Analiza Evropskih prvenstava u fudbalu - Senzacije: Polarni led, grčki ceh i Bejlov autobus...!

Evropsko prvenstvo će se igrati u novom formatu sa 24 tima. To je omogućilo da na EP vidimo neke selekcije na koje nismo navikli na velikim takmičenjima.

Fudbal 08.06.2016 | 23:30
Analiza Evropskih prvenstava u fudbalu - Senzacije: Polarni led, grčki ceh i Bejlov autobus...!

Pet debitanata na smotri najboljih timova Starog kontinenta su Vels, Severna Irska, Island, Albanija i Slovačka, a tu su i neki koje nismo gledali često na EP poput Ukrajine, Irske, Austrije i Mađarske.

Ako govorimo o autsajderima na ovom takmičenju prvi koji padaju na pamet su svakako Islanđani. Zemlja poznata po gejzirima, rukometu i ribarima do skora nije ni pomišljala da bi njihov fudbalski tim mogao da se nađe na nekom velikom takmičenju. Island je ubedljivo najmanja država sa reprezentacijom u Francuskoj, bilo da se gleda po površini ili po broju stanovnika.

Sa nešto više od 300.000 ljudi Island je u prethodnim godinama uspeo da ima svoje predstavnike na velikim takmičenjima u rukometu i košarci, a za fudbalski uspeh najveće zasluge idu selektorima Lagerbaku i Halmarsonu.

Otkako njih dvojica vode tim rezultati su drastično bolji nego ranije. Posle drugog mesta u kvalifikacionoj grupi za Mundijal u Brazilu i ispadanja u baražu sada su se drugim mestom u grupi A plasirali na EP u Francuskoj.

U izuzetnno teškoj grupi uspeli su da budu ispred Holandije i Turske, ostavivši 'Oranje' bez plasmana na EP prvi put od 1984. godine. Čovek koji drži sve konce igre je plejmejker Svonsija Gilfi Sigurdson koji je uz šest golova dodao i tri asistencije.

Sve je počelo sa razbijanjem Turaka u Rejkjaviku 3:0, istim rezultatom je u gostima pobeđena Letonija. Kada je Sigurdson sa dva gola zaledio Holanđane već je bilo jasno da pobeda protiv Turske nije slučajna. Mečevi sa Holandijom će svakako ući u istoriju islandskog sporta pošto je tim sa krajnjeg severa poslednju pobedu u kvalifikacijama zabeležio usred Amsterdama.

Bilo je jasno da u slučaju pobede u ovom meču Island može da ostane bez Eura samo matematički, pa je na meč krenulo nešto više od 3,000 Islanđana , jedan odsto čitave populacije ove ostrvske državice. Pogodak Sigurdsona sa penala u 51. minutu doneo je radost Nordijcima, pa im je ostalo samo da sačekaju kraj kvalifikacija, karte za Francusku su već bile rezervisane.

Na spisku islandskih selektora nalazi se i Eidur Gudjonsen. Nekadašnji napadač Čelsija i Barse ima 37 godina i najstariji je fudbaler na EP ne računajući golmane. Njegov otac Arnor je takođe bio špic i igrao je za reprezentaciju od 1979. godine. Eidur je svoj prvi nastup imao 24. aprila 1996. kada je ušao u igru upravo umesto oca na meču sa Estonijom, tako da Gudjonseni igraju u napadu Islanda već 37 godina.

Dve bajke na grčki račun

Islanđani su imali prilično sreće na žrebu za EURO, u njihovoj grupi se od velikih imena nalazi samo Portugal, a tu su i još dva iznenađenja iz kvalifikacija – Austrija i Mađarska.

Mađari su dugo čekali da se njihov fudbal vrati na veliku scenu. Posle 'Lake konjice' koja je pedesetih igrala revolucionaran napadački fudbal imali su još jedan odličan tim koji je šezdesetih i početkom sedamdesetih predvođen Florijanom Albertom stigao i do četvrtfinala Mundijala u Engleskoj. To je poslednja generacija koja je uspela da zaigra na Euru, posle bronze 1964. u Španiji osam godina kasnije su izgubili u meču za treće mesto od domaćina Belgije.

Poslednje veliko takmičenje na kojem su naši severni susedi učestvovali je Svetsko prvenstvo u Meksiku 1986. godine, a mnogi smatraju da je poraz od Sovjetskog saveza u prvom kolu grupne faze 6:0 označio veliku krizu tamošnjeg fudbala.

