Анализа Европских првенстава у фудбалу - Сензације: Поларни лед, грчки цех и Бејлов аутобус...!

Европско првенство ће се играти у новом формату са 24 тима. То је омогућило да на ЕП видимо неке селекције на које нисмо навикли на великим такмичењима.

Фудбал 08.06.2016 | 23:30
Анализа Европских првенстава у фудбалу - Сензације: Поларни лед, грчки цех и Бејлов аутобус...!

Пет дебитаната на смотри најбољих тимова Старог континента су Велс, Северна Ирска, Исланд, Албанија и Словачка, а ту су и неки које нисмо гледали често на ЕП попут Украјине, Ирске, Аустрије и Мађарске.

Ако говоримо о аутсајдерима на овом такмичењу први који падају на памет су свакако Исланђани. Земља позната по гејзирима, рукомету и рибарима до скора није ни помишљала да би њихов фудбалски тим могао да се нађе на неком великом такмичењу. Исланд је убедљиво најмања држава са репрезентацијом у Француској, било да се гледа по површини или по броју становника.

Са нешто више од 300.000 људи Исланд је у претходним годинама успео да има своје представнике на великим такмичењима у рукомету и кошарци, а за фудбалски успех највеће заслуге иду селекторима Лагербаку и Халмарсону.

Откако њих двојица воде тим резултати су драстично бољи него раније. После другог места у квалификационој групи за Мундијал у Бразилу и испадања у баражу сада су се другим местом у групи А пласирали на ЕП у Француској.

У изузетнно тешкој групи успели су да буду испред Холандије и Турске, оставивши 'Орање' без пласмана на ЕП први пут од 1984. године. Човек који држи све конце игре је плејмејкер Свонсија Гилфи Сигурдсон који је уз шест голова додао и три асистенције.

Све је почело са разбијањем Турака у Рејкјавику 3:0, истим резултатом је у гостима побеђена Летонија. Када је Сигурдсон са два гола заледио Холанђане већ је било јасно да победа против Турске није случајна. Мечеви са Холандијом ће свакако ући у историју исландског спорта пошто је тим са крајњег севера последњу победу у квалификацијама забележио усред Амстердама.

Било је јасно да у случају победе у овом мечу Исланд може да остане без Еура само математички, па је на меч кренуло нешто више од 3,000 Исланђана , један одсто читаве популације ове острвске државице. Погодак Сигурдсона са пенала у 51. минуту донео је радост Нордијцима, па им је остало само да сачекају крај квалификација, карте за Француску су већ биле резервисане.

На списку исландских селектора налази се и Еидур Гудјонсен. Некадашњи нападач Челсија и Барсе има 37 година и најстарији је фудбалер на ЕП не рачунајући голмане. Његов отац Арнор је такође био шпиц и играо је за репрезентацију од 1979. године. Еидур је свој први наступ имао 24. априла 1996. када је ушао у игру управо уместо оца на мечу са Естонијом, тако да Гудјонсени играју у нападу Исланда већ 37 година.

Две бајке на грчки рачун

Исланђани су имали прилично среће на жребу за ЕУРО, у њиховој групи се од великих имена налази само Португал, а ту су и још два изненађења из квалификација – Аустрија и Мађарска.

Мађари су дуго чекали да се њихов фудбал врати на велику сцену. После 'Лаке коњице' која је педесетих играла револуционаран нападачки фудбал имали су још један одличан тим који је шездесетих и почетком седамдесетих предвођен Флоријаном Албертом стигао и до четвртфинала Мундијала у Енглеској. То је последња генерација која је успела да заигра на Еуру, после бронзе 1964. у Шпанији осам година касније су изгубили у мечу за треће место од домаћина Белгије.

Последње велико такмичење на којем су наши северни суседи учествовали је Светско првенство у Мексику 1986. године, а многи сматрају да је пораз од Совјетског савеза у првом колу групне фазе 6:0 означио велику кризу тамошњег фудбала.

