I "policajci" dileri, pljačkaši, ubice...

U zatvorima Republike Srpske, među 800 robijaša, kazne služi i 10 bivših pripadnika MUP Republike Srpske. Neki krenu stranputicom još u uniformi, drugi kad se penzionišu

Republika Srpska 08.06.2016 | 16:09
I "policajci" dileri, pljačkaši, ubice...

Među 800 zatvorenika i pritvorenika u kaznionicama Republike Srpske našlo se, sasvim zasluženo, i desetak policajaca, koji zbog kriminala služe zatvorske, ili čekaju kazne u pritvoru. Neki od njih, uhapšeni su dok su bili na dužnosti, a drugi su na put bezakonja krenuli po završetku rada u službi!

Nekada u uniformi, sa značkom, pendrekom i lisicama, a sada u zatvorskoj odeći u ćeliji, u neposrednoj blizini onih koje su nekada hapsili. Ovi, sada već bivši policajci, robijaju zbog različitih krivičnih dela, onih najtežih, zbog ubistava, organizovanja trgovine drogom, oružanih pljački, zelenašenja...

Jedna od najjačih presuda policajcima u Srpskoj pala je prošle godine kad su inspektori banjalučkog Centra javne bezbednosti Srđan Radulović (30), Ognjen Stijak (30) i Marko Kovačević (30) osuđeni na ukupno 23 godine i tri meseca, zbog organizovane trgovine drogom i drugih krivičnih dela.

Prema navodima u presudi, Radulović, Kovačević i Stijak organizovano su preprodavali drogu od početka 2011. godine do oktobra 2013. Činili su zločinačko udruženje kojem je na čelu bio Radulović. On je držao sve konce u rukama i angažovao narko-dilera Gorana Bošnjaka da za njih trojicu preprodaje drogu.

Lane su se ponovo trojica "plavaca" našla iza rešetaka. Ovoga puta pripadnici Specijalne jedinice policije MUP Republike Srpske, Goran Paraš, Vladan Malić i Aleksandar Popović, i osumnjičeni su za oružanu pljačku oko 600.000 maraka iz blindiranog vozila kompanije "Sektor sekjuriti" 22. septembra prošle godine na auto-putu Banjaluka - Gradiška. Oni u pritvoru čekaju suđenje i kaznu za oružanu pljačku.

Na dve godine zatvora osuđen je sudski policajac Drago Đenić. Proglašen je krivim za prevaru i zelenaštvo.

Pored aktivnih policajaca, koji su pravo iz uniforme "uleteli" u robijaško odelo, među zatvorenicima su danas i bivši policajci, koji su na robiji završili jer su u penziji počinili neko krivično delo.

Tako je penzionisani policajac Savan Simić iz Gornje Zablaće kod Ribnika, 2013. godine osuđen na deset godina robije zbog ubistva supruge Jele. Ubio ju je oklagijom, a telo zakopao u dvorištu porodične kuće.

Dragan Đokić (59), penzionisani policajac iz Lopara, osuđen je na rekordu kaznu od 38 godina zatvora, jer je u decembru 2012. godine ubio bratovu suprugu Maru i nećakovu suprugu Miru. Iako je sebi odmah posle toga pucao u glavu, nekim čudom je preživeo.

Pomoćnik ministra pravde RS za izvršenje krivičnih sankcija, Pero Dunjić kaže za "Novosti" da policajci u zatvorima služe zaslužene kazne i imaju isti tretman kao i bilo koji drugi zatvorenik.

"Naravno, prilikom određivanja zatvora u kojem će služiti kaznu, vodimo računa da ih ne smestimo iza istih rešetaka sa robijašima koje su upravo oni procesuirali, hapsili ili radili na njihovim predmetima. Tako, u stvari, izbegavamo bilo kakve njihove kontakte i nerede" kaže Dunjić.

Predrag Ćeranić, profesor bezbednosti na Banjaluka koledžu, kaže za "Novosti" da je veoma bitno za svaku bezbednosnu instituciju da svoje redove čisti od onih koji su uronili u kriminal.

"Za građane je veoma bitna poruka da je policija u svakom trenutku spremna i da se ne libi da uhapsi i svog člana, ako je zaronio u kriminal i nezakonite radnje", ističe Ćeranić.

Važno je za građane da znaju da niko nije zaštićen!

UNUTRAŠNjA KONTROLA

Ćeranić dodaje da policajaci prelaze na stranu kriminala i u drugim uređenijim zemljama, ne samo u Republici Srpskoj i BiH, i da nažalost nijedno društvo nije imuno na ovu pojavu.

"Mehanizmi unutrašnje kontrole u policiji moraju biti efikasni, jer onda se ta dela na vreme uoče i sankcionišu. Bitno je i da bezbednosne agencije ne prave razliku između kriminalaca i onih koji nose uniformu, a počinili su krivično delo, i da se prema svima primenjuje zakon", ističe Ćeranić.

DOBAR PRIMER

Hapšenje trojice pripadnika Specijalne jedinice MUP Republike Srpske upravo je urađeno nakon što su informacije o njihovom kriminalu procurile iz redova "plavaca".

"Znači da je neki pošteni policajac iz ove jedinice, a takvih je srećom većina, prijavio da su učestvovali u kriminalnim radnjama. Ovo je akcija koja je donela MUP Republike Srpske veliki uspeh, pozitivan primer gde se MUP Srpske nije libio da svoje pripadnike procesuira" kaže Ćeranić i dodaje da je ovim MUP Srpske poslao jaku poruku svim kriminalcima da niko neće biti zaštićen.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

banjalučki komunista

08.06.2016 14:18

Čuj pošteni Ćeranić' pa svi ti poloicajci su njegovi i Lukačevi učenici.

ODGOVORITE
Name

Zbunjen

08.06.2016 14:40

"Ćeranić dodaje da policajaci prelaze na stranu kriminala i u drugim uređenijim zemljama". Šta znaci ova izjava? Da je ponašanje policajaca-kriminalaca opravdano, jer se to dogadja i u drugim zemljama. E moj Ćeraniću... rekao si ono što si mislio-nije ti se otelo...

ODGOVORITE
Name

Yung

08.06.2016 14:42

Da policajci a zasto nema njihovih sefova neko je morao ,trebao i bio duzan da zna prati i nadgleda rad ovih ljudi ....oni su koristili policijsku opremu oruzje municiju telefone prostorije strasno.

ODGOVORITE
Name

SelmanKRIMI

08.06.2016 14:52

Koliko bi još kriminalaca bilo u zatvorima da ih ne štiti kriminalu i korupciji skloni bivši Ministar NEpravde Džeri Selman koji je "debelo naplatio" sve funkcije na kojima je bio a nažalost i trenutno je...

ODGOVORITE
Name

mami

08.06.2016 15:03

Direktor ili dekan ko li već privatne policijske akademije roditeljima presudjenog studenta ( dve godine ) rekao je da sto se njih tice student moze nastaviti polaganje ispita. Momak je inace vozio drogu. A taj glavonja iz te skole Akademije bas me zanima na kojoj je poziciji u MUP - u

ODGOVORITE
Name

mislim

08.06.2016 15:06

Navika je navika uniforma pa kakva da jeste

ODGOVORITE
Name

bl

08.06.2016 16:08

Bitno je da Ceranic daje izjavu.

ODGOVORITE
Name

kd

08.06.2016 17:44

A ko je taj ceranic

ODGOVORITE
Name

PRIJEDOR

09.06.2016 06:27

BRAVO ĆERANIĆU, TOLIKO ZNAŠ KOLIKO I VRABAC.

ODGOVORITE