ID "otima" dvije turske provincije?

Prema navodima lista Džumhurijet, turska služba za nacionalnu bezbednost je 21. maja poslala poverljive tajne dokumente opštinama provincija Kilis i Gazijantep.

Svijet 07.06.2016 | 21:00
ID "otima" dvije turske provincije?

U tim dokumentima obaveštava vlasti o potrebi da maksimalno povećaju bezbednost i nadzor na pograničnim punktovima, prenosi Sputnjik.

Takve mere bezbednosti usledile su nakon što su primljene informacije da Islamska država planira da pridruži Kilis i Gazijantep svom kalifatu.

Džihadisti planiraju da u skorije vreme pojačaju svoje aktivnosti u provincijama. Prema dokumentima, teroristi Islamske države redovno granatiraju teritoriju Kilisa, da bi lokalno stanovništvo napustilo svoje domove.

Prema informacijama koje je dao turski list, pripadnici Islamske države čekaju na granici i moći će slobodno da upadaju na praznu teritoriju i postepeno prošire svoj uticaj nakon što je civili napuste.

Bezbednosna služba dalje saopštava o potrebi da se obnove i pojačaju mere bezbednosti u blizini graničnog punkta Onkupinar.

„Sve osobe i vozila koji dolaze sa teritorije Sirije mogu da prođu preko graničnih prelaza tek nakon detaljnog pregleda i dobijanja relevantnih informacija od ovlašćenih lica iz pogranične službe i carinske kontrole“, navodi se u saopštenju.

Početkom maja objavljeno je da su teroristi Islamske države uspeli da zauzmu još četiri sela u severnoj sirijskoj provinciji Alep u blizini tursko-sirijske granice, nakon žestokih sukoba džihadista i Slobodne sirijske armije.

Sukobi su praćeni masovnom operacijom terorista koji su nakon toga zauzeli četiri sela, uključujući Džarez, Šeih i el Bel, koje su ranije kontrolisali pripadnici Slobodne sirijske armije.

Izvor: Sputnjik

Komentari / 0

Ostavite komentar