Напад на новинаре да буде кривично дјело

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач посјетио је Клуб новинара Бањалука.

Република Српска 07.06.2016 | 15:05
Напад на новинаре да буде кривично дјело

Клуб новинара упознао је министра и са намјером да покрене иницијативу да се у нови Кривични закон Републике Српске уведе и одредба да напад на новинара током радног задатка буде третиран као напад на службено лице. Министар Лукач је позвао Клуб новинара да се директно обрати предлагачу са овом иницијативом како би прецизно биле дефинисане ситуације у којима би се чланови тог закона могли примјенити.

Предсједник Клуба новинара Синиша Вукелић министра је упознао са иницијативом, коју је пред Уставним судом Републике Српске покренуо Клуб новинара са Транспаренцy Интернатионалом БиХ, за оцјену уставности појединих чланова Закона о јавном реду и миру, те да та иницијатива још није стигла на ред за разматрање.

Представници Клуба новинара Бањалука и министар разговарали су и о извјештавању о темама попут насиља у породици, цибер- криминала и тероризма.

Договорено је да у наредном периоду представници Министарства и Клуба новинара заједно организују дебату на којој би разговарали управо о овим темама како би новинари могли боље информисати јавност на професионалан начин и како би имали бољу сарадњу и приступ информацијама у Министарству унутрашњих послова Републике Српске.

Клуб новинара Бањалука

 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Сведок

07.06.2016 13:12

А ха хоце зависи ко напада и пријети ту је квака имате слуцај у Мркоњиц Граду када је пензионусани полицајац пријетио једном yгледном приватнику одмах је ухапсен и одредјена му истрага а када је доктор породицне медицибе пријетио полицајцу истрагом откривен ослободјен је од тузиоца јел је дао оаре три пута добија условне осуде за најтеза кривицна дјела и нормално ради као доктор каква дрзава закон и правда то не постоји.....ако имас паре мозес све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон Кихот

07.06.2016 13:14

Ма несмије овај ништа без Баје ,...шта је вама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

07.06.2016 13:20

Обицно фолирање за јавност и ниста друго!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаков

07.06.2016 15:10

Новинари су често, ни криви ни дужни, изложени разним нападима, увредама, пријетњама... и као једни од ријетких бораца за истину и правду, заслужују да се у кривични закон унесе одредба према којој ће се напад на њих третирати као напад на службено лице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аферион

07.06.2016 21:59

Кад напад на новинаре у Рс буде кривицно дијело имацемо пресједника са дипломом дрзавног факултета ,до тада ,,Мара и Лоле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

07.06.2016 22:32

И нападни однос новинара према људима да буде кривично дјело. Ако новинар снима без дозволе да буде кривично дјело. Ако новинар уђе у двориште без сагласности власника да буде кривично дјело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

08.06.2016 04:58

И ако новинар лазно известава и пише о неком догадјају и лазно и без доказа неког оптузује исто тако кривицно дјело. Морају се имати и обавезе не само права.

Name

Брле

08.06.2016 05:13

Ста је са осталим занимањима, знаци ли то да це само новинари бити застицени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Живко Беговић

09.06.2016 13:38

У прилог захтевима заштите новинара на раду предлажем колегама да имају од Удуржења својих чланова посебну осим новинарске карте и већу крупним словима написану таблу ПРЕССЕ (новинар) коју треба окачити на својој одјећи, како би грађани знали да су они на радном задатку.

ОДГОВОРИТЕ