Mađare su na fudbalsku mapu Evrope i sveta ponovo stavile juniorske selekcije, generacija '89 je uspela da se plasira u polufinale U21 EP 2008. a godinu dana kasnije su bili treći na Mundijalu za igrače njihovog godišta. Taj tim ipak nije uspeo da "proizvede" igrače ekstra klase pa su do Francuske Mađari došli predvođeni dvojicom veterana – Gaborom Kiraljijem i Zoltanom Gerom. Najzvučnije ime u timu je Balaš Džudžak koji posle obećavajućih godina u PSV-u nije uspeo da se probije i sada zarađuje igrajući za Bursu u Turskoj.

Kiralji i Gera su se posle uspešnih karijera vratili u domovinu i standardni su u nacionalnom timu uprkos tome što nekadašnji golman Kristal Palasa ima 40, a vezista koga najbolje znamo iz dana u VBA 37 godina. Do velikog uspeha i nastupa na EP Mađari su došli timskom igrom, niko nije iskakao učinkom, s obzirom da su najbolji strelci u kvalifikacijama Kristijan Nemet i Danijel Bode postigli po samo dva gola.

Ako se za neku reprezentaciju može reći da im je novi sistem takmičenja doneo plasman na Euro to su svakako Mađari. Veliku sreću su imali prilikom žreba i iskoristili su to što u njihovoj kvalifikacionoj grupi nije bilo velikih imena.

Bilo je jasno da Finska i Farska Ostrva nemaju šta da traže na smotri najboljih u Evropi, tako da je ostalo da između Grčke, Severne Irske, Rumunije i Mađara otpadne jedan tim. Slučaj je spojio dve fudbalske bajke u F grupi kvalifikacija, a ceh je platila Grčka.

Heleni su imali istorijski loše kvalifikacije i osvojili su samo šest bodova iz deset mečeva, pobedivši samo jednom. Osim što su tako omogućili našim severnim susedima da se domognu trećeg mesta i baraža nekadašnji prvaci Evrope su donekle zaslužni i za jednu od najvećih bajki u istoriji fudbala.

Posle poraza od Farskih ostrva u 14. oktobra 2015. godine Fudbalski savez Grčke uručio je otkaz Klaudiju Ranijeriju. Vremešni Italijan nije dugo čekao posao, već je preuzeo Lester, a šta je posle bilo znate i sami.

Dva puta su pobeđena Farska Ostrva, dva puta su Mađari igrali nerešeno sa rivalskom Rumunijom, a ključne su bile pobede od po 1:0 nad Finskom, koje su donele timu mesto u baražu, gde je čekala Norveška.

Posle dve pobede i samo jednog primljenog gola bilo je vreme za slavlje. Slučaj je hteo da se revanš igra u Mađarskoj, pa je prepuna Grupama Arena mogla da započne veliko slavlje koje se nastavilo i na ulicama Budipešte.

Kada se zna da tim naših severnih suseda ubedljivo najmanje vredi od svih selekcija na EP, tek onda je jasno koliki je uspeh postignut.

Osim trećeg mesta na Svetskom prvenstvu za igrače do 21 godine 2009. je i mađarski klupski fudbal uspeo da se vrati na najveću scenu. Debrecin se plasirao u grupnu fazu LŠ, gde se u teškoj grupi sa Fiorentinom, Lionom i Liverpulom našao na poslednjem mestu sa 0 bodova i gol razlikom 5:19.

Nije mogao Best, nije mogao Hili, ali može Laferti

Ostrvljani su konačno dočekali svojih pet minuta. Osim Engleza retko smo gledali timove iz Britanije na velikim takmičenjima, a sada se samo Škoti nisu plasirali na Euro.

Veliki Džordž Best nije uspeo da odigra nijedno veliko takmičenje sa svojim nacionalnim timom, 13 golova Dejvida Hilija u kvalifikacijama nisu odveli Severne Irce na Euro 2008. godine, ali sada je tim predvođen nekadašnjim reprezentativcem Majklom O'Nilom konačno uspeo da se domogne velike scene.

Ono što podrazumevamo pod terminom "ostrvski fudbal" odlično opisuje ovaj tim. Iako sve konce igre drži kapiten Stiven Dejvis ubedljivo najbolji igrač Severne Irske u kvalifikacijama bio je Kajl Laferti koji je postigao sedam golova.

Korpulentni 193 centimetra visoki napadač je poslednju dobru klupsku sezonu imao još 2014. godine u Palermu, od tada je postigao samo četiri gola u prvenstvenim utakmicama. Za razliku od toga na reprezentativnom nivou blista. Osim što je konstantna pretnja u vazduhu uspevao je da redovno bude najbrži u kontrama, sjajno se ubacivao u prostor, a na svom kontu ima i nekoliko asistencija.

