ИД "отима" двије турске провинције?

Према наводима листа Џумхуријет, турска служба за националну безбедност је 21. маја послала поверљиве тајне документе општинама провинција Килис и Газијантеп.

Свијет 07.06.2016 | 21:00
ИД "отима" двије турске провинције?

У тим документима обавештава власти о потреби да максимално повец́ају безбедност и надзор на пограничним пунктовима, преноси Спутњик.

Такве мере безбедности уследиле су након што су примљене информације да Исламска држава планира да придружи Килис и Газијантеп свом калифату.

Џихадисти планирају да у скорије време појачају своје активности у провинцијама. Према документима, терористи Исламске државе редовно гранатирају територију Килиса, да би локално становништво напустило своје домове.

Према информацијама које је дао турски лист, припадници Исламске државе чекају на граници и моц́и ц́е слободно да упадају на празну територију и постепено прошире свој утицај након што је цивили напусте.

Безбедносна служба даље саопштава о потреби да се обнове и појачају мере безбедности у близини граничног пункта Онкупинар.

„Све особе и возила који долазе са територије Сирије могу да прођу преко граничних прелаза тек након детаљног прегледа и добијања релевантних информација од овлашц́ених лица из пограничне службе и царинске контроле“, наводи се у саопштењу.

Почетком маја објављено је да су терористи Исламске државе успели да заузму још четири села у северној сиријској провинцији Алеп у близини турско-сиријске границе, након жестоких сукоба џихадиста и Слободне сиријске армије.

Сукоби су прац́ени масовном операцијом терориста који су након тога заузели четири села, укључујуц́и Џарез, Шеих и ел Бел, које су раније контролисали припадници Слободне сиријске армије.

Извор: Спутњик

Коментари / 0

Оставите коментар