Мађаре су на фудбалску мапу Европе и света поново ставиле јуниорске селекције, генерација '89 је успела да се пласира у полуфинале У21 ЕП 2008. а годину дана касније су били трећи на Мундијалу за играче њиховог годишта. Тај тим ипак није успео да "произведе" играче екстра класе па су до Француске Мађари дошли предвођени двојицом ветерана – Габором Кираљијем и Золтаном Гером. Најзвучније име у тиму је Балаш Џуџак који после обећавајућих година у ПСВ-у није успео да се пробије и сада зарађује играјући за Бурсу у Турској.

Кираљи и Гера су се после успешних каријера вратили у домовину и стандардни су у националном тиму упркос томе што некадашњи голман Кристал Паласа има 40, а везиста кога најбоље знамо из дана у ВБА 37 година. До великог успеха и наступа на ЕП Мађари су дошли тимском игром, нико није искакао учинком, с обзиром да су најбољи стрелци у квалификацијама Кристијан Немет и Данијел Боде постигли по само два гола.

Ако се за неку репрезентацију може рећи да им је нови систем такмичења донео пласман на Еуро то су свакако Мађари. Велику срећу су имали приликом жреба и искористили су то што у њиховој квалификационој групи није било великих имена.

Било је јасно да Финска и Фарска Острва немају шта да траже на смотри најбољих у Европи, тако да је остало да између Грчке, Северне Ирске, Румуније и Мађара отпадне један тим. Случај је спојио две фудбалске бајке у Ф групи квалификација, а цех је платила Грчка.

Хелени су имали историјски лоше квалификације и освојили су само шест бодова из десет мечева, победивши само једном. Осим што су тако омогућили нашим северним суседима да се домогну трећег места и баража некадашњи прваци Европе су донекле заслужни и за једну од највећих бајки у историји фудбала.

После пораза од Фарских острва у 14. октобра 2015. године Фудбалски савез Грчке уручио је отказ Клаудију Ранијерију. Времешни Италијан није дуго чекао посао, већ је преузео Лестер, а шта је после било знате и сами.

Два пута су побеђена Фарска Острва, два пута су Мађари играли нерешено са ривалском Румунијом, а кључне су биле победе од по 1:0 над Финском, које су донеле тиму место у баражу, где је чекала Норвешка.

После две победе и само једног примљеног гола било је време за славље. Случај је хтео да се реванш игра у Мађарској, па је препуна Групама Арена могла да започне велико славље које се наставило и на улицама Будипеште.

Када се зна да тим наших северних суседа убедљиво најмање вреди од свих селекција на ЕП, тек онда је јасно колики је успех постигнут.

Осим трећег места на Светском првенству за играче до 21 године 2009. је и мађарски клупски фудбал успео да се врати на највећу сцену. Дебрецин се пласирао у групну фазу ЛШ, где се у тешкој групи са Фиорентином, Лионом и Ливерпулом нашао на последњем месту са 0 бодова и гол разликом 5:19.

Није могао Бест, није могао Хили, али може Лаферти

Острвљани су коначно дочекали својих пет минута. Осим Енглеза ретко смо гледали тимове из Британије на великим такмичењима, а сада се само Шкоти нису пласирали на Еуро.

Велики Џорџ Бест није успео да одигра ниједно велико такмичење са својим националним тимом, 13 голова Дејвида Хилија у квалификацијама нису одвели Северне Ирце на Еуро 2008. године, али сада је тим предвођен некадашњим репрезентативцем Мајклом О'Нилом коначно успео да се домогне велике сцене.

Оно што подразумевамо под термином "острвски фудбал" одлично описује овај тим. Иако све конце игре држи капитен Стивен Дејвис убедљиво најбољи играч Северне Ирске у квалификацијама био је Кајл Лаферти који је постигао седам голова.

Корпулентни 193 центиметра високи нападач је последњу добру клупску сезону имао још 2014. године у Палерму, од тада је постигао само четири гола у првенственим утакмицама. За разлику од тога на репрезентативном нивоу блиста. Осим што је константна претња у ваздуху успевао је да редовно буде најбржи у контрама, сјајно се убацивао у простор, а на свом конту има и неколико асистенција.

