Napad na novinare da bude krivično djelo

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač posjetio je Klub novinara Banjaluka.

Republika Srpska 07.06.2016 | 15:05
Napad na novinare da bude krivično djelo

Klub novinara upoznao je ministra i sa namjerom da pokrene inicijativu da se u novi Krivični zakon Republike Srpske uvede i odredba da napad na novinara tokom radnog zadatka bude tretiran kao napad na službeno lice. Ministar Lukač je pozvao Klub novinara da se direktno obrati predlagaču sa ovom inicijativom kako bi precizno bile definisane situacije u kojima bi se članovi tog zakona mogli primjeniti.

Predsjednik Kluba novinara Siniša Vukelić ministra je upoznao sa inicijativom, koju je pred Ustavnim sudom Republike Srpske pokrenuo Klub novinara sa Transparency Internationalom BiH, za ocjenu ustavnosti pojedinih članova Zakona o javnom redu i miru, te da ta inicijativa još nije stigla na red za razmatranje.

Predstavnici Kluba novinara Banjaluka i ministar razgovarali su i o izvještavanju o temama poput nasilja u porodici, ciber- kriminala i terorizma.

Dogovoreno je da u narednom periodu predstavnici Ministarstva i Kluba novinara zajedno organizuju debatu na kojoj bi razgovarali upravo o ovim temama kako bi novinari mogli bolje informisati javnost na profesionalan način i kako bi imali bolju saradnju i pristup informacijama u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Klub novinara Banjaluka

 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Svedok

07.06.2016 13:12

A ha hoce zavisi ko napada i prijeti tu je kvaka imate slucaj u Mrkonjic Gradu kada je penzionusani policajac prijetio jednom yglednom privatniku odmah je uhapsen i odredjena mu istraga a kada je doktor porodicne medicibe prijetio policajcu istragom otkriven oslobodjen je od tuzioca jel je dao oare tri puta dobija uslovne osude za najteza krivicna djela i normalno radi kao doktor kakva drzava zakon i pravda to ne postoji.....ako imas pare mozes sve.

ODGOVORITE
Name

Don Kihot

07.06.2016 13:14

Ma nesmije ovaj ništa bez Baje ,...šta je vama!

ODGOVORITE
Name

Luka

07.06.2016 13:20

Obicno foliranje za javnost i nista drugo!?

ODGOVORITE
Name

Jakov

07.06.2016 15:10

Novinari su često, ni krivi ni dužni, izloženi raznim napadima, uvredama, prijetnjama... i kao jedni od rijetkih boraca za istinu i pravdu, zaslužuju da se u krivični zakon unese odredba prema kojoj će se napad na njih tretirati kao napad na službeno lice.

ODGOVORITE
Name

Aferion

07.06.2016 21:59

Kad napad na novinare u Rs bude krivicno dijelo imacemo presjednika sa diplomom drzavnog fakulteta ,do tada ,,Mara i Lole.

ODGOVORITE
Name

Mladen

07.06.2016 22:32

I napadni odnos novinara prema ljudima da bude krivično djelo. Ako novinar snima bez dozvole da bude krivično djelo. Ako novinar uđe u dvorište bez saglasnosti vlasnika da bude krivično djelo.

ODGOVORITE
Name

Cccc

08.06.2016 04:58

I ako novinar lazno izvestava i piše o nekom dogadjaju i lazno i bez dokaza nekog optuzuje isto tako krivicno djelo. Moraju se imati i obaveze ne samo prava.

Name

Brle

08.06.2016 05:13

Sta je sa ostalim zanimanjima, znaci li to da ce samo novinari biti zasticeni.

ODGOVORITE
Name

Živko Begović

09.06.2016 13:38

U prilog zahtevima zaštite novinara na radu predlažem kolegama da imaju od Udurženja svojih članova posebnu osim novinarske karte i veću krupnim slovima napisanu tablu PRESSE (novinar) koju treba okačiti na svojoj odjeći, kako bi građani znali da su oni na radnom zadatku.

ODGOVORITE