Srbija: Od danas, bez dokumenata na šalter

Građani Srbije od danas ne moraju lokalnim upravama prilagati izvode iz matičnih knjiga rođenih, vjenčanih, uvjerenje o državljanstvu, već će to biti obaveza službenika.

Srbija 08.06.2016 | 09:50
Srbija: Od danas, bez dokumenata na šalter

To postaje obaveza službenika svih opštinskih i gradskih uprava koje od danas moraju da razmjenjuju podatake iz službenih evidencija, i to besplatno.

U saopštenju iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Srbije navodi se da građani ne moraju da sami nabavljaju ta dokumenta kada budu, na primjer, željeli da postave pokretne aparate za prodaju kokica, bezalkoholnih pića ili sladoleda, dobiju dječji dodatak ili jednokratnu novčanu pomoć.

Od danas će roditeljima, da bi dobili dječiji dodatak, zaposleni u upravama iz službenih baza pribavljati izvode iz matične knjige rođenih za svu djecu u porodici, uvjerenje o državljanstvu za onoga ko podnosi zahtjev, potvrdu o prihodima u posljednja tri mjeseca koja prethode mjesecu podnošenja zahtjeva za svakog člana domaćinstva koji ostvaruje prihode.

Takođe, službenici će iz svih baza "izvući" i podatke o porezu i katastarskom prihodu u prethodnoj godini za sve punoljetne članove domaćinstva, o tome da im je dijete redovan učenik, kao i podatke koji se tiču nepokretnosti i stambenog prostora kao što su ugovor o kupovini nepokretnosti, rješenje o porezu, ugovor o zakupu...

Ovo proističe iz Zakona o opštem upravnom postupku koji je izradilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, a koje vodi Kori Udovički.

Izvor: SRNA

Foto: Profimedia

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Logika

08.06.2016 07:56

Tako to radi ozbiljna društveno odgovorna vlast. Nema više malverzacija na famoznim šalterima. Čestitam

ODGOVORITE
Name

Tb

08.06.2016 10:11

Cestitke i iz kalifata(fbih)

ODGOVORITE