Nikako ne želite da protiv ovog tima skrivite korner ili slobodan udarac, Severni Irci su sposobni da postignu gol glavom i sa 15 metara, kao Stiven Dejvis u meču sa Grčkom. Prilikom svakog prekida velika opasnnost po protivnički gol su visoki defanzivci poput Krega Kečkarta ili veterana Gereta Mekolija. Štoper VBA je u 37. godini standardan u timu, a u ovim kvalifikacijama je postigao čak tri gola.

U kvalifikacijama je tim u zelenim dresovima poražen samo jednom i to na gostovanju od Rumunije 2:0. U lakoj kvalifikacionoj grupi sa rivalima sličnog kvaliteta uspeli su da budu konstantni i jedini "kiks" im je nerešen rezultat sa Finskom, ali u pitanju je bila utakmica poslednjeg kola kada je sve već bilo poznato.

Ipak pitanje je kako će se snaći u duelima sa znatno jačim selekcijama. Od timova koji su se plasirali na Euro ne računajući Mađare Severna Irska je poslednju pobedu ostvarila nad Rusijom u avgustu 2013. godine. Za sledeću pobedu nad učesnicima EP mora da se ide čak do kvalifikacija za SP 2010. i duela sa Poljskom (1:0).

U grupi sa jednim of favorita takmičenja Nemcima, Poljacima i Ukrajinom ovaj tim je svakako autsajder, ali bi lako mogli nekome da budu knedla u grlu. Igraće sa petoricom igrača u odbrani, pretiće iz kontri i biće opasni posle prekida. Jedno je sigurno, nikome neće biti drago kada bude morao da igra sa njima, jer će biti "tuče" na terenu.

Legendarni Džordž Best je za Severnu Irsku odigrao samo 37 mečeva i postigao devet golova – samo dva više nego što je Kajl Laferti dao u ovim kvalifikacijama.

Iako je ovo Severnoj Irskoj i Velsu prvo Evropsko prvenstvo timovi su ranije igrali na velikim takmičenjjima. Severna Irska je u Švedskoj 1958. godine stigla do četvrtfinala, 1982. su došli do druge faze, a četiri godine kasnije su ispali u prvoj fazi. Velšani su takođe bili u Švedskoj 1958, što im je jedino veliko takmičenje, a tada su kao i Severni Irci stigli do četvrtfinala.

AUTOBUS NA MLAZNI POGON

Posle decenija čekanja i Velšani su konačno na velikoj sceni. Što im nije uspelo sa Rajanom Gigsom jeste sa Geretom Bejlom. Ofanzivni vezista Reala je centralna figura ovog tima i selektor Kris Kolman je sve podredio nekadašnjem fudbaleru Totenhema i Sautemptona.

Jedan od najmlađih evropskih selektora Kris Kolman je pravilno procenio svoj tim i uvideo njegova ograničenja. Odlučio se da redovno parkira autobus ispred gola i nada se da će Geret Bejl uspeti nešto da uradi u napadu i to je upalilo.

Čak i kada je u Realu igrao ispod očekivanja i kada su pljuštale kritike Bejl je u dresu Velsa bio na visini zadatka. Sve je počelo u prvom kolu kvalifikacija, to je verovatno bio i presudni meč. Teško da bi se Vels oporavio od šoka da je ostavio bodove u Andori. Posle primljenog gola iz penala Bejl je izjednačio glavom, a onda je u 82. minutu sjanim pogotkom iz slobodnjaka preokrenuo meč.

Koliko je Bejl bio za tim svedoči i podatak da je od 11 golova Velsa on postigao sedam, a kod dva je asistirao. Pogodovala mu je i uloga u timu, nominalno je napadač, ali u stvari ima potpunu slobodu u timu i igra znatno rasterećenije nego u Realu gde je u senci Kristijana Ronalda.

Ipak njegov mlazni pogon ne bi puno pomogao timu da nije bilo autobusa koji je Kris Kolman parkirao pred gol Vejna Henesija. Odbrana predvođena kapitenom Ešlijem Vilijamsom je osim gola iz penala protiv Andore samo još tri puta vadila loptu iz mreže. Na "Bilinom polju" su dva pogotka dali reprezentativci Bosne i Hercegovine, te je u Kardifu Kipar uspeo da zatrese mrežu Velšana.

Pokazali su da mogu i protiv jakih ekipa, u dva meča sa Belgijom imaju pobedu i remi, a tu je njihova odbrana pokazala punu snagu. Menjao je Mark Vilmots u tim mečevima, igrali su Benteke, Lukaku, Origi, Karasko ali napad Crvenih đavola ništa nije mogao 'Zmajevima'. Ni sjajni vezni red Belgijanaca sa De Brujneom i Azarom nije uspeo da matira golmana Kristal Palasa Vejna Henesija.

