Није свака храна без глутена здрава

Научници су открили да намирнице без протеина на који су многи алергични нису боље од оних које га садрже. Ако неко нема здравствених проблема, нема потребе да троши много новца за скупље.

Здравље 06.06.2016 | 08:43
Није свака храна без глутена здрава

Намирнице без глутена одлична су алтернатива за оне који болују од целијакије као и за оне који су осетљиви на глутен, али за све остале, нема доказа да су оне здравије од уобичајених намирница.

То је показала најновија студија спроведена у Аустралији на 3.200 испитаника. Научници су додали и да су безглутенске намирнице врло мало, или чак нимало, нутритивно квалитетније од осталих производа.

То, наравно, не значи да су безглутенски производи нездрави. Ако неком одговарају и побољшавају здравствено стање, нема разлога да не наставе да их једу. Али, ако неко нема здравствених проблема, или је толерантан на глутен, нема потребе да троши много новца за намирнице које су, иначе, знатно скупље од "обичних", сугеришу научници.

Такође, ни слаткиши без глутена нису здравији, као што се обично мисли, па су истраживачи на овај начин хтели да разбију митове из маркетиншких кампања.

- Многи морају да се хране намирницама без глутена, али је све више оних који их узимају само због потенцијалних здравствених ефеката - рекао је аутор студије Џејсон Ву, са "Џорџ" института за јавно здравље у Сиднеју. - Открили смо да су намирнице без глутена подједнако здраве као и оне које садрже глутен.

У студији су упоређивани производи из десет гатегорија: хлеба, цереалија, тестенина, колача, кекса, сладоледа, чипса, месних прерађевина, грицкалица.

Основну процену о квалитету о здравственом утицају базирали су на основу постојећег рангирања производа које је одредило аустралијско министарства здравља. По томе, једну звездицу имају намирнице са најмањом нутритивном вредношћу, а пет звездица храна која је нутритивно најприхватљивија. По тим оценама, нема значајне разлике између хране без глутена и њихове здравије алтернативе.

Истраживачи су, такође, испитивали и нутритивни садржај производа, и открили да ипак има неколико разлика. На пример, тестенина без глутена има око 52 одсто мање протеина него обична паста. За 32 одсто мање протеина има и безглутенски хлеб, али има знатно више дијеталних влакана него обичан.

Студија је, такође, открила и да нема значајне разлике у количини шећера и засићених масти у обе врсте намирница, упркос мишљењу да произвођачи безглутенске хране користе ове састојке да надоместе недостатак укуса. Једино је у колачима без глутена у студији, било више шећера него у истој, глутенској врсти слаткиша. Резултати ове студије објављени су у британском часопису о нутриционизму.

Доктор Џејсон Ву очекује да ће ово истраживање да помогне да се смањи помама за безглутенском исхраном, у случајевима када она није медицински индикована.

- Понеке намирнице које се рекламирају да су без глутена, у суштини су много нездравије него њихови пандани са глутеном, тако да многи произвођачи користе налепницу "без глутена" искључиво као маркетиншки трик. То многе доводи у заблуду да чак и брза храна на којој пише "без глутена" припада здравим намирницама - објаснио је др Ву.

Ако заиста желите да се храните здраво, придржавајте се старог правила - једите што више свежег воћа и поврћа, и целих житарица, а избегавајте прерађену брзу храну.

ГЛУТЕНСКА СТАТИСТИКА

* Производња безглутенске хране и пића порасла је за 44 одсто од 2011. до 2013.

* Хлеб, колачи и грицкалице без глутена чине већину ове гране индустрије са продајом од 2,3 милијарде долара само у 2013. години

* Од јула 2012. до јула 2013. појавило се 1.516 нових безглутенских производа

* Продавнице здраве хране продају намирнице без глутена у вредности од 1,1 милијарду долара годишње

* Један од четири испитаника узраста од 18 до 24 године тренутно је на безглутенској исхрани

* 27 одсто испитаника узима безглутенске намирнице да би смршали

* 59 одсто жена сматра да су безглутенске намирнице оправдано скупље од обичних

* Један од 10 људи свакодневно користи апликацију која отркива које намирнице садрже глутен

* 37 одсто испитаника сматра да произвођачи не би смели да стављају етикете "без глутена" на производе који то по природи не садрже

* 51 одсто испитаника тврди да их посебан одељак у маркетима са безглутенским намирницама наводи на куповину

РАЗЛОЗИ ЗБОГ КОЈИХ ЉУДИ КОРИСТЕ ХРАНУ БЕЗ ГЛУТЕНА

39 одсто због дигестивних проблема
33 одсто због нутритивне вредности
25 одсто да би смршали
20 одсто због здравља коже
18 одсто због смањења бола у зглобовима
13 одсто да би побољшало меморију и концентрацију
12 одсто против стреса
10 одсто у детоксикацији организма
9 одсто за ублажавање депресије
6 процената да смањи астматичне нападе
5 одсто због целијакије

Новости

фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар