"Одлука о попису тест СДА и СДС-а"

Одлука о објављивању резултата пописа у БиХ биће тест партнерства између СДС-а и СДА на нивоу БиХ, рекао је Драган Човић, хрватски члан Предсједништва БИХ. 

Босна и Херцеговина 06.06.2016 | 22:46
"Одлука о попису тест СДА и СДС-а"

Он је казао и како је Савјет министара БиХ у могућности да стави изван снаге одлуку директора Агенције за статистику БиХ Велимира Јукића те да то СДС може иницирати ако жели не наводећи одредбе закона према којим Савјет министара БиХ може мијењати одлуке Агенције за статистику као независне државне институције.

"Очекујем да се ово питање разматра на првој сљедећој сједници Савјета министара БиХ, а ако се стварно не желе објавити подаци, онда је Савјет министара право мјесто за такве ствари", рекао је Човић понављајући тезу свог стратешког партнера Милорада Додика, који такође заговара изјашњавање Савјета министара о врућој теми објаве резултата пописа, прижељкујући сукоб СДС-ас и СДА и распад власти на државном нивоу.  

“Очекујем да се тиме тестира партнерство СДС-а и СДА на државном нивоу, а министри из ХДЗ-а ће пратити све што они усугласе. Моја је процјена да ће српска и бошњачка страна тобоже наставити свађати се како се ништа не би урадило”, рекао је Човић.

Према његовим ријечима, ако се СДС и СДА усагласе, ХДЗ ће апсолутно дати подршку томе.

“Проблем је што се настоји сада да се Хрвати извуку ‘на површину’ јер су наводно нешто некоректно урадили, а, у ствари, ријеч је о подвали”, наводи Човић и каже да је одлука о објављивању резултата пописа дошла у врло незгодно вријеме и сматра да је ријеч о притиску који Јукић није издржао.

“Прије свега тај притисак су стварали појединци који су искључиву кривицу сваљивали на њега. Када је ријеч о објављивању резултата, треба рећи да смо имали увид у резултате пописа, а што се није никако могло без својеврсног криминала”, навео је Човић и додао да се поставља питање како се могло имати увид у документ који је потпуно заштићен и до којега се није могло доћи без заједничког кључа.

 Одлуку о јединственом програму обраде података пописа становништва донио је директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић у складу са законским овлашћењима, док српска страна приговара да директор Јукић такву одлуку није могао донијети без сагласности ентитетских агенција за статистику.

(Слободна Босна)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

адам

06.06.2016 11:18

Цовиц је опрао Комарицу а баја је глуп да би то сватио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

06.06.2016 11:47

Зато је он Предсједник и бице јос дууугоо а ти си паметан па куууцкајјј!!!!

Name

ПЈЕСНИК

06.06.2016 13:17

латини су старе варалице - КАЖЕ ЕПСКА ПОЕЗИЈА

Name

Борац

06.06.2016 11:41

Цовиц паметно игра. Овог пута је погодио гдје треба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Попис

06.06.2016 11:50

То је готова ствар, Јукиц је то потписо, метологија о попису је давно заврсена односно ускладјена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДВА ЦРВА

06.06.2016 11:53

ОВО ЈЕ ОЦИТО ДОГОВОР ДОДИКА И ЦОВИЦА ДА ДОВЕДУ СДС ПРЕД СВРСЕН ЦИН СДС АКО КАЗЕ НЕ КОАЛИЦИЈА СА СДА ЈЕ ПРОСЛОСТ И ТУ УПАДА БАЈА ЦИЈИ ЈЕ ЦИЉ ИНСТИТУЦИЈЕ ДРЗАВЕ ЗАБОЛЕ ГА УВО ЗА РС. ЈЕР РС. ЈЕ БАНКРОТИРО А ЛОВЕ ИМА У ФЕДЕРАЦИЈИ ПА МОРА И ОНА БАНКРОТИРАТИ, МЕГАЛОМАНИ ОВА ДВА ПОКВАРЕЊАКА.ТЕЗАК ИСПИТ ЗА БОСИЦА И СДС-

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Два Црва

06.06.2016 14:25

Овдје ако СДС жели добро РС-у и српском народу мозе само профитирати. Ако казу не објављивању оваквих резултата пописа враћају достојанство и себи и српском народу показују да им је српска и српски народ важнији од власти. Показују Бакиру своју снагу и показују да они не играју како он свира и да он у будућности мора размисљати са висе компромиса и на крају избијају Додику аргументе из руку како они играју како Бакир свира. Додик кад би ушао у ту нову коалицију и подржао овај начин пописа био би му крај као сто це бити сваком ако се не супроставе овоме.