U takvim mečevima se gradi šampionski tim, a kakvo raspoloženje vlada u reprezentaciji svedoči i izjava Gereta Bejla pred početak Eura.

"Neki kažu da su nam ambicije sulude. Ja smatram da moramo verovati da možemo osvojiti prvenstvo."

Promarširali kroz kvalifikacije, pucaju na visoko

Dva tima koja su u kvalifikacionom ciklusu igrala sjajno i koja pucaju na visok plasman u Francuskoj su Austrija i Poljska.

Austrijance je gol Erkana Zengina na "Ernst Hapel" stadionu delio od maksimalnog učinka. Tada su igrali 1:1 sa Šveđanima i do kraja kvalifikacija su ostvarili deset pobeda. Samo su Englezi imali bolji skor od njih.

Čak sedmorica igrača iz svih linija tima postizala su golove, a žreb za EP im je dao poziciju favorita za prolaz u grupi F. Jedini tim koji realno može da im se suprotstavi je Portugal, dok mečevi sa Islandom i Mađarskom ne bi smeli biti problem.

Jaki na svim pozicijama, nazad imaju Kevina Vimera, Kristijana Fuksa i Sebastijana Predla koji izlaze iz odličnih sezona u Premijer ligi, uz Aleksandra Dragovića koji je već nekoliko godina na meti najvećih evropskih klubova.

David Alaba u reprezentaciji igra u veznom redu i uz još jednog Srbina Zlatka Junuzovića drži sredinu terena, a tu je i Marko Arnautović. Kada krilni fudbalar Stouka ima svoj dan ne deli ga puno toga od najboljih na svetu.

Po imenima su najtanji u napadu, ali korpuletni Mark Janko sjajno igra u nacionalnom dresu i ako zadrži formu iz kvalifikacija u kojima je dao sedam golova mogli bi Austrijanci da doguraju jako daleko, minimum do četvrtfinala.

Sa druge strane Poljaci nisu bili prvi u svojoj grupi, ali drugo mesto iza Nemačke sa samo dva boda manje je sjajan rezultat. Ove kvalifikacije bi bile istorijske za tim čak i da nije izboreno Evropsko prvenstvo zbog 11. oktobra 2014. godine. Tada je Poljska prvi put u istoriji pobedila Nemačku, bilo je 2:0 golovima Sebastijana Mile i Arkadijuša Milika, a ovo je ujedno bio i prvi poraz 'Pancera' u kvalifikacijjama posle 33 meča.

Opet je žreb spojio Poljake i Nemce, ali će 'Belo-crveni' verovatno prolaz tražiti u mečevima sa Ukrajinom i Severnom Irskom. Nadaju se da će Robert Levandovski nastaviti da igra sjajno,, pošto je osim odlčnih igara u Bajernu i u reprezentaciji blistao.

Ubedljivo najbolji strelac kvalifikacija postigao je 13 golova, mada treba napomenuti da je čak šest dao u mečevima sa nejakim Gibraltarom.

Selektor Adam Navalka najviše nade polaže u svoj napad u kome je pored Levandovskog i Arkadiuš Milik koji je nova zvezda poljskog fudbala. Imao je sjajnu sezonu u Holandiji gde je na 31 meču 21 put tresao mreže, a i u reprezentaciji je redovno efikasan – na 24 meča 10 puta je postizao golove.

Kao i Levandovski ima sjajno kretanje, brzinu i tehniku za čoveka svoje građe (189 cm visok) i ovaj dvojac će iz svih pozicija pretiti protivnicima.

Na prošlom EP održanom u Poljskoj i Ukrajini razočarali su navijače pošto su u najslabijoj grupi bili poslednji iza Češke, Grčke i Rusije, ostavši bez pobede. Sada imaju dodatni motiv, žele da se iskupe, a za to neće biti dovoljno da prođu grupu. Poljska cilja visoko i sanja medalju.

Neki su iznenadili samim plasmanom na EURO, neki pucaju visoko iako ranije nisu imali previše uspeha na smotrama najboljih evropskih timova. Koje će po vašem mišljenju zablistati na EP, ko će postići više nego što iko veruje da može?

Hoće li u centru pažnje kao iznenađenje biti neki nacionalni tim, ili određeni fudbaler koji će iznenaditi na EP i obezbediti sebi bolji angažman naredne sezone?

Sve ćemo to da vidimo u narednih mesec dana....

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar