"Odluka o popisu test SDA i SDS-a"

Odluka o objavljivanju rezultata popisa u BiH biće test partnerstva između SDS-a i SDA na nivou BiH, rekao je Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BIH. 

Bosna i Hercegovina 06.06.2016 | 22:46
"Odluka o popisu test SDA i SDS-a"

On je kazao i kako je Savjet ministara BiH u mogućnosti da stavi izvan snage odluku direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića te da to SDS može inicirati ako želi ne navodeći odredbe zakona prema kojim Savjet ministara BiH može mijenjati odluke Agencije za statistiku kao nezavisne državne institucije.

"Očekujem da se ovo pitanje razmatra na prvoj sljedećoj sjednici Savjeta ministara BiH, a ako se stvarno ne žele objaviti podaci, onda je Savjet ministara pravo mjesto za takve stvari", rekao je Čović ponavljajući tezu svog strateškog partnera Milorada Dodika, koji takođe zagovara izjašnjavanje Savjeta ministara o vrućoj temi objave rezultata popisa, priželjkujući sukob SDS-as i SDA i raspad vlasti na državnom nivou.  

“Očekujem da se time testira partnerstvo SDS-a i SDA na državnom nivou, a ministri iz HDZ-a će pratiti sve što oni usuglase. Moja je procjena da će srpska i bošnjačka strana tobože nastaviti svađati se kako se ništa ne bi uradilo”, rekao je Čović.

Prema njegovim riječima, ako se SDS i SDA usaglase, HDZ će apsolutno dati podršku tome.

“Problem je što se nastoji sada da se Hrvati izvuku ‘na površinu’ jer su navodno nešto nekorektno uradili, a, u stvari, riječ je o podvali”, navodi Čović i kaže da je odluka o objavljivanju rezultata popisa došla u vrlo nezgodno vrijeme i smatra da je riječ o pritisku koji Jukić nije izdržao.

“Prije svega taj pritisak su stvarali pojedinci koji su isključivu krivicu svaljivali na njega. Kada je riječ o objavljivanju rezultata, treba reći da smo imali uvid u rezultate popisa, a što se nije nikako moglo bez svojevrsnog kriminala”, naveo je Čović i dodao da se postavlja pitanje kako se moglo imati uvid u dokument koji je potpuno zaštićen i do kojega se nije moglo doći bez zajedničkog ključa.

 Odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva donio je direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, dok srpska strana prigovara da direktor Jukić takvu odluku nije mogao donijeti bez saglasnosti entitetskih agencija za statistiku.

(Slobodna Bosna)

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

adam

06.06.2016 11:18

Covic je oprao Komaricu a baja je glup da bi to svatio.

ODGOVORITE
Name

Dragan

06.06.2016 11:47

Zato je on Predsjednik i bice jos duuugoo a ti si pametan pa kuuuckajjj!!!!

Name

PJESNIK

06.06.2016 13:17

latini su stare varalice - KAŽE EPSKA POEZIJA

Name

Borac

06.06.2016 11:41

Covic pametno igra. Ovog puta je pogodio gdje treba

ODGOVORITE
Name

Popis

06.06.2016 11:50

To je gotova stvar, Jukic je to potpiso, metologija o popisu je davno zavrsena odnosno uskladjena.

ODGOVORITE
Name

DVA CRVA

06.06.2016 11:53

OVO JE OCITO DOGOVOR DODIKA I COVICA DA DOVEDU SDS PRED SVRSEN CIN SDS AKO KAZE NE KOALICIJA SA SDA JE PROSLOST I TU UPADA BAJA CIJI JE CILJ INSTITUCIJE DRZAVE ZABOLE GA UVO ZA RS. JER RS. JE BANKROTIRO A LOVE IMA U FEDERACIJI PA MORA I ONA BANKROTIRATI, MEGALOMANI OVA DVA POKVARENJAKA.TEZAK ISPIT ZA BOSICA I SDS-

ODGOVORITE
Name

Re Dva Crva

06.06.2016 14:25

Ovdje ako SDS želi dobro RS-u i srpskom narodu moze samo profitirati. Ako kazu ne objavljivanju ovakvih rezultata popisa vraćaju dostojanstvo i sebi i srpskom narodu pokazuju da im je srpska i srpski narod važniji od vlasti. Pokazuju Bakiru svoju snagu i pokazuju da oni ne igraju kako on svira i da on u budućnosti mora razmisljati sa vise kompromisa i na kraju izbijaju Dodiku argumente iz ruku kako oni igraju kako Bakir svira. Dodik kad bi ušao u tu novu koaliciju i podržao ovaj način popisa bio bi mu kraj kao sto ce biti svakom ako se ne suprostave ovome.

