Žene: Stav tijela otkriva (ne)moć

Ako žele da budu doživljene kao vođe, pripadnice lepšeg pola trebalo bi da "prepisuju" od muškaraca

Srbija 06.06.2016 | 10:05
Žene: Stav tijela otkriva (ne)moć

Pripadnice nežnijeg pola često nesvesno usvajaju podređenu pozu trudeći se da zauzimaju što manje prostora, pa tako stoje spojenih nogu i skupljenih ruku. Ali, greše. Ako žele da budu doživljene kao vođe, treba da "prepisuju" od muškaraca. To znači da dok stoje, noge treba da im budu u širini ramena, a prostor treba da osvajaju i rukama, sa laktovima udaljenim od tela. Usvajanjem takozvane moćne poze, sredina će ih doživeti kao samouverene i više će im verovati.

 Do ovog zaključka došli su istraživači sa Univerzitetskog koledža u Londonu kada su sproveli dva eksperimenta. U prvom, grupi od 1.500 ispitanika pustili su video u kom je glumica držala govor menjajući poze stajanja. U drugom eksperimentu, 500 volontera posmatralo je glumca i glumicu u dve poze - podređenoj i moćnoj. Oba eksperimenta potvrdila su da su žene koje su zauzele moćnu pozu ocenjene kao ubedljive, samouverene, inspirativne i sposobne. Takođe, ispitanici su rekli da bi glasali za njih na izborima.

Koautor istraživanja Ričard Njuman primećuje da je ženama vaspitanjem usađen stav da su neženstvene ukoliko stoje kao muškarci, što je pogrešno. Kako kaže, ovu pozu su usvojile i najlepše žene sveta, poput Andželine Džoli, Bijonse i Džulije Roberts. Osim toga, rođeni smo da stojimo raširenih nogu. To je prva poza koju deca usvoje kad se usprave, ali nas rodna politika kasnije kroji u drugom, podređenom smeru.

(Večernje novosti)

Komentari / 0

Ostavite komentar