Суд БиХ: Суђење Мандићу и новинарима затворено за јавност

Пред Судом БиХ данас је настављено суђење предсједнику Удружења породица несталих лица Сарајевско-романијске регије Милану Мандићу и новинарима и уредницима Телевизије "Елта", који се терете за изазивање националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости. 

Република Српска 07.06.2016 | 19:20
Суд БиХ: Суђење Мандићу и новинарима затворено за јавност

На данашњем рочишту на којем је Тужилаштво извело свједоке, Суд је прихватио приједлог одбране да суђење буде затворено за јавност.

Иако влада велико интересовање, јавност ће остати ускраћена за информације са суђења Милану Мандићу и новинарима и уредницима Телевизије "Елта". Одбрана је након суђења поручила да ће јавност бити упозната са детаљима тек када се изнесе првостепена пресуда.

"Ми смо процјенили, а и Суд је то прихватио, да је због специфичности саме оптужбе и људи који се спомињу боље да јавност буде искључена", поручио је Драгиша Јокић, адвокат Милана Мандића.

"Да се не би стварала забуна, ни могућност некоректних коментара, тражили смо да се искључи јавност док не утврдимо чињенице које ће бити у пресуди, а онда ће из пресуде свако моћи да закључује оно што мисли да треба закључити", каже адвокат Телевизије "Елта" Владо Адамовић.

На питање шта ако медији сазнају за детаље суђења и то објаве, Адамовић упозорава да је то кривично дјело. "Судија Биљана Ћуковић је изричито забранила да се садржина оног што је изречено у судници не смије износити."

Адвокати упозоравају да се не смију објављивати ни имена свједока мада, незванично сазнајемо, да су се данас пред Судом БиХ у својству свједока Тужилаштва појавиле чланице Удружења "Мајке Сребренице".

"У оптужници су назначени свједоци, они су јавни. Међутим, садржина њиховог исказа није јавна. Према томе, ако сте видјели некога да је изашао из суднице, водите рачуна, треба поштовати одлуке Суда", изричит је Адамовић.

На једном од ранијих рочишта најављено је да ће се у својству свједока Тужилаштва у процесу против Милана Мандића и новинара пред Судом БиХ појавити Наташа Кандић и Соња Бисерко. Одбрана је тада поручила да ће у том случају они за свједока позвати Војислава Шешеља.

Подсјећамо, оптужница је подигнута након кривичне пријаве представника бошњачких удружења из Сребренице због Мандићевих навода изречених у програму ове медијске куће.

Погледајте прилог из Дневника 2 БН телевизије

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Драган

07.06.2016 19:01

Суд и Тужилаштво БиХ, непроцесуирањем злочина над српским народом, изазивају верску и националну нетрпељивост међу грађанима БиХ. Све док постоје привилеговане жртве, као и оне о којима се не говори, не може да буде толеранције међу народима. У том погледу, наведене институције су генератор нетолеранције и националних тензија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

08.06.2016 06:06

Драгане у праву си. Застрашивањем се не гради помирење медју народима и каква је то Суд и држава у којој човјек не смије да казе своје мишљење да не би са њиме увредио "Мајке Сребренице" Соњу Бисерку, Наташу Кандић и њима слицне издајнике СРБства?! НАРОДЕ ПРОГЛЕДАЈ! МИНУТ ЈЕ ДО ДВАНАЕСТ!