Name

E MOJ re

06.06.2016 16:35

Ti re pokusaj kad citas neki tekst pokusaj da shvatis sta je pisac htio da kaze Nema tu nikakve izdaje Dodik sa ssnsd pokrade srbe bankrotirala srpska gotovo je gospodine RE ali posto si ti malo ogranicen opet objasnjenje srpska nece propasti bit ce nje jos al ekonomska ovisnost prema drugom entitetu sve je veca to je opasnije od apokalipse valjda ces shvatiti j..es mrznju nacionalizam gledaj od cega zivis i kakva ti je buducnost

Name

Milos

06.06.2016 11:56

Covic i Baja svjesno zele da posvadjaju koaliciju i da onda Baja useta u Vijece Ministara...time zaustavlja sve istrage i kriminal!?

ODGOVORITE
Name

Vuk

06.06.2016 12:00

Kakva priča , pa Jukić je član HDZ-a i kao takav je bio odgovoran Čoviću.Odluka o popisu je dogovor HDZ-a i SDA.Čović kao stari latin laže , znao je on za sve .Možda Jukić nije htio krivičnu prijavu jer je rok za objavu popisa juli mjesec.Jednostavno otkazao Čoviću mada malo vjerovatno.Povlačenje zakona o kladionicama u Federaciji BiH se poklapa sa objavom popisnih rezultata. Ja Hrvatima ništa ne vjerujem a Baja voli .Kolko se sjećam kada je Kolinda išla na proslavu akcije Maestral (20 godina,centralna proslava bila u Jajcu) u Banjaluci je dočekao Dodik i vjerovatno joj "čestito" i poželio dobrodošlicu.Za one koji se ne sjećaju Maestral je kodno ime za hrvatsku akciju u septembru 1995 godine kada je Srpsko stanovništvo 13 zapadnokrajiških opština protjerano iz svojih domova , negdje oko 170 000 ljudi. Dodik je ili polupismen ili lud da vrijeđa tim prijemom Srpski narod.Sad našo da pravi pakt sa Ustašom.Kao da mu srpske jame nisu svetinja.Koji gad

ODGOVORITE
Name

Posmatrac

06.06.2016 12:24

Slazem se sa Vasim komentarom i jas da dodam da Dodik vise mrzi Srebe vec ovi svi zajedno jer se usudjuju da ponesto prigovore ovoj tiraniji bezobrazluku bahatosti...

Name

kocnicar

06.06.2016 13:13

Najveci kocnicar svega u BH je (redom): Covic, Dodik, Izetbegovic, Cengic, Tegletija, Cvijanovic, Pavic, Cavic, itd

Name

Dubičanac

06.06.2016 13:30

Nikako ne kontam "Maestral" sa popisom stanovništva..... Bila je i akcija "Una '95" gdje smo ih naprašili pa bi sad Hrvati trebali da ne pričaju s nama jer slavimo to svakog septembra? Ajd' pojasni živ bio!

Name

Sve na IĆ

07.06.2016 02:28

Vidi se da su Srbi, što bi rekao Šešelj: Srbi katolici, Srbi muslimani...

Name

Мрачајски прота

06.06.2016 12:10

Префарбани су Латини у сто боја. Баја и црвена компанија су слични њима, само што први гледају национални интерес а други властити.

ODGOVORITE
Name

Cavic

06.06.2016 12:17

Ovo su dva najveca papka.

ODGOVORITE
Name

*

06.06.2016 14:07

Covic laze kad kaze da je Lukic uradi nesto na svoju ruku. Sve je to odradjeno of strane Covica ne bi li se zatezao kpnopac. Zna se i zasto.

ODGOVORITE
Name

Zakljucak

06.06.2016 14:07

Sve je jasno al se nista ne zna. Ima zakon direktor ga postuje,jos nista nije objavio a svi znaju sta ce da objavi. Da nije smijesno bilo bi zalosno,ljudi se bore protiv objave rezultata popisa. A zakon o kladionicama u Federaciji ode nazad u doradu, najvjerovatnije i poslije objave rezultata popisa ce da se zadrma vijece ministara i ako savez za promjene izadje ulazi Baja a onda im ni u jednoj opstini nece ostat niko osim papaka i par najupornijih

ODGOVORITE
Name

Bosanac

06.06.2016 14:11

Ispade kao vi Bosnjaci i Srbi se svadjajte a mi cemo sa strane gledati i ko bude jaci sa njima smo......jadno

ODGOVORITE
Name

ff

06.06.2016 14:37

Čović je najveći ljigavac u cijeloj BiH.

ODGOVORITE
Name

Divide et impera

06.06.2016 15:52

A nas je dosad bas tesko bilo zavaditi, koliko smo i jedni i drugi bili ubijeni u mozak. Ali polako, sada samo zadrzati hladnu glavu i jos se vise ujediniti, a ovu dvojicu poceti ignorisati.

ODGOVORITE