Србија: Од данас, без докумената на шалтер

Грађани Србије од данас не морају локалним управама прилагати изводе из матичних књига рођених, вјенчаних, увјерење о држављанству, већ ће то бити обавеза службеника.

Србија 08.06.2016 | 09:50
Србија: Од данас, без докумената на шалтер

То постаје обавеза службеника свих општинских и градских управа које од данас морају да размјењују податаке из службених евиденција, и то бесплатно.

У саопштењу из Министарства државне управе и локалне самоуправе Србије наводи се да грађани не морају да сами набављају та документа када буду, на примјер, жељели да поставе покретне апарате за продају кокица, безалкохолних пића или сладоледа, добију дјечји додатак или једнократну новчану помоћ.

Од данас ће родитељима, да би добили дјечији додатак, запослени у управама из службених база прибављати изводе из матичне књиге рођених за сву дјецу у породици, увјерење о држављанству за онога ко подноси захтјев, потврду о приходима у посљедња три мјесеца која претходе мјесецу подношења захтјева за сваког члана домаћинства који остварује приходе.

Такође, службеници ће из свих база "извући" и податке о порезу и катастарском приходу у претходној години за све пунољетне чланове домаћинства, о томе да им је дијете редован ученик, као и податке који се тичу непокретности и стамбеног простора као што су уговор о куповини непокретности, рјешење о порезу, уговор о закупу...

Ово проистиче из Закона о општем управном поступку који је израдило Министарство државне управе и локалне самоуправе, а које води Кори Удовички.

Извор: СРНА

Фото: Профимедиа

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Логика

08.06.2016 07:56

Тако то ради озбиљна друштвено одговорна власт. Нема више малверзација на фамозним шалтерима. Честитам

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тб

08.06.2016 10:11

Цеститке и из калифата(фбих)

ОДГОВОРИТЕ