Крупањ: Са Мачковог камена у свијет

У питомој Рађевини је последњих годину дана подигнуто најмање 300 хектара под малинама, који би били и већи да се нису дешавале крађе које никада нису расветљене.

Србија 08.06.2016 | 14:35
Крупањ: Са Мачковог камена у свијет

Претпоставља се да су украдене саднице завршиле код воћара у Републици Српској и БиХ. Цена једне саднице била је и до 30 динара. Прве гајбице тог јагодичастог воћа у овом делу Србије већ су обране. Цена у откупу још није извесна, а очекује се да ће бити позната до краја ове седмице.

У рејону легендарног Мачковог камена, на граници општина Крупањ и Љубовија, где је нетакнута природа, мештани су свуда где су могли засадили малину. Тамо где је некада сејан далеко чувени рађевски кромпир, сада „столује“ малина, која значи опстанак највећег броја домаћинстава у Рађевини, не само у селима, већ и оних који су отишли својевремено у град, а сада без овог посла не могу да живе на калдрми.

Дипломирани инжењер Саша Нешић није само један од најбољих стручњака за спремање малине, купине и вишње за извоз и на најпробирљивија тржишта, већ човек који је саветима и осталим видовима подршке и помоћи заслужан што се Рађевиномо воће непрестано шири. И сам има седам хектара под малином, виламетом и микером, који ће бити спремни за бербу за месец дана.

"Посао тражи стално присуство у малињаку, велика су улагања, али ово поднебље је као рођено за ово воће, а што оде у свет са Мачковог камена само се тражи у већим количинама, јер је и здраво и укусно", каже Нешић који има и погоне у Крупњу, који могу да замрзну 30 тона малине за 24 часа.

Овогодишњи квалитет ће се повећавати током бербе; има довољно влаге и све зависи од временских услова у овом месецу. Ова производња је стратешка и има дугорочну извесну будућност.

У Рађевини се малина гаји више од пола века, па људи имају и искуства и знања којих, међутим, никад није доста, па млади и стручни људи попут Нешића и дођу као премија како би унапредили производњу, а тиме и зараду. Под малином је у Рађевини око 1000 хектара.

"Произвођачи морају да теже добром приносу и квалитету, а цена ће доћи", каже Нешић, подсећајући да је ова сезона велика шанса српског воча после велике суше у Пољској где је нарочито страдала малина.

БН телевизија(В.М.)

Коментари / 0

Оставите коментар