Жене: Став тијела открива (не)моћ

Ако желе да буду доживљене као вође, припаднице лепшег пола требало би да "преписују" од мушкараца

Србија 06.06.2016 | 10:05
Жене: Став тијела открива (не)моћ

Припаднице нежнијег пола често несвесно усвајају подређену позу трудећи се да заузимају што мање простора, па тако стоје спојених ногу и скупљених руку. Али, греше. Ако желе да буду доживљене као вође, треба да "преписују" од мушкараца. То значи да док стоје, ноге треба да им буду у ширини рамена, а простор треба да освајају и рукама, са лактовима удаљеним од тела. Усвајањем такозване моћне позе, средина ће их доживети као самоуверене и више ће им веровати.

 До овог закључка дошли су истраживачи са Универзитетског колеџа у Лондону када су спровели два експеримента. У првом, групи од 1.500 испитаника пустили су видео у ком је глумица држала говор мењајући позе стајања. У другом експерименту, 500 волонтера посматрало је глумца и глумицу у две позе - подређеној и моћној. Оба експеримента потврдила су да су жене које су заузеле моћну позу оцењене као убедљиве, самоуверене, инспиративне и способне. Такође, испитаници су рекли да би гласали за њих на изборима.

Коаутор истраживања Ричард Њуман примећује да је женама васпитањем усађен став да су неженствене уколико стоје као мушкарци, што је погрешно. Како каже, ову позу су усвојиле и најлепше жене света, попут Анџелине Џоли, Бијонсе и Џулије Робертс. Осим тога, рођени смо да стојимо раширених ногу. То је прва поза коју деца усвоје кад се усправе, али нас родна политика касније кроји у другом, подређеном смеру.

(Вечерње новости)

Коментари / 0

Оставите коментар