Курц: Неће кријумчари да одлучују ко ће у ЕУ

Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц, који се нашао на мети критике у Аустрији и ЕУ, због свог предлога да Унија као узор за решавање мигрантске кризе узме модел Аустралије, објашњава да не сме бити да кријумчари одлучују ко може доћи у Европу, већ европске државе.

Свијет 07.06.2016 | 07:23
Курц: Неће кријумчари да одлучују ко ће у ЕУ

Он је синоћ, као гост у дневнику аустријске државне телевизије ОРФ, рекао да критичари износе само пола истине о аустралијском моделу, тврдећи да је он лош.

Курц је указао да је Аустралија прошле године прихватила 10.000 људи, али не који су покушали илегално да уђу у земљу, већ преко легалних путева које је створила.

"У Европи сматрамо да смо морално изнад многих, али на путу ка ЕУ преко мора се утопи на стотине људи. У Аустралији, од када је кренула примена њихових мера, није се нико утопио", објаснио је он.

Курц је подвукао да се аустралијски модел не може у потпунмости преузети, али исто тако не треба правити грешку и мислити да је наш систем савршен.

Циљ система је да се стане на пут илегалној миграцији, кријумчарима и губитку на стотине људских живота, поручио је он.

Курц је казао да ЕУ мора под хитно да помаже људима на лицу места, и створи легалне путеве насељавања, како се не би дозволило да кријумчари одлучују ко сме у Европу.

Због великог броја људи који долазе у Европу је неопходно да се што пре пронађе европско решење, указао је Курц.

Он је оценио да су споразум са Турском и затварање балканске руте само на кратко обуставиле мигрантски талас, али и да демокграфски развој у Африци показује да је оно што смо видели прошле године само најава онога шта нас очекује у будућности.

Што се тиче Либије, Курц је уверен да постоји жеља тамошње владе да се укључи у борбу против кријумчара.

Такође је одбацио и критике из Грчке рекавши да је прошла година показала колико су погођена грчка острва и да свако ко тврди да нису оптерећена лаже.

Једноставно пропуштање миграната упућује сигнал другима да крену на пут, упозорио је он.

Аустрија, према његовим речима, жели да прима избеглице легалним путем и на тај начин је примљено свега 1.500, док је, како је указао, илегалним путем примљено 90.000 људи.

Курц сматра да Аустрија има капацитета да прими годишње 10.000 до 15.000 људи, али само легалним путем.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

СВАКА ЧАСТ

07.06.2016 05:50

КОНАЧНО. ЈАСНО. ГЛАСНО,ТАЧНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

07.06.2016 06:03

Ово би било у реду само да је додао како је настала Аустралија....настала прогоном и убијањем домицилног становниства.

ОДГОВОРИТЕ