Gomila problema za Hilari Klinton

Sve je izglednije da će se za ulazak u Belu kuću takmičiti Hilari Klinton i Donald Tramp. Njih dvoje su, međutim, najneomiljeniji kandidati od kad se ispituje javno mnjenje. Kada je reč o Hilari Klinton, stručnjak za američku politiku Adam Ramej sa univerziteta Njujork u Abu Dabiju smatra da ona ima i većih problema od ponekog političkog skandala.

Svijet 07.06.2016 | 17:20
Gomila problema za Hilari Klinton

- Jedan od njenih najvećih problema je njena percepcija u javnosti. I Donald Tramp i Hilari Klinton imaju neslavnu čast da budu kandidati sa najnižim ugledom koje su obe velike stranke istakle u predsedničkoj trci otkad se ti podaci uopšte mere - kaže Ramej.

Hilari Klinton tako, prema istraživanju portala "Real Clear Politics", čak 55,8 odsto Amerikanaca doživljava negativno. Samo njih 37,6 procenata ima dobro mišljenje o kandidatkinji američkih demokrata.

Vrednosti kod Donalda Trampa su samo neznatno lošije: 58 odsto Amerikanaca ima loše mišljenje o njemu, a 35,4 procenta Trampa doživljava pozitivno.

- Ispitivanje javnosti pokazuje ne samo da Tramp ima problema sa brojnim republikancima, već i da Hilari Klinton nema podršku čitavog niza njenih demokrata – oni je jednostavno ne vole ili joj ne veruju. Već i sama činjenica da je njen rival Sanders nedavno zatražio ponovno prebrojavanje glasova u Kentakiju, pokazuje koliko je duboko nepoverenje liberalnih aktivista prema toj političarki - smatra Ramej.

- Njeno poštenje i njena verodostojnost najvažniji su problemi iz kojih onda nastaju svi ostali - upozorava Adam Ramej.

Njeno ime se stalno povlači u sporu o korišćenju službene elektronske adrese u vreme dok je bila ministarka spoljnih poslova. Ramej je uveren da su sve to samo manifestacije dubokog nepoverenja koje mnogi Amerikanci gaje protiv Klintnove.

Borba protiv elite – i ko je tu elita?

Na ovim izborima, gde se izrazito oseća bes birača protiv establišmenta i političke elite, Hilari Klinton je, kao bivša "Prva dama", senatorka i ministarka, u stvari idealni cilj svih mogućih političkih napada. I to ne samo za Bernija Sandersa, već i za njenog verovatnog protivkandidata Donalda Trampa. On je, naime, uspeo da se stavi na čelo upravo tog raspoloženja protiv okoštalih struktura i "uvek istih" političara koji diktiraju život "običnim" Amerikancima.

Tu "antiestablišment-kartu" Tramp će bez milosti da iskoristi i protiv Klintonove, iako je u stvari fascinantno kako mu je uopšte uspelo da stane na čelo takvog anti-elitističkog raspoloženja.

- Upravo je Donald Tramp živi primer elite i establišmenta - smatra Skot Lukas, profesor američkih studija na univerzitetu Birmingem u Velikoj Britaniji.

- To je običan trik. Imamo dva kandidata koji sasvim jasno i nedvosmisleno pripadaju establišmentu i eliti, kod Trampa je to finansijska, a kod Klintonove politička elita - ističe Lukas.

Ali za razliku od Hilari Klinton, tajkun nekretnina, medijska zvezda i milijarder iz Njujorka, Donald Tramp, do sada je uspeo da uveri birače da on u establišment ne spada. Od toga da li će i dalje uspevati, u velikoj meri zavisi i konačni ishod trke za Belu kuću.

Autentičnost

Za Lukasa, Hilari Klinton ima jedan još veći problem od pitanja da li pripada ili ne pripada eliti: to je utisak izveštačenosti i glumatanja koji ostavlja kada se pojavi u javnosti, kako on tvrdi.

- Suština je da Hilari jednostavno ne dopire do ljudi kao njen muž, Bil. On je uvek osvajao i još uvek osvaja ljude kada stane pred njih. Ona pak kod javnih nastupa deluje veoma izveštačeno, bilo da je reč o stranačkim mitinzima ili pri susretima sa ljudima - navodi Lukas.

Mnogi Amerikanci zato smatraju da se Klintonova "ponaša kao robot" i da "ne pokazuje svoje pravo lice". Zato se nakon njenih javnih nastupa često pitaju šta ona zaista misli o nekom problemu i pitanju, upozorava Ramej.

- Njen muž Bil bio je majstor da se prilagodi duhu vremena, ali s tom razlikom što je on bio i otelotvorenje pristupačnosti i omiljenosti, što Hilari do sada nije uspela da postigne - kaže Ramej.

Za razliku od Hilari Klinton, to definitivno nije problem Donalda Trampa. On je često agresivan, njegove izjave neretko su avanturističke, a njegova stranačka pripadnost nije jasna. Ali, uprkos svemu tome (ili možda baš zato), on se doživljava kao neko ko je autentičan.

- Tramp je kao loš politički improvizator. On jednostavno kaže sve što mu padne na pamet. Biće zanimljivo pratiti koliko to može da se okrene protiv Trampa - kaže Lukas.

Stručnjaci za američku politiku uvereni su da Hilari Klinton neće biti dovoljno samo da čeka da Donald Trump svojim brbljarijama sebi zada toliko autogolova, pa da sam sebe otera iz trke.

- Ako Hilari zaista želi pobedu na ovim izborima onda mora da nauči da zrači bar minimalnu količinu ljudskosti. I barem nekako da uspeva da komunicira i sa običnim ljudima, onima koji zaokružuju ime kandidata na biračkom listiću - smatra Ramej.

Izvor: Blic

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mihailo Mikic

08.06.2016 06:16

Biće onako kaki Tajni vladari odluce. Narod će da glasa izmedju trkaceg konja i kobile koji su u vlasništvu jednog te istog gazde!

ODGOVORITE