Никако не желите да против овог тима скривите корнер или слободан ударац, Северни Ирци су способни да постигну гол главом и са 15 метара, као Стивен Дејвис у мечу са Грчком. Приликом сваког прекида велика опаснност по противнички гол су високи дефанзивци попут Крега Кечкарта или ветерана Герета Меколија. Штопер ВБА је у 37. години стандардан у тиму, а у овим квалификацијама је постигао чак три гола.

У квалификацијама је тим у зеленим дресовима поражен само једном и то на гостовању од Румуније 2:0. У лакој квалификационој групи са ривалима сличног квалитета успели су да буду константни и једини "кикс" им је нерешен резултат са Финском, али у питању је била утакмица последњег кола када је све већ било познато.

Ипак питање је како ће се снаћи у дуелима са знатно јачим селекцијама. Од тимова који су се пласирали на Еуро не рачунајући Мађаре Северна Ирска је последњу победу остварила над Русијом у августу 2013. године. За следећу победу над учесницима ЕП мора да се иде чак до квалификација за СП 2010. и дуела са Пољском (1:0).

У групи са једним оф фаворита такмичења Немцима, Пољацима и Украјином овај тим је свакако аутсајдер, али би лако могли некоме да буду кнедла у грлу. Играће са петорицом играча у одбрани, претиће из контри и биће опасни после прекида. Једно је сигурно, никоме неће бити драго када буде морао да игра са њима, јер ће бити "туче" на терену.

Легендарни Џорџ Бест је за Северну Ирску одиграо само 37 мечева и постигао девет голова – само два више него што је Кајл Лаферти дао у овим квалификацијама.

Иако је ово Северној Ирској и Велсу прво Европско првенство тимови су раније играли на великим такмичењјима. Северна Ирска је у Шведској 1958. године стигла до четвртфинала, 1982. су дошли до друге фазе, а четири године касније су испали у првој фази. Велшани су такође били у Шведској 1958, што им је једино велико такмичење, а тада су као и Северни Ирци стигли до четвртфинала.

АУТОБУС НА МЛАЗНИ ПОГОН

После деценија чекања и Велшани су коначно на великој сцени. Што им није успело са Рајаном Гигсом јесте са Геретом Бејлом. Офанзивни везиста Реала је централна фигура овог тима и селектор Крис Колман је све подредио некадашњем фудбалеру Тотенхема и Саутемптона.

Један од најмлађих европских селектора Крис Колман је правилно проценио свој тим и увидео његова ограничења. Одлучио се да редовно паркира аутобус испред гола и нада се да ће Герет Бејл успети нешто да уради у нападу и то је упалило.

Чак и када је у Реалу играо испод очекивања и када су пљуштале критике Бејл је у дресу Велса био на висини задатка. Све је почело у првом колу квалификација, то је вероватно био и пресудни меч. Тешко да би се Велс опоравио од шока да је оставио бодове у Андори. После примљеног гола из пенала Бејл је изједначио главом, а онда је у 82. минуту сјаним поготком из слободњака преокренуо меч.

Колико је Бејл био за тим сведочи и податак да је од 11 голова Велса он постигао седам, а код два је асистирао. Погодовала му је и улога у тиму, номинално је нападач, али у ствари има потпуну слободу у тиму и игра знатно растерећеније него у Реалу где је у сенци Кристијана Роналда.

Ипак његов млазни погон не би пуно помогао тиму да није било аутобуса који је Крис Колман паркирао пред гол Вејна Хенесија. Одбрана предвођена капитеном Ешлијем Вилијамсом је осим гола из пенала против Андоре само још три пута вадила лопту из мреже. На "Билином пољу" су два поготка дали репрезентативци Босне и Херцеговине, те је у Кардифу Кипар успео да затресе мрежу Велшана.

Показали су да могу и против јаких екипа, у два меча са Белгијом имају победу и реми, а ту је њихова одбрана показала пуну снагу. Мењао је Марк Вилмотс у тим мечевима, играли су Бентеке, Лукаку, Ориги, Караско али напад Црвених ђавола ништа није могао 'Змајевима'. Ни сјајни везни ред Белгијанаца са Де Брујнеом и Азаром није успео да матира голмана Кристал Паласа Вејна Хенесија.

