Kurc: Neće krijumčari da odlučuju ko će u EU

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc, koji se našao na meti kritike u Austriji i EU, zbog svog predloga da Unija kao uzor za rešavanje migrantske krize uzme model Australije, objašnjava da ne sme biti da krijumčari odlučuju ko može doći u Evropu, već evropske države.

Svijet 07.06.2016 | 07:23
Kurc: Neće krijumčari da odlučuju ko će u EU

On je sinoć, kao gost u dnevniku austrijske državne televizije ORF, rekao da kritičari iznose samo pola istine o australijskom modelu, tvrdeći da je on loš.

Kurc je ukazao da je Australija prošle godine prihvatila 10.000 ljudi, ali ne koji su pokušali ilegalno da uđu u zemlju, već preko legalnih puteva koje je stvorila.

"U Evropi smatramo da smo moralno iznad mnogih, ali na putu ka EU preko mora se utopi na stotine ljudi. U Australiji, od kada je krenula primena njihovih mera, nije se niko utopio", objasnio je on.

Kurc je podvukao da se australijski model ne može u potpunmosti preuzeti, ali isto tako ne treba praviti grešku i misliti da je naš sistem savršen.

Cilj sistema je da se stane na put ilegalnoj migraciji, krijumčarima i gubitku na stotine ljudskih života, poručio je on.

Kurc je kazao da EU mora pod hitno da pomaže ljudima na licu mesta, i stvori legalne puteve naseljavanja, kako se ne bi dozvolilo da krijumčari odlučuju ko sme u Evropu.

Zbog velikog broja ljudi koji dolaze u Evropu je neophodno da se što pre pronađe evropsko rešenje, ukazao je Kurc.

On je ocenio da su sporazum sa Turskom i zatvaranje balkanske rute samo na kratko obustavile migrantski talas, ali i da demokgrafski razvoj u Africi pokazuje da je ono što smo videli prošle godine samo najava onoga šta nas očekuje u budućnosti.

Što se tiče Libije, Kurc je uveren da postoji želja tamošnje vlade da se uključi u borbu protiv krijumčara.

Takođe je odbacio i kritike iz Grčke rekavši da je prošla godina pokazala koliko su pogođena grčka ostrva i da svako ko tvrdi da nisu opterećena laže.

Jednostavno propuštanje migranata upućuje signal drugima da krenu na put, upozorio je on.

Austrija, prema njegovim rečima, želi da prima izbeglice legalnim putem i na taj način je primljeno svega 1.500, dok je, kako je ukazao, ilegalnim putem primljeno 90.000 ljudi.

Kurc smatra da Austrija ima kapaciteta da primi godišnje 10.000 do 15.000 ljudi, ali samo legalnim putem.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

SVAKA ČAST

07.06.2016 05:50

KONAČNO. JASNO. GLASNO,TAČNO.

ODGOVORITE
Name

zumba

07.06.2016 06:03

Ovo bi bilo u redu samo da je dodao kako je nastala Australija....nastala progonom i ubijanjem domicilnog stanovnistva.

ODGOVORITE