декан ко ли већ приватне полицијске академије родитељима пресудјеног студента ( две године ) рекао је да сто се њих тице студент мозе наставити полагање испита. Момак је инаце возио дрогу. А тај главоња из те сколе Академије бас ме занима на којој је позицији у МУП - у

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

08.06.2016 15:06

Навика је навика униформа па каква да јесте

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

08.06.2016 16:08

Битно је да Цераниц даје изјаву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кд

08.06.2016 17:44

А ко је тај цераниц

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРИЈЕДОР

09.06.2016 06:27

БРАВО ЋЕРАНИЋУ, ТОЛИКО ЗНАШ КОЛИКО И ВРАБАЦ.

ОДГОВОРИТЕ