Анализом воде до узрока помора рибе

Према процјени надлежне општинске инспекције и представника Спортско-риболовног друштва „Бистро“ из Српца, у риболовном ревиру ријечице Савица угинуло је око 500 примјерака разноврсне рибе.

Република Српска 06.06.2016 | 13:00
Анализом воде до узрока помора рибе

Тиме је овом друштву причињена материјална штета око 6.000 КМ, док је еколошка и индиректна несагледива - саопштио је предсједник србачких спортских риболоваца Горан Гаврановић и нагласио да ће Ветеринарски институт „Др. Васо Бутозан“ из Бањалуке узети узорке воде и рибе на анализу, да би се утврдили узроци масовног тровања и предузеле одговарајуће мјере према евентуалном загадјивачима. То је и закључак са годишње скупштине СРД „Бистро“ на којој је било доста ријечи о проблемима загађивања водотока и криволову.

„Савица је као ревир била понос и омиљено стјециште риболоваца, јер се редовно обављало порибљавање са шараном и амуром. У последње двије године то није рађено због све већег загађивања отпадним водама, али је и даље ова ријечица била богата разноврсном рибом. Међу угинулим примјерцима било је и штука више од десет килограма“, нагласио је предсједник друштва Горан Гаврановић.

Чланови Скупштине Спортско-риболовног друштва „Бистро“ из Српца разматрали су и усвојили извјештај о раду и финансијском пословању друштва у 2015. години, те донијели Програм рада и Фиансијски план за текућу годину.

Констатовано је да су остварени резултати у складу са расположивим средствима, јер је прошле године било свега 133 члана са плаћеним дозволама, од којих са 28 сениора, чија је дозвола износила 70 марака. Најбројнији су пензионери и инвалиди, а њих 97 плаћало је по 35 марака. Укупан приход износио је 12.930 марака, од чега је највише издвојено за ловочуварску службу – 7.694 конвертибилне марке. Из овако скромних средстава на име накнаде за коришћење рибарског подручја, Министарству за пољопривреду, шумарство и водопривреду уплаћено је 1.147, а Спортско-риболовном савезу Републике Српске 1.128 марака.

Због недостатка средстава, неке активности нису реализоване, као што је Школа за младе риболовце и Друштвено такмичење у улову рибе удицом на пловак. Изостало је и порибљавање водотока крупним примјерцима рибе, али је извршено порибљавање Матуре и Брзаје одређеним количинама ситне рибе, углавом бабушком набављеном у Рибњаку "Бардача".

Друштво је имало издатке око опремања рибочуварске службе и обезбјеђења сертификата за рибочувара, па је Спортско-риболовно друштво „Бистро“ у Српцу једно од ријетких у Републици Српској које у складу са законом има професионалног чувара. Његов рад ће ипак бити доведен у питање, ако се не повећају приходи од чланарине – нагласио је предсједник Друштва Горан Гаврановић. Он је истакао да је екипа овог друштва о свом трошку учествовала, осим „Гастрофеста“ на Бардачи и на котлићијадама у Добоју, Челинцу и Котор Варошу. Са многим удружењима успостављена је сарадња, па се намеће потреба да и Српчани угосте своје колеге на некој сличној манифестацији у својој општини.

Према извјештају о раду, рибочуварска служба је у прошлој години открила и уништила три бубња, седамнаест такозваних подлајна и двије мреже које су коришћене у криволову на Сави, Врбасу и Старачи у Мартинцу.

У овој години тежиште активности руководства србачких риболоваца, како је закључено, биће усмјерено ка омасовљавању друштва, спречавању криволова и организовању школе риболова и такмичења. На сједници Скупштине, усвојен је и орјентациони финансијски план који би требало да се повећа на 16.000 марака. Веће приходе за реализацију плана рада могуће је обезбједити једино повећањем броја чланова, констатовано је на скупштини.

Од рибочувара се захтјева веће ангажовање на спречавању криволова које је још увијек забрињавајуће, с обзиром на то да се притом употребљавају разна недозвољена средства.

(БН телевизиај/С. К.)

Коментари / 0

Оставите коментар