У таквим мечевима се гради шампионски тим, а какво расположење влада у репрезентацији сведочи и изјава Герета Бејла пред почетак Еура.

"Неки кажу да су нам амбиције сулуде. Ја сматрам да морамо веровати да можемо освојити првенство."

Промарширали кроз квалификације, пуцају на високо

Два тима која су у квалификационом циклусу играла сјајно и која пуцају на висок пласман у Француској су Аустрија и Пољска.

Аустријанце је гол Еркана Зенгина на "Ернст Хапел" стадиону делио од максималног учинка. Тада су играли 1:1 са Швеђанима и до краја квалификација су остварили десет победа. Само су Енглези имали бољи скор од њих.

Чак седморица играча из свих линија тима постизала су голове, а жреб за ЕП им је дао позицију фаворита за пролаз у групи Ф. Једини тим који реално може да им се супротстави је Португал, док мечеви са Исландом и Мађарском не би смели бити проблем.

Јаки на свим позицијама, назад имају Кевина Вимера, Кристијана Фукса и Себастијана Предла који излазе из одличних сезона у Премијер лиги, уз Александра Драговића који је већ неколико година на мети највећих европских клубова.

Давид Алаба у репрезентацији игра у везном реду и уз још једног Србина Златка Јунузовића држи средину терена, а ту је и Марко Арнаутовић. Када крилни фудбалар Стоука има свој дан не дели га пуно тога од најбољих на свету.

По именима су најтањи у нападу, али корпулетни Марк Јанко сјајно игра у националном дресу и ако задржи форму из квалификација у којима је дао седам голова могли би Аустријанци да догурају јако далеко, минимум до четвртфинала.

Са друге стране Пољаци нису били први у својој групи, али друго место иза Немачке са само два бода мање је сјајан резултат. Ове квалификације би биле историјске за тим чак и да није изборено Европско првенство због 11. октобра 2014. године. Тада је Пољска први пут у историји победила Немачку, било је 2:0 головима Себастијана Миле и Аркадијуша Милика, а ово је уједно био и први пораз 'Панцера' у квалификацијјама после 33 меча.

Опет је жреб спојио Пољаке и Немце, али ће 'Бело-црвени' вероватно пролаз тражити у мечевима са Украјином и Северном Ирском. Надају се да ће Роберт Левандовски наставити да игра сјајно,, пошто је осим одлчних игара у Бајерну и у репрезентацији блистао.

Убедљиво најбољи стрелац квалификација постигао је 13 голова, мада треба напоменути да је чак шест дао у мечевима са нејаким Гибралтаром.

Селектор Адам Навалка највише наде полаже у свој напад у коме је поред Левандовског и Аркадиуш Милик који је нова звезда пољског фудбала. Имао је сјајну сезону у Холандији где је на 31 мечу 21 пут тресао мреже, а и у репрезентацији је редовно ефикасан – на 24 меча 10 пута је постизао голове.

Као и Левандовски има сјајно кретање, брзину и технику за човека своје грађе (189 цм висок) и овај двојац ће из свих позиција претити противницима.

На прошлом ЕП одржаном у Пољској и Украјини разочарали су навијаче пошто су у најслабијој групи били последњи иза Чешке, Грчке и Русије, оставши без победе. Сада имају додатни мотив, желе да се искупе, а за то неће бити довољно да прођу групу. Пољска циља високо и сања медаљу.

Неки су изненадили самим пласманом на ЕУРО, неки пуцају високо иако раније нису имали превише успеха на смотрама најбољих европских тимова. Које ће по вашем мишљењу заблистати на ЕП, ко ће постићи више него што ико верује да може?

Хоће ли у центру пажње као изненађење бити неки национални тим, или одређени фудбалер који ће изненадити на ЕП и обезбедити себи бољи ангажман наредне сезоне?

Све ћемо то да видимо у наредних месец дана....

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар