Гомила проблема за Хилари Клинтон

Све је изгледније да ће се за улазак у Белу кућу такмичити Хилари Клинтон и Доналд Трамп. Њих двоје су, међутим, најнеомиљенији кандидати од кад се испитује јавно мњење. Када је реч о Хилари Клинтон, стручњак за америчку политику Адам Рамеј са универзитета Њујорк у Абу Дабију сматра да она има и већих проблема од понеког политичког скандала.

Свијет 07.06.2016 | 17:20
Гомила проблема за Хилари Клинтон

- Један од њених највећих проблема је њена перцепција у јавности. И Доналд Трамп и Хилари Клинтон имају неславну част да буду кандидати са најнижим угледом које су обе велике странке истакле у председничкој трци откад се ти подаци уопште мере - каже Рамеј.

Хилари Клинтон тако, према истраживању портала "Реал Цлеар Политицс", чак 55,8 одсто Американаца доживљава негативно. Само њих 37,6 процената има добро мишљење о кандидаткињи америчких демократа.

Вредности код Доналда Трампа су само незнатно лошије: 58 одсто Американаца има лоше мишљење о њему, а 35,4 процента Трампа доживљава позитивно.

- Испитивање јавности показује не само да Трамп има проблема са бројним републиканцима, већ и да Хилари Клинтон нема подршку читавог низа њених демократа – они је једноставно не воле или јој не верују. Већ и сама чињеница да је њен ривал Сандерс недавно затражио поновно пребројавање гласова у Кентакију, показује колико је дубоко неповерење либералних активиста према тој политичарки - сматра Рамеј.

- Њено поштење и њена веродостојност најважнији су проблеми из којих онда настају сви остали - упозорава Адам Рамеј.

Њено име се стално повлачи у спору о коришћењу службене електронске адресе у време док је била министарка спољних послова. Рамеј је уверен да су све то само манифестације дубоког неповерења које многи Американци гаје против Клинтнове.

Борба против елите – и ко је ту елита?

На овим изборима, где се изразито осећа бес бирача против естаблишмента и политичке елите, Хилари Клинтон је, као бивша "Прва дама", сенаторка и министарка, у ствари идеални циљ свих могућих политичких напада. И то не само за Бернија Сандерса, већ и за њеног вероватног противкандидата Доналда Трампа. Он је, наиме, успео да се стави на чело управо тог расположења против окошталих структура и "увек истих" политичара који диктирају живот "обичним" Американцима.

Ту "антиестаблишмент-карту" Трамп ће без милости да искористи и против Клинтонове, иако је у ствари фасцинантно како му је уопште успело да стане на чело таквог анти-елитистичког расположења.

- Управо је Доналд Трамп живи пример елите и естаблишмента - сматра Скот Лукас, професор америчких студија на универзитету Бирмингем у Великој Британији.

- То је обичан трик. Имамо два кандидата који сасвим јасно и недвосмислено припадају естаблишменту и елити, код Трампа је то финансијска, а код Клинтонове политичка елита - истиче Лукас.

Али за разлику од Хилари Клинтон, тајкун некретнина, медијска звезда и милијардер из Њујорка, Доналд Трамп, до сада је успео да увери бираче да он у естаблишмент не спада. Од тога да ли ће и даље успевати, у великој мери зависи и коначни исход трке за Белу кућу.

Аутентичност

За Лукаса, Хилари Клинтон има један још већи проблем од питања да ли припада или не припада елити: то је утисак извештачености и глуматања који оставља када се појави у јавности, како он тврди.

- Суштина је да Хилари једноставно не допире до људи као њен муж, Бил. Он је увек освајао и још увек осваја људе када стане пред њих. Она пак код јавних наступа делује веома извештачено, било да је реч о страначким митинзима или при сусретима са људима - наводи Лукас.

Многи Американци зато сматрају да се Клинтонова "понаша као робот" и да "не показује своје право лице". Зато се након њених јавних наступа често питају шта она заиста мисли о неком проблему и питању, упозорава Рамеј.

- Њен муж Бил био је мајстор да се прилагоди духу времена, али с том разликом што је он био и отелотворење приступачности и омиљености, што Хилари до сада није успела да постигне - каже Рамеј.

За разлику од Хилари Клинтон, то дефинитивно није проблем Доналда Трампа. Он је често агресиван, његове изјаве неретко су авантуристичке, а његова страначка припадност није јасна. Али, упркос свему томе (или можда баш зато), он се доживљава као неко ко је аутентичан.

- Трамп је као лош политички импровизатор. Он једноставно каже све што му падне на памет. Биће занимљиво пратити колико то може да се окрене против Трампа - каже Лукас.

Стручњаци за америчку политику уверени су да Хилари Клинтон неће бити довољно само да чека да Доналд Трумп својим брбљаријама себи зада толико аутоголова, па да сам себе отера из трке.

- Ако Хилари заиста жели победу на овим изборима онда мора да научи да зрачи бар минималну количину људскости. И барем некако да успева да комуницира и са обичним људима, онима који заокружују име кандидата на бирачком листићу - сматра Рамеј.

Извор: Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михаило Микиц

08.06.2016 06:16

Биће онако каки Тајни владари одлуце. Народ ће да гласа измедју тркацег коња и кобиле који су у власништву једног те истог газде!

ОДГОВОРИТЕ