Name

Е МОЈ ре

06.06.2016 16:35

Ти ре покусај кад цитас неки текст покусај да схватис ста је писац хтио да казе Нема ту никакве издаје Додик са сснсд покраде србе банкротирала српска готово је господине РЕ али посто си ти мало ограницен опет објасњење српска неце пропасти бит це ње јос ал економска овисност према другом ентитету све је веца то је опасније од апокалипсе ваљда цес схватити ј..ес мрзњу национализам гледај од цега зивис и каква ти је будуцност

Name

Милос

06.06.2016 11:56

Цовиц и Баја свјесно зеле да посвадјају коалицију и да онда Баја усета у Вијеце Министара...тиме зауставља све истраге и криминал!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

06.06.2016 12:00

Каква прича , па Јукић је члан ХДЗ-а и као такав је био одговоран Човићу.Одлука о попису је договор ХДЗ-а и СДА.Човић као стари латин лаже , знао је он за све .Можда Јукић није хтио кривичну пријаву јер је рок за објаву пописа јули мјесец.Једноставно отказао Човићу мада мало вјероватно.Повлачење закона о кладионицама у Федерацији БиХ се поклапа са објавом пописних резултата. Ја Хрватима ништа не вјерујем а Баја воли .Колко се сјећам када је Колинда ишла на прославу акције Маестрал (20 година,централна прослава била у Јајцу) у Бањалуци је дочекао Додик и вјероватно јој "честито" и пожелио добродошлицу.За оне који се не сјећају Маестрал је кодно име за хрватску акцију у септембру 1995 године када је Српско становништво 13 западнокрајишких општина протјерано из својих домова , негдје око 170 000 људи. Додик је или полуписмен или луд да вријеђа тим пријемом Српски народ.Сад нашо да прави пакт са Усташом.Као да му српске јаме нису светиња.Који гад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрац

06.06.2016 12:24

Слазем се са Васим коментаром и јас да додам да Додик висе мрзи Сребе вец ови сви заједно јер се усудјују да понесто приговоре овој тиранији безобразлуку бахатости...

Name

коцницар

06.06.2016 13:13

Највеци коцницар свега у БХ је (редом): Цовиц, Додик, Изетбеговиц, Ценгиц, Теглетија, Цвијановиц, Павиц, Цавиц, итд

Name

Дубичанац

06.06.2016 13:30

Никако не контам "Маестрал" са пописом становништва..... Била је и акција "Уна '95" гдје смо их напрашили па би сад Хрвати требали да не причају с нама јер славимо то сваког септембра? Ајд' појасни жив био!

Name

Све на ИЋ

07.06.2016 02:28

Види се да су Срби, што би рекао Шешељ: Срби католици, Срби муслимани...

Name

Мрачајски прота

06.06.2016 12:10

Префарбани су Латини у сто боја. Баја и црвена компанија су слични њима, само што први гледају национални интерес а други властити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цавиц

06.06.2016 12:17

Ово су два највеца папка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

*

06.06.2016 14:07

Цовиц лазе кад казе да је Лукиц уради несто на своју руку. Све је то одрадјено оф стране Цовица не би ли се затезао кпнопац. Зна се и засто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Закљуцак

06.06.2016 14:07

Све је јасно ал се ниста не зна. Има закон директор га постује,јос ниста није објавио а сви знају ста це да објави. Да није смијесно било би залосно,људи се боре против објаве резултата пописа. А закон о кладионицама у Федерацији оде назад у дораду, највјероватније и послије објаве резултата пописа це да се задрма вијеце министара и ако савез за промјене изадје улази Баја а онда им ни у једној опстини неце остат нико осим папака и пар најупорнијих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

06.06.2016 14:11

Испаде као ви Босњаци и Срби се свадјајте а ми цемо са стране гледати и ко буде јаци са њима смо......јадно

ОДГОВОРИТЕ
Name

фф

06.06.2016 14:37

Човић је највећи љигавац у цијелој БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дивиде ет импера

06.06.2016 15:52

А нас је досад бас теско било завадити, колико смо и једни и други били убијени у мозак. Али полако, сада само задрзати хладну главу и јос се висе ујединити, а ову двојицу поцети игнорисати.

ОДГОВОРИТЕ