Ђоковић: Све се дешава са разлогом…!

Новак Ђоковић осврнуо се после освајања Ролан Гароса на ривалства са члановима ‘велике четворке’ која су га учинила бољим тенисером.

Тенис 07.06.2016 | 00:00
Ђоковић: Све се дешава са разлогом…!

Ђоковић је у недељу у финалу Отвореног првенства Француске савладао Ендија Марија са 3:6, 6:1, 6:2, 6:4 и тако освојио једини Грен слем трофеј који му је недостајао.

Новак је на тај начин је постао осми играч којем је то пошло за руком, после Роџера Федерера, Рафаела Надала, Роја Емерсона, Рода Лејвера, Фреда Перија, Андреа Агасија и Дона Баџа.

На конференцији за медије добио је интересантно питање – освајањем четири узастопна Грен слема учинио си нешто што њих двојица вероватно никада неће, колико ти то значи?

“Они су и даље активни играчи, поштено је рећи да имају шансу да учине исто. Нису били на меч, него на сет-два од истог достигнућа, неколико пута у својим каријерама. Знате, као што сам и раније говорио, рећи ћу поново – њих двојица, потом и Енди, као и ривалитет са свом тројицом, дефинитивно су од мене направили бољег играча, помогли ми да остварим све ове успехе и играли важну улогу у мом напретку. Ривалства су важна за спорт, у једном или другом смислу покушавате да се упоређујете са другима и ониме што су урадили раније”, рекао је Ђоковић.

Он је истакао да је временом сазрео и да га су га сазнања о времену у којем игра ‘освестила’ у тренуцима сумње.

“Надал и Федерер су били толико доминантни када смо се умешали Енди и ја. Опет, драго ми је да сам део ере у којој су они. На почетку, није ми било превише драго. Касније сам схватио да се све дешава са разлогом. У тој сте позицији са неком сврхом, сврхом да учите, растете и напредујете. Срећом, схватио сам да је потребно да ојачам, прихватим да се такмичим са двојицом огромних шампиона и да је у том тренутку све успон”.

Поново су га вратили на јединствено достигнуће, питањем да ли је истим додатно изашао из сенке, до његове појаве, двојице вероватно најбољих тенисера свих времена.

“Мислим да није моје да о томе судим. Једноставно, нисам. У једном тренутку сам почео да се упоређујем са њима, како бих извукао најбоље из својих способности и покушао да пребродим изазов побеђивања таквих играча и разбијања њихове доминације. Не упоређујем се са њима у смислу какве су особе. Сви смо ми различити, јединствени на свој начин и морам да поштујем обојицу и шта они представљају. Ко су и, првенствено, шта су постигли у животу. Много значе овом спорту. Такође, много су дуже професионалци од мене, велики су шампиони и због времена које су провели на туру, имају много навијача широм света који им пружају подршку. Драго ми је што се такмичим са њима, то је све. Покушавам да усмерим пажњу на оно што ја представљам и шта доносим животу и спорту. Мислим да је свако од нас допринео нечим другачијим”.

Сада је небо граница, први велики су Вимблдон и Олимпијске игре, али Новак истиче да је још рано причати о томе.

“Не бих да звучим арогантно, али стварно мислим да је у животу све оствариво. Освајање трофеја ми је донело много среће и покушавам да ценим овакве тренутке. Комплетирао сезонски Грен слем или не, то и даље стоји као могућност. О томе тренутно не размишљам, покушавам да уживам у искуству освајања трофеја који никада до сада нисам освојио”, закључио је Ђоковић.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар