Analizom vode do uzroka pomora ribe

Prema procjeni nadležne opštinske inspekcije i predstavnika Sportsko-ribolovnog društva „Bistro“ iz Srpca, u ribolovnom reviru riječice Savica uginulo je oko 500 primjeraka raznovrsne ribe.

Republika Srpska 06.06.2016 | 13:00
Analizom vode do uzroka pomora ribe

Time je ovom društvu pričinjena materijalna šteta oko 6.000 KM, dok je ekološka i indirektna nesaglediva - saopštio je predsjednik srbačkih sportskih ribolovaca Goran Gavranović i naglasio da će Veterinarski institut „Dr. Vaso Butozan“ iz Banjaluke uzeti uzorke vode i ribe na analizu, da bi se utvrdili uzroci masovnog trovanja i preduzele odgovarajuće mjere prema eventualnom zagadjivačima. To je i zaključak sa godišnje skupštine SRD „Bistro“ na kojoj je bilo dosta riječi o problemima zagađivanja vodotoka i krivolovu.

„Savica je kao revir bila ponos i omiljeno stjecište ribolovaca, jer se redovno obavljalo poribljavanje sa šaranom i amurom. U poslednje dvije godine to nije rađeno zbog sve većeg zagađivanja otpadnim vodama, ali je i dalje ova riječica bila bogata raznovrsnom ribom. Među uginulim primjercima bilo je i štuka više od deset kilograma“, naglasio je predsjednik društva Goran Gavranović.

Članovi Skupštine Sportsko-ribolovnog društva „Bistro“ iz Srpca razmatrali su i usvojili izvještaj o radu i finansijskom poslovanju društva u 2015. godini, te donijeli Program rada i Fiansijski plan za tekuću godinu.

Konstatovano je da su ostvareni rezultati u skladu sa raspoloživim sredstvima, jer je prošle godine bilo svega 133 člana sa plaćenim dozvolama, od kojih sa 28 seniora, čija je dozvola iznosila 70 maraka. Najbrojniji su penzioneri i invalidi, a njih 97 plaćalo je po 35 maraka. Ukupan prihod iznosio je 12.930 maraka, od čega je najviše izdvojeno za lovočuvarsku službu – 7.694 konvertibilne marke. Iz ovako skromnih sredstava na ime naknade za korišćenje ribarskog područja, Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu uplaćeno je 1.147, a Sportsko-ribolovnom savezu Republike Srpske 1.128 maraka.

Zbog nedostatka sredstava, neke aktivnosti nisu realizovane, kao što je Škola za mlade ribolovce i Društveno takmičenje u ulovu ribe udicom na plovak. Izostalo je i poribljavanje vodotoka krupnim primjercima ribe, ali je izvršeno poribljavanje Mature i Brzaje određenim količinama sitne ribe, uglavom babuškom nabavljenom u Ribnjaku "Bardača".

Društvo je imalo izdatke oko opremanja ribočuvarske službe i obezbjeđenja sertifikata za ribočuvara, pa je Sportsko-ribolovno društvo „Bistro“ u Srpcu jedno od rijetkih u Republici Srpskoj koje u skladu sa zakonom ima profesionalnog čuvara. Njegov rad će ipak biti doveden u pitanje, ako se ne povećaju prihodi od članarine – naglasio je predsjednik Društva Goran Gavranović. On je istakao da je ekipa ovog društva o svom trošku učestvovala, osim „Gastrofesta“ na Bardači i na kotlićijadama u Doboju, Čelincu i Kotor Varošu. Sa mnogim udruženjima uspostavljena je saradnja, pa se nameće potreba da i Srpčani ugoste svoje kolege na nekoj sličnoj manifestaciji u svojoj opštini.

Prema izvještaju o radu, ribočuvarska služba je u prošloj godini otkrila i uništila tri bubnja, sedamnaest takozvanih podlajna i dvije mreže koje su korišćene u krivolovu na Savi, Vrbasu i Starači u Martincu.

U ovoj godini težište aktivnosti rukovodstva srbačkih ribolovaca, kako je zaključeno, biće usmjereno ka omasovljavanju društva, sprečavanju krivolova i organizovanju škole ribolova i takmičenja. Na sjednici Skupštine, usvojen je i orjentacioni finansijski plan koji bi trebalo da se poveća na 16.000 maraka. Veće prihode za realizaciju plana rada moguće je obezbjediti jedino povećanjem broja članova, konstatovano je na skupštini.

Od ribočuvara se zahtjeva veće angažovanje na sprečavanju krivolova koje je još uvijek zabrinjavajuće, s obzirom na to da se pritom upotrebljavaju razna nedozvoljena sredstva.

(BN televiziaj/S. K.)

Komentari / 0

Ostavite komentar