Sud BiH: Suđenje Mandiću i novinarima zatvoreno za javnost

Pred Sudom BiH danas je nastavljeno suđenje predsjedniku Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije Milanu Mandiću i novinarima i urednicima Televizije "Elta", koji se terete za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti. 

Republika Srpska 07.06.2016 | 19:20
Sud BiH: Suđenje Mandiću i novinarima zatvoreno za javnost

Na današnjem ročištu na kojem je Tužilaštvo izvelo svjedoke, Sud je prihvatio prijedlog odbrane da suđenje bude zatvoreno za javnost.

Iako vlada veliko interesovanje, javnost će ostati uskraćena za informacije sa suđenja Milanu Mandiću i novinarima i urednicima Televizije "Elta". Odbrana je nakon suđenja poručila da će javnost biti upoznata sa detaljima tek kada se iznese prvostepena presuda.

"Mi smo procjenili, a i Sud je to prihvatio, da je zbog specifičnosti same optužbe i ljudi koji se spominju bolje da javnost bude isključena", poručio je Dragiša Jokić, advokat Milana Mandića.

"Da se ne bi stvarala zabuna, ni mogućnost nekorektnih komentara, tražili smo da se isključi javnost dok ne utvrdimo činjenice koje će biti u presudi, a onda će iz presude svako moći da zaključuje ono što misli da treba zaključiti", kaže advokat Televizije "Elta" Vlado Adamović.

Na pitanje šta ako mediji saznaju za detalje suđenja i to objave, Adamović upozorava da je to krivično djelo. "Sudija Biljana Ćuković je izričito zabranila da se sadržina onog što je izrečeno u sudnici ne smije iznositi."

Advokati upozoravaju da se ne smiju objavljivati ni imena svjedoka mada, nezvanično saznajemo, da su se danas pred Sudom BiH u svojstvu svjedoka Tužilaštva pojavile članice Udruženja "Majke Srebrenice".

"U optužnici su naznačeni svjedoci, oni su javni. Međutim, sadržina njihovog iskaza nije javna. Prema tome, ako ste vidjeli nekoga da je izašao iz sudnice, vodite računa, treba poštovati odluke Suda", izričit je Adamović.

Na jednom od ranijih ročišta najavljeno je da će se u svojstvu svjedoka Tužilaštva u procesu protiv Milana Mandića i novinara pred Sudom BiH pojaviti Nataša Kandić i Sonja Biserko. Odbrana je tada poručila da će u tom slučaju oni za svjedoka pozvati Vojislava Šešelja.

Podsjećamo, optužnica je podignuta nakon krivične prijave predstavnika bošnjačkih udruženja iz Srebrenice zbog Mandićevih navoda izrečenih u programu ove medijske kuće.

Pogledajte prilog iz Dnevnika 2 BN televizije

(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Dragan

07.06.2016 19:01

Sud i Tužilaštvo BiH, neprocesuiranjem zločina nad srpskim narodom, izazivaju versku i nacionalnu netrpeljivost među građanima BiH. Sve dok postoje privilegovane žrtve, kao i one o kojima se ne govori, ne može da bude tolerancije među narodima. U tom pogledu, navedene institucije su generator netolerancije i nacionalnih tenzija.

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

08.06.2016 06:06

Dragane u pravu si. Zastrašivanjem se ne gradi pomirenje medju narodima i kakva je to Sud i država u kojoj čovjek ne smije da kaze svoje mišljenje da ne bi sa njime uvredio "Majke Srebrenice" Sonju Biserku, Natašu Kandić i njima slicne izdajnike SRBstva?! NARODE PROGLEDAJ! MINUT JE DO DVANAEST!